Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

УНИКАЛНАТА ЕВРЕЙСКА СИНАГОГА ВЪВ ВИДИН СЕ ПРЕВРЪЩА В МУЗЕЕН КОМПЛЕКС „ЖУЛ ПАСКЕН”

03.06.2011 · Posted in Сгради

Видинската синагога е построена през 1894 г.

Видинската синагога е построена през 1894 г.

1. Историческа справка
Видинската синагога е построена през 1894 г. със средства от дарения от евреите търговци от квартал “Калето”, както и евреи от всички краища на Княжество България. Тя е втората по големина след синагогата в София, но се е смятала за по-красива. По план сградата е напълно симетрична, с правилна форма, от типа трикорабна, едноабсидна базилика, с притвор, галерии и 4 кули. Вътрешните размери на молитвената зала са 21 х 10 м. Интериорът е колоритен, с елементи на древноеврейски и класически архитектурни форми. От 1950 г. сградата не се използва по предназначение и е превърната в склад, което води до изключително лошото й състояние в момента – без покрив и с рушащи се стени.

2. Цели на проекта
Целта е да бъде създаден музеен комплекс на името на родения във Видин световноизвестен художник от еврейски произход Жул Паскен. Проектът включва и експониране на крепостта “Баба Вида”, в непосредствена близост до която се намира сградата на синагогата.

Проектът за адаптация на сградата

Проектът за адаптация на сградата

3. Обхват и основни параметри
Синагогата е свободно стояща трикорабна едноабсидна базилика с притвор. Тя е разположена в триъгълен парцел в близост до река Дунав и средновековната крепост “Баба Вида”. Напълно симетричната сграда, разполага с еднакви кули в четирите си ъгъла, а най-впечатляващата й част е голямата молитвена зала с размери приблизително 21 м дължина и над 10 метра широчина. Залата е забележителна и с комбинацията от древноеврейски и класически архитектурни форми. Всички пространства са покрити със сложни кръстати тухлени сводове с двойна кривина. Сложните сводове са били оцветени в синьо и са били изписани с бронз, а върху тях е имало шестоъгълни звезди. Завършващ щрих са придавали двата кристални полилея, спускащи се от центъра на големите сводове. Те разпръсквали светлината върху стройна аркада, носена от бронзирани чугунени колони, доставени по реката директно от Виена. По пода на приземния етаж е имало живописна мозайка, а олтарът е поставен върху подиум в абсидата. Той вероятно е следвал каноните на древноеврейския храм с централна част, две кули, арки, колони, а над него вероятно е бил разположен символът на слънцето. Входът на синагогата е бил украсен с две огромни мраморни плочи и релефи с бронзови надписи на иврит, след края на Втората световна война върху тях са изписани имената на всички български евреи, загинали през войната.

4. Идеи за промяна (дейности)
Проектът за адаптация на сградата предвижда тя да се превърне в културен център с полифункционално предназначение. На първо ниво ще има постоянна експозиция на тема “Жул Паскен”, както и пространство за временни експозиции. При нужда сградата ще може да бъде използвана за различни други събития като моногофункционална зала с равен под с максимум 180 места. За целта са предвидени два малки склада за инвентар и столове, а в задната част е предвидено малко помещение за офис, както и второ такова, предназначено за техническо управление на основните функции в сградата. Пред абсидата се изгражда подиум-сцена на 50 см, възстановяващ оригиналното състояние на сградата. Вдясно от входа се обособява малък магазин с подвижни стени към вътрешното пространство, вляво – гардероб за посетителите. В двете странични галерии се организират експозиционни площи. Две симетрични стълби извеждат на ниво +6.60 м, където ще има постоянна изложба и библиотека, музейна експозиция “Холокост”, зала за срещи и малък молитвен храм. Екстериорът на сградата ще бъде възстановен в оригиналното си състояние въз основа на фотодокументация, писмени сведения и заснемането към проекта от 1980 г.


One Response to “УНИКАЛНАТА ЕВРЕЙСКА СИНАГОГА ВЪВ ВИДИН СЕ ПРЕВРЪЩА В МУЗЕЕН КОМПЛЕКС „ЖУЛ ПАСКЕН””

  1. svetlana казва:

    Ще се радвам,ако доиде ден,в които ще видя сградата от снимката на проекта в деиствителността.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.