Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

200 медсестри от Видин на протест за заплати

04.08.2011 · Posted in Здравеопазване
Навръх професионалния си празник видинските медицински сестри протестираха заради ниските си заплати. Те бяха подкрепени от лекари, бивши колеги и пациенти. Снимка: Людмила Станкова

Навръх професионалния си празник видинските медицински сестри протестираха заради ниските си заплати. Те бяха подкрепени от лекари, бивши колеги и пациенти. Снимка: Людмила Станкова

Близо 200 медицински сестри излязоха вчера на протест пред МБАЛ “Св. Петка” във Видин заради ниските си заплати. Те заявиха решителност да напуснат болницата, ако не получат достойно заплащане за труда си.

Вместо да празнуват Деня на здравния работник, подкрепяни от лекари и пациенти, медсестрите издигнаха лозунги за унизителните си възнаграждения от 200-280 лв. В същото време ги осигурявали на 792 лв., което допълнително смъквало доходите им.

“Нашето заплащане е жалко и демотивиращо”, каза Павлина Павлова – председателка на местната организация на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ. Сестрите са възмутени, че макар да са се оплаквали от липсата на пари с писма до здравното министерство и касата, отговор нямало. В протестна декларация, която бе връчена на директора на болницата д-р Цветан Василев, дамите с касинки настояват за подписване на колективен трудов договор с основна заплата за сестра от 440 лв. и 650 лв. за лекар. Те настояват и за работно облекло и ваучери за храна. “Няма повече какво да губим – ще се борим докрай”, казаха сестрите и заплашиха, че ако не им бъдат изпълнени исканията, ще започнат ефективна стачка. Преговорите стартират на 14 април.

“Тук съм, за да ви подкрепя във вашите искания”, заяви пред протестиращите болничният директор д-р Цветан Василев. Той не отрече, че заплатите на сестрите са ниски.

“Даже и 500 лв. е ниска заплата. Нека обаче да е ясно, че сестрите не получават 230 лв., както те твърдят”, каза директорът. И поясни, че заплатите се определят с решение на съвета на директорите на болницата и основните възнаграждения и до днес са 280 лв. Към тях се добавяли и доплащания по клинични пътеки. Д-р Василев представи справка от м. г., според която средната брутна месечна заплата за сестрите е била 400-543 лв. “Всички сме единодушни, че положението е нетърпимо. Дори се скарахме. Увеличаването на основните заплати на сестрите веднага ще ги конфронтира с лекарите, т.е. трябва да се отнемат пари от докторите, за да ги дадем на сестрите. Ако подпиша в този му вид договора, болницата ще фалира”, заяви д-р Василев.

trud.bg , снимка Людмила Станкова в.труд


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.