Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Чистенето във Видин е най-скъпото!

11.20.2011 · Posted in Без категория

Чистенето във Видин е най-скъпото!

Чистенето във Видин е най-скъпото!

Истината, която вече три години тръби в. „НИЕ” (за жалост само в. „НИЕ”!), сега блесва с пълна сила.
Проверката, възложена от новия видински кмет Герго Гергов, показа, че сметопочистващата фирма „Титан
Ас” е работила с малко повече от половината договорирани съдове – 4-кубикови контейнери, контейнери тип
„Бобър” и кофи. При това в огромния си брой всички тези съдове са не метални, а пластмасови, което ги прави много по-нехигиенични и уязвими.
Характерното за работата на тази фирма е и, че няма и ритмично сметосъбиране. Ето защо малкото на брой съдове с малкото им на брой почист… – не, те нито веднъж не са почиствани, а само изтърсвани от боклука – доведоха до това Видин да е най-мръсният град в страната.
В същото време чистенето във Видин е най-скъпото!
Първо, защото за отделни операции кметът Видов е приел в договора по-високи (в някои случаи многократно по-високи!) цени, отколкото дори същата фирма има в други градове. Например, кошчетата за боклук във Видин се изтърсват не за 17, 23 или 28 стотинки, както е в други градове, а за един цял лев и петнадесет стотинки (1.15 лв.) всяко!!! При това две години се водеха и се фактурираше че всеки ден се почистват 100 кошчета. А в действителност до преди година (по внимателно преброяване от вестник „НИЕ”) в града ни имаше само 38 кошчета, а почистването и досега не се извършва всеки ден на всяко кошче. Отгоре на всичко миналата есен не фирмата, а Общината, според заявление на кметската пресслужба, е поръчала 60 кошчета, които бяха поставени и с тях бройката достигна наистина 100.
Въобще практиката да се фактурира почистване на повече съдове от действително разположените в града и селата на общината бе задължение на общинските служители.
Дори когато мръсотията е била толкова голяма, че инспекторите, според техните признания сега, са отбелязвали в протоколите оценка „нула”, те са били привиквани от началниците си и са задължавани да
съставят нови протоколи с оценка „единица”. И това е правено дори в периоди, когато фирмата съвсем не е работела (както беше през юли за десетина дни и през октомври между двата тура на изборите).
Същото ставаше и със снегопочистването, при което, според договора, не било длъжно да се достигне до
асфалт. Освен това практика досега е да не се прибира боклукът, нападал от препълнените контейнери,
а да се остава, за да се изгриба допълнително с лопата по-късно (когато се натрупа повече). Защото така
освен по договорираното сметопочистване Общината плаща допълнително за ръчното изгрибане. И то е в
порядъка на около 40 хиляди лева всеки месец!
В селата положението е направо ужасно.
Защото умишлено там са разположени кофи, които са малки и не могат да поберат традиционния боклук от селския двор. А и се чистят лесно и евтино – минава един камион и кофите се изсипват в него.
Така с един превод се обслужват няколко села. А иначе всеки четири кубиков контейнер не само струва повече пари, но и се извозва с отделен курс от специален камион с кран.
Така че, за да се върши истински работа, в селата на общината вместо двете хиляди главно пластмасови кофи, трябва да бъдат разположени 14 000. Защото толкова са имотите в регулация в общината. Ето как се поевтинява услугата, а това че качеството й пада съвсем, на кого му пука?!
С тези и подобни номера сумата, която плащаме, е надута до близо 2,5 млн. лв. годишно. Всяка една друга фирма може да върши същата работа при това качествено(!) за не повече от 1,5-1,7 млн. лв. Да, с близо 40% по-евтино при това с перфектно качество!
А работата, както я върши реално сега „Титан Ас”, другите фирми ще я изпълнят за по-малко от 1 млн. лв.!
И са готови да го направят още от утре. При това с нова, модерна техника, отговаряща на съвременните
изисквания за екология и производителност.
Но не е така с „Титан Ас” – няма нови камиони (сметосъбирачната машина е от 90-те години модел Евро-3, а днес вече започва чистене с Евро-6) няма метачни машини, няма истински миячни коли, няма достатъчно хора. Затова и градът ни е потънал не само в боклуци, а и в шума. Но и защо да има, след като досега й
е плащано все в пълен размер?! Например и мокренето на улиците се пишеше за миене. А ако видинлии видят броя на фактурираните миения на улиците, ще помислят, че по каналите на Венеция не е минала толкова вода. Да, фактурирането му е майката!
Целият въпрос е във фактурирането, не толкова в плащането. Защото плащането следва фактурирането. Когато са признати всички операции в пълен размер, парите все ще се вземат. Дори и да има забавяне, тогава съдът ще добави и лихвите. Така че „Титан Ас ще продължи да печели от Видин и след като напусне града (очакваме, че ще бъде изгонен!) Говори се, че рязкото надуване на цените на „Титан Ас” сравнени с тези, които плащахме на „Титан Север” и прекомерното плащане е заради комисионните, които са вземали няколко човека. Размерът им бил няколко десетки хиляди лева(!) месечно!!! И се изплащал, когато се получат парите от Общината.
Затова, без да се оповести дори ОбС, в края на м.г. дългът от почти един млн. лв. към „Титан Ас” бе разплатен от кмета Видов чрез цесия на държавната Българска банка за развитие.
Т.е. договорено е банката да плати наведнъж парите на „Титан Ас”, а после да си ги взема от Община Видин.
„титан Ас” не е и имал намерение да чисти Видин това е ясно от нежеланието да направи каквито и да е сериозни инвестиции в града. До сега няма собствена база, няма закупен имот, където да разположи машините и резервните си контейнери. Но и защо й е, като фирмата работи с изключително стари машини при това с недостигащ брой, а контейнерите й не само са пластмасови, но и наполовина от необходимите.
Значи фирмата е дошла за малко – за мандата на Видов, през който да се пусне крана и източи колкото може.
Мирослав Петров в. НИЕ четвъртък – неделя 17 – 20 ноември 2011 г.  бр. 83 (2620)   год. XXII


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.