Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Поклонения преа героите от Лето 1850-то

06.13.2011 · Posted in Новини

Поклонения преа героите от Лето 1850-то

Поклонения преа героите от Лето 1850-то

С тържествено честване в Белоградчик бе отбелязана 161-годишнината от въстанието в Северозападна България от 1850 г. Събитието почете Величкият епископ Сионий, който отслужи панихида в храма “Св. Георги Чудотворец” в съслужение с архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия протойерей Рафаил, за упокоение душите на всички загинали по време на въстанието. След панихидата в гробищния парк зад черквата присъстващите поднесоха венци и цветя на гробовете на избитите ръководители на въстанието. В поклонението участваха кметът на общината Емил Цанков, Алексей Ситничков – втори секретар на Руското посолство в София и виценконсул на Русия в България, подполковник Пламен Манев – командир на Първи механизиран батальон – Горна Баня, представители на Националния клуб “Единение” – клуб “Бдинци”, кметове на съседни общини, гости на града и граждани. Всички те участваха в литийно шествие от храма до крепостта “Калето”, където пред паметникна загиналите слова произнесоха Емил Цанков и епископ Сионий.
Панихида за загиналите бе отслужена и пред паметната плоча в двора на Раковишкия манастир, където е взето решението за избухване на въстанието. Заупокойната молитва бе оглавена от игумена на манастира архимандрит Антим, в съслужение с архимандрит Неофит. Пред множеството, дошли да се поклонят пред подвига на героите, самодейци от раковишкото читалище изнесоха кратка програма, с участието на групата за народни песни “Зелен заман”, танцовата двойка Бети и Теди Бориславови и театъра на поезията с рецитал по поемата на Лъчезар Еленков “Монолог на посечения кнез”.
Цветя пред паметника на въстаниците поднесоха кметът на община Макреш Иван Каменов, Николай Ненчев – кмет на с. Раковица, представители на читалищата в Макреш и Раковица, и граждани.

в.Видин 6-8 юни 2011 брой 40


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.