Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Филм за Видин

07.18.2011 · Posted in Новини

Анелия Дошева (вляво) и Ирена Александрова снимка в.НИЕ

Анелия Дошева (вляво) и Ирена Александрова снимка в.НИЕ

„Екипът ни се стреми да накара хората да искат да направят света по-хубав”, казва продуцентката на филма Анелия Дошева. „Трябва да вярваме, че нашият град има бъдеще и да работим за това и да го предадем на децата си”, убедена е Ирена Александрова, вдъхновила направата на филма и участничка в него.

На 11 юли бе премиерата на филма за Видин „На Дунава вечен страж”.
В него разказвачи за величието и падението на своя град са проф. Андрей Пантев, Ирена АлександроваАлбена Даракчиева и Величкият епископ Сионий.
Очаква се неговото разпространение по различни телевизии, както и на DVD.
На пресконференция екипът, сътворил филма, описа своите чувства и преживявания от работата над него.
„Режисьорката Станислава Калчева е известна в българската филмова документалистика, както и в игрално кино, защото винаги с тънка и невероятна душевност докосва проблемите. Има множество награди от фестивали.
Операторът Методи Евстатиев с апломб е уловил спецификата на този град. Сценаристката Татяна Коларова, дългогодишна журналистка, телевизионна работничка, човек, който винаги влага цялата си душа в това, което прави, чрез думите на героите показва отношението си към Видин. Филмът не може да мине и без компютърната магия на Михаил Константинов”.
Така представи екипа, сътворил филма, продуцентката Анелия Дошева, дългогодишен журналист и човек който същевременно се е занимава с кино, както и новият дистрикт гуверньор на Ротари клуб за България. „С работата си екипът ни иска да остави на България от красотата на нашата страна. А с този филм ние станахме малка частица от Видин, каза тя.
Ирена Александрова: „Когато се видяхме с Анелия Дошева по повод на това да започне да се прави филмът, аз бях толкова развълнувана от тази възможност, че се разплаках. Знаех, че те са много заети с различни филми, имат много ангажименти, ала много исках да се обърнат и към Видин. И успях по някакъв чисто емоционален начин да ги накарам да се ангажират с филма, след това да дойдат във Видин и да го осъществят”.
Анелия Дошева: „За мен е истинско удоволствие, че все още в тези дни има хора като Ирена Александрова, хора, които не просто се вълнуват за своя град, а които искат да променят съдбата на града си. Често ми казват дали това не е изигран местен патриотизъм – не мисля. Защото тя ни показа и доброто, и лошото
на този град; и красивото, и грозното. И най-вече това, което усетихме и което ми се искаше да пресъздадем
– това беше от една страна красотата, и от друга страна – тъгата. Но независимо от всичко вярвам, че Видин
има бъдеще. Не само защото има история, не само защото има хора като вас, които сте останали и които се опитвате да променяте този град, но и защото има какво да разкаже на хора като нас”.
Станислава Калчева: „Работейки върху този филм, вложихме нещо, заради което всички ни боли, че се случва. Видин като една извадка на България има потенциал, има дадености всякакви – история, архитектура, природа, хора - но и тук-таме нещо не е както трябва. А ни се ще да се разгърне този потенциал.
Да видим защо това не се случва и как би могло да се случи. Като че ли това беше най-любопитното за мен,
работейки по този филм. И мисля, че посредством този филм чрез Видин човек може да се огледа какво се
случва на всички нас и какво би могло да ни се случи, ако вземем нещата в свои ръце”.

весник НИЕ 14-17 юли 2011г. брой 55


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.