Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Полиция пази нивите на стопани

08.26.2011 · Posted in Новини

Полиция пази нивите на стопани

Полиция пази нивите на стопани

Специална комисия започва да приема сигнали и да извършва проверки за незаконна обработка на земеделски земи във Видинско. Създаването й е в отговор на надигналото се недоволство на стопани от района на град Дунавци срещу заграбването на земите им, които незаконно се обработват от фирми. В средата на август гневът на хората се изля с блокада на главен път Е-79 край Видин.

Комисията е сформирана със заповед на губернатора Пламен Стефанов и в нея са включени шефовете на “Охранителна полиция”, контролно-техническата инспекция към МЗХ, “Аграрно развитие” към областната дирекция “Земеделие” и съответната общинска земеделска служба. “Комисията ще проверява веднага и на място сигнала като установи неправомерно обработвания имот, самоличността на самонастанилите се, вида на техниката, нейната регистрация и собственост”, поясни Стефанов. При установяване на нарушения самонастанилите се ще бъдат изваждани от имота и ще отнасят актове. По разпореждане на губернатора кметовете на населените места се задължат да отворят “горещи” телефонни линии, на които хората да могат да подават сигнали. “Анонимни жалби няма да се приемат и всеки трябва да застане с името и проблема си”, бе категоричен Стефанов.

Губернаторът съобщи, че пред финал е първата проверка в района на Дунавци. Работи се и по случая с изораните стотици декари общински земи, пътища и мери. Според Стефанов има несъвършенства в нормативната уредба, но и много стопани не познават закона. “Собствениците трябва да знаят, че освен права имат и задължения и не може земята им да пустее”, допълни губернаторът.

trud.bg


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.