Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Убиваш човек – лежиш в затвора като за крадена кокошка

06.25.2011 · Posted in Новини

“Как може? Убиваш човек, а лежиш в затвора като за открадната кокошка.” Така изплака пред “Труд” 19-годишната Надя Томова от видинското село Ружинци снимка: в.Труд

“Как може? Убиваш човек, а лежиш в затвора като за открадната кокошка.” Така изплака пред “Труд” 19-годишната Надя Томова от видинското село Ружинци снимка: в.Труд

“Как може? Убиваш човек, а лежиш в затвора като за открадната кокошка.” Така изплака пред “Труд” 19-годишната Надя Томова от видинското село Ружинци. Въпреки младостта си ромката е вече вдовица, останала с невръстно дете на ръце. Заедно с Надя пред Съдебната палата във Видин се бяха събрали и нейни близки, за да протестират срещу току-що произнесена присъда.

За убийство по непредпазливост на 20-годишния Галин Антов от с. Горни Лом Видинският окръжен съд наказа извършителя – 46-годишния Добрин Славчев, с… една година и 11 месеца затвор. Още по-скандално за хората е, че Добрин реално ще лежи зад решетките само броени дни, тъй като вече е изкарал по-голямата част от срока с мерки “задържане под стража” и “домашен арест”.

Кървава игра на белот

Нищо не подсказвало, че 20 януари 2010 г. ще се окаже един от последните дни от живота на младия Галин. Привечер мъже се събрали в местна кръчма в Горни Лом. Почерпили се и седнали да играят белот. В карето Галин и неговият познат съселянин Добрин се оказали противници.

Галин и неговият познат съселянин Добрин се оказали противници снимка:в.Труд

Галин и неговият познат съселянин Добрин се оказали противници снимка:в.Труд

От раздаване на раздаване по някое време Галин обявил 50 от поредни карти от една и съща боя. Добрин скочил, започнал да спори, обвинил по-младия мъж в измама. Двамата играчи се хванали гуша за гуша, но останалите мъже се намесили и бързо ги разтървали. Но това не сложило край на скандала. Добрин и Галин продължили да се обиждат един друг, накрая излезли пред кръчмата да се изяснят по мъжки.

На улицата започнали да се налагат с юмруци, докато Добрин извадил нож и го забил в корема на Галин. Повиканата на помощ линейка откарала потъналия в кръв Галин към белоградчишката болница, където го оперирали по спешност. Въпреки това два дни по-късно мъжът издъхнал.

Съдебната сага

Според изготвената по делото съдебномедицинска експертиза смъртта на Галин е настъпила от инфекция в стомаха, след като при удара с ножа червата са били пробити и се изливат в коремната кухина.

Още преди края на зимата на 2010 г. Добрин Славчев е осъден на една година и осем месеца затвор. Решението е на Видинския окръжен съд, който го признава за виновен в причиняване на смърт по непредпазливост след нанасяне на средна телесна повреда. При последвалото обжалване Софийският апелативен съд отменя присъдата и връща делото за ново разглеждане поради процесуални нарушения.

Вторият процес приключва за часове, след като Добрин се признава за виновен и по негово искане делото се гледа по съкратената процедура. Получава ефективна присъда почти в максимален размер на предвидените до 2 години по това обвинение. Ако не се беше признал за виновен – наказанието щеше да е до 5 г. затвор. За близките на жертвата са присъдени 70 000 лева обезщетение.

Реакциите

“Искаме справедливост. Не може убиецът да си седи вкъщи под домашен арест или да изкара в затвора още 2-3 месеца и да се прибере на село като че ли нищо не е било. Внучето ми сирак остана. Каква средна телесна повреда – Галин бе изкормен като животно”, гневи се 41-годишният баща Васил Антов. Той е категоричен, че пак ще обжалва в Софийския апелативен съд. За втората инстанция се стяга да ходи и Добрин с адвоката си. В съдебните кулоари защитникът му беше видимо доволен – докато започне обжалване, насрочи се дело, то тръгне… времето минава. А с него и оставащите няколко месеца затвор от присъдата.

“Разбираме хората, които настояват за по-строго възмездие, но доказателствата сочат убийство по непредпазливост след нанесена телесна повреда. Така е формулирано обвинението, по него такива срокове предвижда Наказателният кодекс”, вдигат рамене магистрати.

Според тях в България за убийства годишно има само по няколко условни или ефективни присъди със срокове под 2 години, като при почти всички случаи обвиненията са били по същия текст от закона.

Никой обаче не се нае да коментира въпроса: “А по-справедливо ли е недоволните хора сами да тръгнат да раздават възмездие?”

Людмила Станкова, trud.bg


3 Responses to “Убиваш човек – лежиш в затвора като за крадена кокошка”

 1. Romeo казва:

  …Balgaria,dela y dokumenti…

 2. !!! казва:

  Не знам какво става с тази държава от ден на ден става по зле … Момичето страда има прекрасен син вече на 2 годинки ако не се лъжа момчето расте без баща защото един долен човек е решил че ако го убие ще реши проблемите с картите … Какви са тези минимални присъди .. На този му трябва до живот направо смърт за него за да види и неговото семейство колко и е тежко на НАДЯ … На къде ни отива държавата убиваш човек и лежиш по малко отколкото ако откраднеш нещо … Потресена съм ! Вземете се в ръце и му дайте до живот на този тип не заслужава свобода !!!!!!!!

  • Anonimnata казва:

   Izumena sam ot tazi glupava i nespravedliva prisada na tozi mu trqbva do jivot, nikakva SVOBODA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kak moje da spi spokoino, kakva savest ima, tozi ubiec sled kato e ubil edno mlado mom4e…….. i e ostavil edno detence sirak … bez bashta … napravo nqmam dumi .. kakva e tazi darjava korumpirana .. i az kazvam da se vzemat v race kakto kazva 4oveka v po gorniq si komentar, evala mu kazvam na tozi 4ovek za tezi dumi .. !!!!! VZEMETE SE V RACE, NEKA SPRAVEDLIVOSTTA DA VAZTARJESTVYVA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.