Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Цигани почерниха живота на хората в село Черно поле

04.30.2011 · Posted in Новини

Малцината останали тук възрастни българи се страхуват да излизат от домовете си не само нощем, но вече и денем снимка в.Видин

Малцината останали тук възрастни българи се страхуват да излизат от домовете си не само нощем, но вече и денем снимка в.Видин

Над 100 регистрирани кражби само през миналата година. 14 къщи напълно огра-бени. Такава е лаконичната статистика, която може да стресне всеки човек.
“Викаме полиция през ден, но крадците продъл-жават да вилнеят”, жали се кметът Тодор Тодоров, който е бивш полицай, но е безпомощен да спре вандалщината. Кмет на село, в което няма необитаема къща, която да не е плячкосана, -изкъртена дограма и изнесена покъщнина. Малцината останали тук възрастни българи се страхуват да излизат от домовете си не само нощем, но вече и денем…

Над 100регистрирани кражби само през 2010г. 14 къщи напълно ограбени. Такава е лаконичната статистика, която може да стресне всеки човек.
“Хората от селото викат полиция през ден, но крадците продължават да вилнеят”, жали се кметът Тодор Тодоров, който е бивш полицай, но е безпомощен да спре вандалщината. Кмет на село, в което няма необитаема къща, която да не е разпарчетосана, с изкъртена дограма и изнесена покъщнина. Мацината останали тук възрастни българи се страхуват да излизат от домовете си не само нощем но вече и денем.
Може би някои ще кажат: “Е, чак пък толкова… не може да бъде”. Но реалността е друга-може!
Това е дереджето днес на уреденото и богато някога село Черно поле Тук са останали да доизживеят дните си около 120 българи – предимно пенсионери.
Подложени на непрекъснат тормоз от цигански набези вече повече от две години. Портите къщите и стопанските постройки се заключвате катинари завързват се с дебели, синджири а за да се опази зимнината се крие под креватите. Оправия обаче няма. Циганите буквално са превзели селото. Всичките са пришълци надошли тук преди десетина години от съседните села че и от къде ли не. Вече са над 150 -жени, мъже и многобройна челяд.  По-голямата част от тях не създават проблеми Но колко лъжици са достатъчни за

баба Денка с. Черно поле снимка в.Видин

баба Денка с. Черно поле снимка в.Видин

кацата с меда?
В детската грааина в Черно поле са записани 180 деца. Само две от тях са българчета “Тук интеграцията няма да се случи – лаконичен е кметът – Циганите не са научени аа работят а да крадат.  Децата им не хоаят на училише. Плашат с бой възрастните. Принудени сме аа живеем като затворници в собствените си домове”
В селото знаят кой краде но се страхуват от саморазправа. Обирджиите са от няколко семейства-пришълци.
Спас и Магдалена имат 15 децаа. Живеят от детските в пълна мизерия. Всички дечурлига на възраст наа 7-8 годиники крадат.  Регистрирани са в Комисията за противообшествени прояви в община Рижинии но продължават защото законът ги закриля като непълнолетни.  Досега само едно от тях е изпратено в поправителен дом в Бойчиновци.
Някои от възрастните са агресивни : “Ще крадем зашото аз и децата ми няма какво да ядем!”
Четирима братя на възраст от 14 до 18 години непрекъснато тормозят хората от селото. Срещу тях в РПУ – Белоградчик са образувани 40 преписки за кражби “Четиримата вилнеят непрекъснато разбиват къщи дрои обитаеми но стопаните ги е страх да излязат нощем дори когато чуят шум. Полицаите пристигат при сигнал разкриват извършителите и нещата спират до тук” , констатира Тодоров. Хооата от селото са категорични че напрежението в селото е толкова голямо че може да прерасне в открит конфликт ако не се вземат мерки. Безпомощните старци са готови на бунт и кметът се страхува, че е възможно да се стигне дори до убийство.
80-годишната баба Денка разказва че вече пети път са я обирали Посред бял дени отмъкнали 5 петли и толкова кокошки Свалят се мрежите от оградите крадат се пенсиите на старците 740 евро и 300 лева са задигнати от дома на 73-годишна жена. Печки, хладилници, телевизори, пружини за легла, бакър, домакинска посуда, зимнина, електрически проводници – в полицейския бюлетин на Областната дирекция на МВР все по-често се среща името на село Черно поле. Извършителят обикновено е неизвестен. Бастисани са и две къщи купени и ремонтирани от чужденци-англичанин и полякиня. Като се върнали след година, ахнали.

Дори и църквата "Света Троица" е разграбена и разрушена. От олтара е останала една единствена икона на дявола. Може би защото циганите се плашат от него снимка в.Видин

Дори и църквата "Света Троица" е разграбена и разрушена. От олтара е останала една единствена икона на дявола. Може би защото циганите се плашат от него снимка в.Видин

Казали че такова нещо не са виждали никдое по света и умът им не го побира. Дори и църквата “Света Троица” е разграбена и разрушена. От олтара е останала една единствена икона на дявола. Може би защото циганите се плашат от него.
За да си допълни представата човек трябва аа измине 3-километровия разнебитен път от разклона след с. Ружинци до парчето ламарина в началото на селото заместило откраднатата табела. Ламарината е закована между два криви колеца и на нея е изписано с черен Фулмастер: “Черно поле”. Някога като символ на плодородие сега -като зачернено място непригодно за българи.
Ненчо Славчев в.Видин брой 31 , 28 април 2011


One Response to “Цигани почерниха живота на хората в село Черно поле”

  1. Romeo казва:

    …Prosto ne mi go pobira akala,niamam dumi…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.