Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Хамбург гони наши бездомници

07.24.2011 · Posted in Новини

Хамбург гони наши бездомници

Хамбург гони наши бездомници

БЕРЛИН – Хамбург ще върне в родината им над 200 български граждани, които се скитат из улиците на града бездомни и безработни.

Това обяви сенаторът по социалните въпроси Детлеф Шееле. Драстичната мярка щяла да бъде обсъдена още идната седмица с представители на консулската ни служба.

Престъпни банди и експлоататори на наемния труд примамвали нашите в Хамбург с обещания за работа и подслон. В действителност тези хора оставали на улицата, защото с мизерните си надници не можели да си позволят да плащат наем за жилище.

За по-нататъшния живот на тези хора отговорност не носел Хамбург, а тяхната родина, смята сенаторът. Той обеща връщането в България на нашите да бъде социално приемливо и обвързано с ангажимент на българската страна да даде перспектива на несретниците.

Шееле отхвърли обвиненията на местни правозащитни организации, че поведението му било безотговорно. “Тук не става въпрос за пристигнали от страни като Афганистан или Северна Африка, а за хора от държава членка на ЕС”, контрира сенаторът.

Същевременно в. “Хамбургер Моргенпост” публикува репортаж за трудния живот на имигрантите ни там от малцинствата и бягството им от родната мизерия.

Семейство Борисови – Митка (38 г.), съпругът й Борис (30), синът Александър (17) и щерката Беатриче (11), спят в автомобила си край градинка в работническия квартал “Алтона”. Те пристигнали преди 4 месеца от Видин и Митка вече се справяла с немския. В родния град нямало работа, там нищо не се променило след приема ни в ЕС.

В Хамбург жената най-много се пазела от румънците, които правели “цап-царап”. Откраднали й 200 евро и паспорта и сега трябвало да ходи до Берлин за нов. Тя работела като чистачка и била доволна от 6-те евро почасова надница. Борис изкарвал също по нещо на строежите. Като него имало и други мъже от северозападния край на България, като повечето също спели в автомобилите си.

Семейството обаче не било чак толкова недоволно от живота си в германския град. Защото, освен че изкарвало някакви пари, вече било уредило децата да тръгнат есента на училище в Германия.
Ваня Енчева trud.bg


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.