Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Полк. Вълчев излязъл по чехли да спасява Кристиян

06.12.2011 · Posted in Новини
Полк. Вълчев излязъл по чехли да спасява Кристиян сн.24 часа

Полк. Вълчев излязъл по чехли да спасява Кристиян сн.24 часа

“Полк. Вълчев не е действал професионално, като е излязъл по чехли да спасява нападнат човек и не си е взел пистолета. Ако го беше направил, сега щеше да е жив.”

Този коментар бе един от многото, които можеха да се чуят часове след като шокиращата новина за убийството на един от най-уважаваните хора обиколи Видин.

В навечерието на Коледа – на 22 декември 2005 г., бившият директор на РДВР бе пребит до смърт, докато спасява от нападателите му 21-годишен младеж. Чул виковете за помощ и, без да губи време, се отзовал. Саможертвата му трогна хиляди видинчани, но се намериха и такива, които не спестиха злословията.

“След като се пенсионира и излезе от системата на МВР, баща ми никога не е имал лично оръжие. Това, че излязъл без пистолет, е най-нелепото нещо, което съм чувал. Човекът с оръжие тогава бях аз, но се намирах на 14 км от Видин и пазех границата”, споделя за първи път след 5 г. синът му Николай Вълчев. Николай бил на речен километър 774 на Дунав в района на с. Ботево, когато телефонът му иззвънял. Съобщили му, че баща му е убит.

Николай Вълчев разказва как му съобщили за смъртта на баща му сн.24 часа
Николай Вълчев разказва как му съобщили за смъртта на баща му сн.24 часа

Младежът, който работи в Гранична полиция, не можел да напусне наряда без разрешение. Началниците му трябвало да изпратят колега да го смени.

“Знаете ли какво е да сте на пост и да ви кажат: “Баща ти лежи убит, идвай.” После да стоите на огледа, а след това да отидете и да кажете на баба си, че синът й вече го няма”, споделя днес Николай Вълчев.

Убийството станало около 21,40 ч. Извършителите Юлиян Маринов и Константин Тошев се разхождали в Крайдунавския парк и видели, че по ул. “Баба Вида” се движи младеж. Решили да ограбят 21-годишния студент Кристиян Станков, който същата вечер пристигнал във Видин и се прибирал към дома си.

Престъпниците го изчакали да навлезе в неосветен участък и го нападнали. Младежът започнал да вика за помощ. Вълчев, който живеел на 9-ия етаж на близък жилищен блок, откликнал.

За да не губи време, излязъл, както си бил по домашни дрехи. Опитал да прогони нападателите, но те се хвърлили върху него.

Извършителите Юлиян Маринов и Константин Тошев сн.24часа
Извършителите Юлиян Маринов и Константин Тошев сн.24часа

С метална тръба му разбили главата.

Без да им мигне окото, престъпниците се надвесили над проснатото на земята тяло, пребъркали джобовете му и взели мобилния му телефон.

През това време пребитият Кристиян успял да избяга. С тежки черепно-мозъчни травми бил приет в болницата. Дни наред лекарите се бориха за живота му.

Нападателите бяха осъдени за убийството на Вълчев и за опит за убийство на Кристиян Станков. Двамата отърваха най-тежката присъда – доживотен затвор без право на замяна.

“Константин Тошев е осъден на 20 г. затвор, а Юлиян Маринов – на доживотен, но и той ще излезе след 25 г. за добро поведение”, казва Николай. Баща му така и не доживял да види внучката си.

А малката Юлия страшно прилича на дядо си, каза по телефона Женя Станкова, майката на спасения Кристиян. Тя и съпругът й Димитър в момента работят в Италия.

Семейството на Кристиян Станков вдигна паметник на лобното място на полк. Вълчо Вълчев. сн.24часа
Семейството на Кристиян Станков вдигна паметник на лобното място на полк. Вълчо Вълчев. сн.24часа

“Каквото и да се каже за Вълчо Вълчев, ще е малко. Жалко е, че такъв невероятен човек го няма. Единственото, което можем да направим, е да се грижим да не се забравя това, което стори”, казва Женя.

Двете семейства се познават много добре – Вълчо Вълчев живеел в апартамента над Станкови. След убийството Николай и брат му Светослав остават сираци – майка им е починала преди това. Затова Женя е до съпругата на Николай, когато наближава раждането на Юлия. Тя е до семейството и когато малката прохожда, и когато проговаря.

“Обичам ги като мои деца”, признава жената. Преди 3 г. Станкови поставиха паметник на лобното място, защото искат да се знае, че е имало човек като бившия полицейски началник. Морената е точно до алеята, която води към замъка “Баба Вида”. Когато оттам минават туристически групи, гидовете им разказват за саможертвата му.

“Винаги когато си идвам в България, намирам пред паметника свежи цветя. Радвам се, че и други хора помнят какво се е случило”, казва Женя.

Синътй Кристиян вече се е възстановил. Завърши Стопанската академия в Свищов и работи в София. В началото му било трудно да се върне към нормалния живот, но майка му все повтаряла, че е длъжен в името на човека, който го е спасил.

ВАНЯ СТАВРЕВА

Община Видин не била виновна за убийството

Община Видин не е отговорна за убийството на Вълчев, реши Върховният административен съд на 25 май т.г. Той отмени изцяло решението на Видинския административен съд, с което кметството беше осъдено да плати по 50 хил. лв. на двамата синове на Вълчев – Николай и Светослав.

Делото е водено по закона за отговорността на държавата и общините. Видинските магистрати бяха решили, че общината трябва да плати обезщетението заради бездействие, тъй като кметството не е осигурило осветление и ефективна охрана в града и бандитите се възползвали.

Според върховните съдии е имало осветление. Затова Вълчев е видял как е нападнато момчето и излязъл да го защити. Освен това към момента на убийството общината нямала грижа да осветява обществените места, защото това било задължение на енергото.

По същия казус обаче друг състав на Върховния административен съд осъди община Видин да плати 35 хил. лв. обезщетение на пребития Кристиян Станков. Те вече са предвидени в бюджета на общината за 2011 г.

“Заведохме дело не заради парите, а защото 5 г. след убийството на баща ни единственото, което се е променило, са името на кмета и на охранителната фирма. Иначе в градината пак е тъмно и опасно. Искахме да стреснем институциите и те да започнат да изпълняват задълженията си”, обяснява Николай Вълчев.

Всъщност на мястото на убийството било толкова тъмно, че когато пристигнала следствената група, се наложило криминалистите да го осветят с фаровете на служебните автомобили, за да могат да извършат оглед.

24chasa.bg


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.