Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

03.12.2011 · Posted in Здравеопазване

Преди дни в. „НИЕ" публикува протестното писмо на работещите в МБАЛ „Св. Петка" - Видин срещу увеличението на минималните осигурителни прагове за медицински сестри, акушерки и рехабилитатори

Преди дни в. „НИЕ" публикува протестното писмо на работещите в МБАЛ „Св. Петка" - Видин срещу увеличението на минималните осигурителни прагове за медицински сестри, акушерки и рехабилитатори

Преди дни в. „НИЕ” публикува протестното писмо на работещите в МБАЛ „Св. Петка” – Видин срещу увеличението на минималните осигурителни прагове за медицински сестри, акушерки и рехабилитатори.
Адресирано до министъра на здравеопазването, министъра на финансите, директора на НЗОК и председателя на ФСЗ на КНСБ, то представяше недоволството на медиците срещу ниското заплащане във Видинската болница и парадоксално голямата разлика, която се получава между осигурителен праг и чисто взимани заплати с приемането на Националната класификация на професиите и длъжностите за 2011 г. (НКПД – 2011 г.).Много лекари и медицински сестри от МБАЛ “Св. Петка” заявиха, че са готови да напуснат работа, не за да си играят на заплахи, а защото парите, които взимат, са наистинаунижение за труда им и не достигат дори за преживяването им.
Единственото, което видинските медици на този етап постигнаха, беше отговорът на протестното им писмо срещу приетата от Министерството на труда и социалната политика Национална класификация на професиите и длъжностите (НКПД – 2011 г.). В този отговор протестиращите бяха информирани от Министерството на здравеопазването, че е изготвено становище до министър Тотю Младенов, според което засега да остане в сила НКПД от 2010 г. Това писмо обаче не е официално решение на въпроса, а счетоводството на видинската болница не може да осигурява медицинските сестри върху сумата от 553.30 лв. без официално писмо, че е в сила миналогодишната НКПД. До редакционното приключване на броя обаче все още нямаше официална информация за това дали отпада въведеното от началото на годината ново облагане на заплатите на медицинските сестри върху колосалната сума от 792.92 лв.
Проблемът обаче не е само в осигурителната основа, а в изключително ниското заплащане особено на медицинските сестри във видинската болница. Това е изключително остър обществен проблем. Затова
вестник «НИЕ» ще продължава да се бори за неговото решаване.
В този брой предлагаме няколко мения на видински медицински сестри, както и на пациенти, съпричастни към протеста им срещу подигравателно ниското заплащане на техния труд.

Росица Маринова – операционна сестра в ортопедично отделение
Кой дава да ни унижават така?! Да не взимам аз пари, а държавата да иска да й плащамповече. Как става това? Било вече гласувано как ще гласуват така? Какви са НАП и НОЙ? Кожодери! Дошли ли са да видят за какви пари става въпрос, да им покажем фишове и тогава да ми кажат да се осигурявам на 792 лв. минимален праг? Какви са тези НАП и НОЙ, та те ще ми определят? Аз не взимам заплата, те ще ми определят някакви тавани!
Тавани –измислици. В крайна сметка болницата ще остане и без сестри и без лекари.
Аз съм с 32 години стаж – при комунизма съм започнала от 95 лв. – пак ниски заплати. Сега инфлация, вдигат парите за ток, а те вдигат осигурителния праг. Ние работим за 6 лева на дежурство, а в Европа, уж дето сме и ние в нея, нощни дежурства се плащат многократно повече. Не мога да разбера как може да ни осигуряват на 800 лв. при положение, че взимаме няма и 300 лв. нето.

Сашка рафаелова – старша сестра на ортопедия
Бабите, дядовците – те не могат да ходят в Монтана да се лекуват. Цялата област ще се вдигне, защото де факто всички ще останат без болница. Ние, сестрите, махнем ли се, все някъде ще си намерим работа. Никой не е казал, че трябва да седим във Видин. Учителите стачкуваха и им увеличиха заплатите. Но нямаше голям проблем, защото децата си наваксаха учебните занятия – здравето обаче не може да се навакса. Заплащането ни просто не подлежи на коментар!
Да ме осигуряват на 1112 лв. като основната заплата ми е 291 лв.?! Да не говорим , че най- голямата первезия беше парите от декември да ни ги сложат януари, за да можем да си платим осигуровките. Направиха го умишлено, за да не можем да си покажем фишовете и да кажем, че взимаме ниски заплати, затова и казвам: первезия!

Йорданка тодорова – сестра в АГО
В нашето отделение ние взимаме най-малко допълнителни суми от пътеки – в Интензивното в Кардиология взеха 200 лв. за шест месеца, ние взехме 20 лв . допълнително. Подигравка! Причината е, че в нашето отделение пътеките са по-ниско платени, по-малко са и освен това преобладават неосигурените пациентки, а за неосигурени пациенти няма клинична пътека. Днес (28 февруари) се получи писмо, че връщат старите осигуровки на 553 лв., но ние се борим за заплати, защото дори и преди увеличението на осигурителния праг основната заплата е 280 лв. , което е под минимума в колективния трудов договор в отрасъл “Здравеопазване”.
Аз има 27 год. трудов стаж – миналата година чисто съм взимала около 300 лв. на месец и то с поне 6 нощни смени и 72 лв. клас ( за натрупан стаж) . Аз си пазя фишовете, защото хората не вярват и се чудят как може така. Ето че може. Хората грешно мислят, че ние взимаме много пари. Може би заради лекарите, които, въпреки че също в нашата болница не взимат високи заплати, работят по кабинети и из карват допълнително – и оттук тръгва мнението, че всички медицински работници взимат много пари.
Ние не сме производствено предприятие. Искаме висока основна заплата, а не пътеки. Искаме 440 лв. основна заплата за сестра, акушерка, лаборантка, което е минимума, заложен в колективния трудов договор. Нашата работа е високо отговорна, тя изисква определено образование, не е да хванете някой от улицата и той да се научи. Аз мога да хвана метлата – ще мия, ще мета. Но не всеки може да върши моята работа. Ние сме медицински специалисти.
Имаме някакво образование. Как въобще може да съществува такава заплата?!

Лиляна – пациентка в кардиология
Никой няма да работи за толкова малко пари. И доколкото разбрах, най-малко пари взимат тук във видинската болница. Ние подкрепяме исканията им – нека им се увеличат заплатите. Здравеопазването в държавата ни е на нула. Всеки ще бъде съгласен сестрите да вземат по-високи заплати. Те полагат много грижи за пациентите – нямам никакви оплаквания в това отношение. Според мен пациентите няма да бъдат против сестрите да получат по- големи заплати. Аз не вярвам някой да бъде против. Хората, независимо дали са пациенти тук или не, всич ки ще бъдат съгласни, защото без болница не може, болница без сестри също!

Баба Надка – пациентка в кардиология
Нека да им увеличат заплатите. Аз съм от Кула. Там закриха болницата и тичаме и ние тук . Нека, защото тия хора ни спасяват живота. Лекарите дават разпоредбите, но сестрите полагат грижите за пациентите. Нека им дадат заслужаващи заплати, нека! Ако зависи от народа, всеки би бил да получат по-високи заплати.
Защото без здравеопазване не можем . Защото народът ни е много болен в последнтите
две-три години.
То в цяла България е така, но тука са много зле хората. Медицинските работници си заслужават повече пари. Много ни е нужна болница!

Вестник НИЕ брой 19 , 10-13 март


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.