Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Толкова много се е крало във Видин!

11.25.2011 · Posted in Новини
д-р Цветан Ценков, зам.кмет по хуманитарните дейности и социалните политики

д-р Цветан Ценков, зам.кмет по хуманитарните дейности и социалните политики

Това заявява пред в. „НИЕ” д-р Цветан Ценков, зам.кмет по хуманитарните дейности и социалните политики на Община Видин, който е уверен, че новото общинско ръководство е способно в пъти да повиши месечните приходи. „Ако пак има политически сили, които се опитват да партизират проблемите на Общината, жалко за Видин! Видя ли, че се върви по стария път, аз се оттеглям!”, казва още той.

НИЕ”: Д-р Ценков, честито за назначението Ви като заместник на кмета Гергов.  Защо все пак решихте да приемете този  пост, със сигурност  сте осъзнавали, че ще ви бъде изключително трудно?
Д-р Цветан Ценков: Когато ме поздравяват  за това, по-скоро приемам съболезнования. Но  няма как да не помогна  за предотвратяване на  фалита на нашия град, на нашата община – Видин е мястото, където аз живея и което обичам! Същевременно намирането на най-добрия изход от тази ситуация за мене е истинско предизвикателство след като толкова много се е крало – особено в последните 4 години. Общината харчи не повече от 450 хил. лв. за собствената си издръжка месечно.
Приходите й в най-тежките месеци, при тоя крадлък, са над 650 хил. лв.
Тоест има остатък над 200 хил. лв. всеки месец, и то без да се прибират всички дължими на Общината суми и при недобро управление – примери са промкомбинатът, ДКЦ-то, пазарите, гробищният парк, кметски наместници, местни данъци и такси.
В ДКЦ-то например с наредба на ОбС – Видин едно от дружествата, което е равнопоставено на останалите, събира парите от името на Общината. То е длъжно един път в годината да се отчете и почти винаги е на загуба. Ако тази квадратура, да кажем 3000 кв. м, се раздаде от същия този ОбС срещу един преференциален наем от 2 лв. на кв. м, примерно казвам, всеки, който е наемател там, включително и общинското дружество, всеки месец между 1-во и 5-то число ще трябва да си внася определения наем по банков път, ако не – договорът му ще бъде прекъснат. Същото е за пазарите, за закупуване на парцел в гробищния парк и т.н.
Тоест, аз съм сигурен, както каза и г-н кметът, че ние можем да вдигнем в пъти събираемостта по един модерен начин – ако по електронен, по банков път всеки месец в определен срок се внася дължимият наем за съответния търговски обект. Тоест тези вторични разпоредители не трябва да играят с пари – те са организаторите на  Общината за тази дейност.
Всичко трябва да става директно с Община Видин,  за да престане и нивото на  корупция да се шири в такива размери. Трябва да се  създаде ред. Иначе видяхте – студ.
НИЕ”: Да задължите видинлии да плащат не в брой, а само по банков път, няма ли да означава, че ги облагате с допълнителен „банков” данък – за всеки превод се удържат такси? Но интересно е за тези ваши 8 работни дни в Община Видин видяхте ли неща, които Ви смаяха?
Д-р Ценков: Да, много!
НИЕ”: Бихте ли дали пример?
Д-р Ценков: Да – сключените договори с доставчици на храна за видинските деца. Във всеки от тях  има клауза, съгласно която на всеки три месеца трябва да се анексират цените на базата на една официална справка от Стокова борса. Въпреки това цените са по-високи, отколкото в същия момент са чисто пазарните при търговците на едро и дори на дребно.
Другото смайващо нещо е, че всички ревем, че е студено на децата ни в детските градини, а до мен стигна
информация, че има цяла борса на петролни продукти, която се разиграва.
Тоест, че се краде от нафтата, за да се препродава.
Но нека мине проверката и тогава ще бъда по-конкретен. Помолих Областна дирекция на МВР – Видин да
ни съдействат за една цялостна проверка на всички параджии в училищата и детските градини. Подучих, между другото, че огромни количества са изчезнали и в болницата това лято, информацията е за над 14  тона! Но за това нещо си има контролни органи, помолили сме да проверят.
НИЕ”: Казахте, че  има много примери за  подписани в ущърб на Община Видин договори.
Ще се търси ли някаква отговорност от тези,  които са ги сключвали?
Д-р Ценков: Според  мен трябва да се направи  една международна одиторска проверка на цялостната дейност на Община Видин – всички договори, всички неща, които са се случвали, да минат през международен одит, за да  няма усещане за някаква  тенденциозност от наша страна – че сме проверявали само едни, а други – не.
Всичко трябва да се провери! Има международни одиторски фирми, които като направят проверка и  кажат, че тези и тези договори са ощетяващи Общината, това има своята правна тежест.
НИЕ”: Но съдът може да не приеме техните заключения. Знаете, че в. „НИЕ” е писал за много от тези договори, данните са дадени на прокуратурата – включително на главния прокурор са пращани. До този момент няма никакъв резултат.
Д-р Ценков:  Това е ролята на международния одит – когато той излезе с конкретни нарушения, които класифицира дали като злоупотреба, дали като закононарушение, тогава вече правната последица е съвсем различна, защото няма как нашата правосъдна система да ги неглижира. Без национален или международен одит няма как да се мине.
НИЕ”: Досега говорихме за търсене на отговорност. А какво ще се случи с тези неизгодни за Община Видин
договорености?
Д-р Ценков: Ще бъдат масово анулирани договори! И това няма как да не се случи. Има си правни основания – Общината може едностранно да прекратява някои договори без всякакви финансови санкции за нас. Справките са вече на бюрото ми – поискал съм информация кой е номерът на всеки договор, кога е подписан, какво е предизвестието и кога може да бъде прекратен.
НИЕ”: В областта на Вашия ресор има ли смайващи договори, примерно за консултации?
Д-р Ценков: Не е само фолклор това, че например за охрана даваме пъти повече пари. Това е истина.
Въпрос на политическа воля от страна на кмета е всички подобни практики да си заминат по съответния ред и това ще се случи.
Бъдете сигурни! За да няма финансови санкции върху Община Видин ние ще спазим законовите срокове и когато е възможно, тези договори ще бъдат прекратени.
НИЕ”: В общинския блок в к-с „Химик” вече две години живеят без наем както футболисти, така и общински
чиновници, занимаващи се дори със събиране наемите от общинските имоти – например Илияна Стефанова. Ще търсите ли от тях несъбраните наеми?
Д-р Ценков: Направили сме проверка. За всичко, което дължат на Общината, им е предявен иск. Аз затова казах, че е необходима модерна електронна система. Ще се опитаме да променим нещата – може да ми вярвате – и аз, и г-н Гергов знаем как да го направим. Воля имаме.
За осем дена доста неща видях и се чудя как може този хубав старопрестолен град, който на всичко отгове се оказва, че е и богат, щом са могли толкова много да крадат,  са го докарали до фалит! Ще се опитаме всичко да вкараме в ред. Ще има регистър на договорите, ще има човек, който ще следи всеки Божи ден кой какви просрочия прави и съответно ще се издават изпълнителни листа, за да започне да се събира всичко. Накарах да направят и регистър на всички междублокови пространства, заети от автокъщи…
НИЕ”: … от кебапчийници…
Д-р Ценков: … да, от всякакви развиващи се там дейности. Но може би някъде към февруари – март ще сме наясно с цялата ситуация. И, разбира се, там където ОбС – Видин ще трябва да се ангажира с някакви решения, да бъде така добър да го направи.
НИЕ”: Казахте, че причината да приемете да участвате в общинското ръководство е желанието Ви да помогнете на Видин. Това означава, че за Вас властта не е самоцел?
Д-р Ценков: На моето заместник-кметско място аз мога да бъда и четири години, и четири месеца.
Ние се ангажираме с единствената презумция да помогнем да се излезе от този фалит, от това безхаберно
състояние, в което е навряна Общината особено в последните 4 години. От какво зависи продължителността
на моята работа в Общината? От едно единствено нещо – политическата воля на кмета и на останалите  политически сили заедно да доведем града до просперитет. Ако аз виждам, че кметът или ОбС, или който  и да било поставят картата на дребнотемието, на това ние бързо да вземем едни бързи пари и пак да  продължаваме по старата схема, моят авторитет не може да ми го позволи и аз ще се оттегля! Февруари  - март съм си го поставил като първата граница – ако я преодолеем, значи вървим в правилната посока.
Ако не – аз се оттеглям! Дай, Боже, цялото ръководство, всички политически партии да се обединят и да работят за благополучието на Видин!
Първата общинска сесия ще покаже ще дадат ли възможност на г-н кмета да се опита да оправи дълга към ЧЕЗ и към другите кредитори-искатели към Общината, така щото тази Община да тръгне на чисто. Ако пак има политически сили, които се опитват да партизират проблемите на Общината, жалко за Видин! Жалко и за нас!
в.НИЕ   четВъртък – неделя  24 – 27 ноември 2011 г.  бр. 85 (2622)   год. XXII

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.