Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Рекордите на “Ромабанк”: Вземаш 100 лева, връщаш ги 56 пъти

05.25.2011 · Posted in Новини

Владислав Влашев

Владислав Влашев

“Когато се прибереш вкъщи, кажи на децата си, че ще ядат спечен хляб, защото майка им е взела 1000 лв., а е върнала 5000 лв. Но не й е зор колко е върнала.” С тези думи зам. окръжният прокурор на Видин Владислав Влашев се обърна към майката на три деца Светла. Младата ромка бе един от многото свидетели по дело за лихварство, която в съдебната зала се отрече от думите си и обърна показанията си на 180 градуса. “Не помня колко пари взех”, “Неграмотна съм”, “В полицията ни караха да лъжем” – бяха само част от изявленията на изпадналите в дълбока амнезия първи 13 свидетели по един от стартиралите във Видин процеси срещу лихвари, известни като “Ромабанк”. “Имал съм дела, в които един-двама свидетели променят показанията, но на 100% – никога”, заяви прокурор Влашев.

Такъв е съдебният резултат от операциите “Лихварите” и “Потисниците”, които преди година полицията обяви като едни от най-мащабните срещу незаконното раздаване на заеми срещу убийствени лихви. Разследващите твърдят, че има и куриозни случаи със заем, върнат 56 пъти – за 100 лв. били издължени 5600 лв. По друго дело пък за 3000 лв. длъжникът трябвало да брои 70 000 лв.

“Лихварите” и “Потисниците”

Рекордите на “Ромабанк”: Вземаш 100 лева, връщаш ги 56 пъти

Рекордите на “Ромабанк”: Вземаш 100 лева, връщаш ги 56 пъти

Обвиняем в процеса за “Лихварите” е 41-годишният Альоша Василев от ромския кв. “Нов път”. През април м.г. безработният мъж бе един от четиримата задържани при акция “Лихварите” в ромската махала на Видин. Заедно с него бяха задържани и други знакови имена от лихварския бизнес – Сотир Замфиров (40 г.), станал известен с нападението си над журналистката от Би Ти Ви Миролюба Бенатова, Ромео Митков (43 г.) и Сашко Лазаров (47 г.). Петият участник в схемата Десислав Кольов (38 г.) избяга и се укри, но след общодържавно издирване бе заловен. При обиските в тънещите в охолство имоти бяха открити дълги списъци на длъжници със съответните суми, дебитни карти с ПИН кодове, гаранционни карти за заложена битова техника, документи за земеделски земи, пари и злато.

Пак през м.г. в операция “Потисниците” във Видин и селата Арчар, Ружинци и Медовница в ареста попаднаха други лихвари с живописни прякори – Златния зъб, Гладния, Папари, Линковия. При обиска в къщата на Томо Томов-Златния зъб тогава ченгетата откриха тефтери с имена на длъжници, дебитни карти, злато, пълномощни за получаване на социални помощи и детски, договори за продажба на коли, животни и др.

Обвиняем в процеса за “Лихварите” е 41-годишният Альоша Василев от ромския кв. “Нов път”

Обвиняем в процеса за “Лихварите” е 41-годишният Альоша Василев от ромския кв. “Нов път”

Схемите за изнудване започвали с отдаване на кредити, след което се начислявали жестоки лихви, а длъжниците били заплашвани, ако не връщат в срок.

След арестите един по един и “Лихвари”, и “Потисници” излязоха на свобода. Въпреки настоятелните искания на прокуратурата за постоянен арест. Още тогава от обвинението прогнозираха, че ако задържаните бъдат освободени, то върху свидетелите ще се окаже натиск и те ще променят показанията си.

Не процес, а фарс

Процесът, граничещ с фарс, протече по един сценарий: повечето свидетели поддържаха дадените пред досъдебното производство показания, но после разказваха точно обратното. Стигна се дотам, че окръжният съдия Владимир Стоянов трябваше 13 пъти да чете показания, но и това не стресна изправящите се пред него свидетели. Те не се уплашиха и от предупрежденията за наказателна отговорност при лъжесвидетелстване.

Една от свидетелките – Анка, дори обвини собствения си син, за да защити Альоша. Жената се отрече от показанията си, защото “те, полицаите, настоявали”. Освен че дръпна кратка, но силна защитна реч в подкрепа на Альоша, Анка натопи сина си, “който я излъгал, че Альоша го притискал с по-високи лихви за взетите в заем 100 лв.”.

“Альоша съжалява хората, дава пари за лекарства”, извиси глас Анка в съдебната зала. Иначе пред полицаите разказала, че е заплашвана да остане без дом, ако не си погаси дължимото.

Повсеместна амнезия

Загуба на памет сполетя и друга свидетелка – Емилия. Заемите й били няколко: един за 100 лв. срещу залог – дебитната й карта с помощи и социални. После взела още около 350 лв. Освен че половин година плащала на ръка, то в продължение на 1 година с картата й се разпореждал Альоша – дърпал по 180 лв. на месец. Кредит потърсила и Марийка – да си купи конче. Взела 500 лв., трябвало да върне 900 лв. Оказа се, че и тя също вече не помни.

С фразата “Насила можеш да вземеш, но насила не можеш да дадеш” адвокатът на Альоша обяви, че хората идвали за заеми и го удряли на молба, за да спасят болните си деца. И някое е можело да умре, ако не е бил кредиторът. “Цинично звучи, ако говорим за социална подкрепа”, контрира прокурорът секунди преди да се яви поредната свидетелка – Даниела, която също се отказа от показанията си. Тя била взела заем и дала двете си дебитни карти с месечни постъпления от 175 лв. Пред следствието жената обяснила, че върху отпуснатите 500 лв. лихвата й била 100 лв. на месец. И така 8 месеца. После заложила и колата си при Альоша – за 500 лв. От тях му върнала половината за лихви по предишния кредит. 3 месеца по-късно платила още 600 лв., а Альоша продължил да тегли от картите й.

Огромни лихви

За главозамайващи лихви се обясняваше и по другото стартило дело – срещу Тони Златния зъб. Сред малцината явили се свидетели бе Ивайло, който взел от Златния зъб 1300 лв. Върнал му е над 6000 лв., но заради забавяне в изплащанията все още му дължи 8700 лв. И кредитът висял към днешна дата. “Томов е изпълнил джентълменското си споразумение, а вие изпълнихте ли вашето?!”, попита риторично адвокатът на Златния зъб. Негов клиент бил и друг свидетел – Ангел Японеца. На човека му трябвали 1000 лв. Отишъл при Златния зъб и му предложил чисто новия си, взет на лизинг плазмен телевизор. Стоката била оценена на 800 лв., останалите нужни 200 лв. станали заем с лихва от 100 лв. на месец. Четири месеца плащал лихва, а за да погаси и главницата, накрая си продал и колата. Ванка от с. Орешец също била кредитирана с 500 лв. и лихва от 250 лв. месечно. Общо платила към 1250 лв…

“Щом бедните, безработните, неграмотните, гладните и измамените с хиляди левове роми защитават пред съда “благородната кауза” на своите потисници, наистина си заслужават съдбата”, коментираха наблюдатели на процесите.

trud.bg


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.