Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Открито писмо до Ц. Цачева от бедния Северозапад четвъртък, март 10, 201

03.10.2011 · Posted in Новини

Ирена Александрова – адвокат от град Видин председател на „Видинска асоциация на хотелиерите и ресторантьорите

Ирена Александрова – адвокат от град Видин председател на „Видинска асоциация на хотелиерите и ресторантьорите

Наскоро Евростат определи Северозападна България като най-бедния регион в ЕС, а Видин- като най-бедния  град в Северозапада. Последва десант (както стотици такива досега от различни правителства) от министри и управляващи, които обиколиха Видин, Враца и Монтана, за да набележат с(м)пешни мерки за поправяне на тази ситуация.

За отбелязване е, че хората тук ама никак не вярват на подобни празнословия, особено преди избори. Има и реакция. Вижте я.

До г-жа ЦЕЦКА ЦАЧЕВА - Председател на Народното събрание на Република България

ОТКРИТО ПИСМО

от Ирена Александрова – адвокат от град Видин
председател на „Видинска асоциация на хотелиерите
и ресторантьорите”

Почитаема ГОСПОЖО ЦАЧЕВА,
От посещението Ви във Видин на 5 март 2011 г. излезе новина, че правителството възнамерява да изработи програма с краткосрочни и средносрочни задачи за стабилизиране на Северозапада, защото този район е най-бедния в ЕС.
Тази припряна загриженост в настоящата изборна година все пак ни радва, защото сме отличени с внимание, макар и отзад-напред. Мисля си, че логично политиците получават властта за да реализират свои предварително обявени програми, а не обещават да изработят такива по-късно, когато идва време да излизат от властта. Но и това е добре, защото България отдавна не е част от останалия предсказуем и демократично развиващ се свят.
Вашата визита във Видин e конкретния повод за да се обърна към Вас като висш български политик, каквито Видин трудно го забелязват. А на ден като днешния /8 март/ дистанцията между две жени и то с еднаква професия почти отсъства. Реалната причина е болния въпрос за Северозапада – което подозирам скоро ще се превърне в актуална тема в очертаващото се политическо словоблудство.

Певецът на Северозапада Йордан Радичков ни остави изречението „Няма по-прекрасен край от българския Северозапад” но писателите и учените в тази държава вече никой не ги чува. Както добре знаете, защото и Вие сте от Северозапада, този регион особено в последните години е подложен на безпощаден геноцид и държавна дискриминация, каквито не се помнят от преди освобожденско време.
Сега за Северозапада се говори свободно и без притеснение като за ГЕТОТО НА БЪЛГАРИЯ, ЗА „РЕЗЕРВАТ СЕВЕРОЗАПАД”, ЗА „СЕВЕРОЗАПАДНАЛА БЪЛГАРИЯ”. А с последното преброяване ще лъсне и горчивата истина, че населението на този регион почти се е стопило. Затова и актуалните политици вече бягате преди вятъра със спешни стратегии и програми – няма лошо, ако има кой да Ви повярва.
За нас, които все още сме тук, това е съдба, по-непоносима от най-страшната диагноза. Но някои все още упорстваме и отказваме да напуснем своя роден край, за да поемем към Западна Европа или поне към софийските предградия. Докога ли?

С надежда в сърцата на всеки четири години и ние като всички българи все чакаме да се случи голямата промяна и да се появят истинските народни водачи, които да наложат визията за модерна България. Имаме нужда да ги следваме, да бъдем част от нещо ново, от нещо трайно и достойно, за да се отсрамим поне пред децата си.
Тази надежда е като пролетта – всеки път отново се възражда, защото така е устроен човекът – да очаква и да вярва, а политикът – да обещава. Така стана и на последните местни избори,когато във Видин спечели кандидатът на ГЕРБ, но ВМЕСТО ПРОМЯНА СЕ СЛУЧИ ПОДМЯНА.

От всичките пет области в Северозапада, Видин е в най-тежко положение, което особено се влоши при управлението на ГЕРБ. За три години кметът Румен Видов и екипа му вместо да разрешат заварените тежки проблеми ги умножиха. Нима не знаете,
- че градът е доведен до пълен финансов, инфраструктурен и културен колапс;

- че неразплатените задължения на общината към учебни и лечебни заведения се трупат главоломно;
- че делата против общината за неизпълнени договори лавинообразно растат;
- че огромните задължения към местния бизнес го поставиха на колене в условията на безпрецедентна финансова криза;

- че града е фактически недостъпен и непроходим поради окаяното състояние на пътната мрежа и градската среда;
- че надлеза-основна пътна артерия на града е в продължаващ от години ремонт;
- че местния туризъм или това, което е останало от него е стигнал точката на замръзване;
- че антична Рациария продължава да се разграбва систематично и безнаказано и това продължава дори докато Ви пиша това писмо.

По логиката да гаси пожар с бензин, в пика на кризата община Видин изтегли през месец януари 2011 г. нов огромен кредит от 8.2 милиона лева, с който да рефинансира с още по-голяма лихва предишен кредит и остатъка да използва за дейности, неизпълнени поради несъбрани приходи от предишните две години. С този безумен акт на местната власт Видин затъна още по-дълбоко за години напред. Твърдя го, защото видинлии вече имаме опит с теглене на кредити в предизборна година – парите просто изчезват по неведоми пътища. А този път може и да не се реализира нито едно от обещанията във връзка с кредита, защото многобройните изнервени кредитори на общината ще приберат парите чрез запори и съдебни изпълнители.

Питам Ви защо, след като управлението на ГЕРБ във Видин доведе общината до състояние на БАНКРУТ, към кмета няма и дума на упрек и той твърдо се ползва с партийната подкрепа въпреки провалената си репутация? Понеже беше издигнат от Вашата партия като „доказан мениджър”, справедливо е да се даде категорична оценка и да бъде час по-скоро отзован според правилата и нормите на почтеността.
Но в политиката очевидно действат други правила, защото окрилени от липсата на партийна санкция, господинът и обкръжението му се ослушват за следващ мандат. Вече дори да се предложи различен кандидат – ГЕРБ е неразграничен от безобразията и съединен с хората, които носят отговорност за ужасното положение. А паметта на хората е малко по-дълга от тази на политиците!

Аз обаче вярвам, че Северозапада вече няма нужда от гръмки спасители. ТОЙ САМ ЩЕ СЕ ОРГАНИЗИРА И ЩЕ ИЗЛЪЧИ ОТ СВОЕТО ИЗМЪЧЕНО ГРАЖДАНСТВО И СИЛАТА, И ХОРАТА, СПОСОБНИ ДА ГО ПРОМЕНЯТ. С такъв публичен толеранс към дискредитираните партийни представители на местната власт е очевидно, че ГЕРБ няма амбиция да бъде част от тази важна промяна. Жалко за ГЕРБ!
Аз не мисля, че Видин и Северозапада ще припознаят своите рушители и съсипатели като бъдещи спасители, каквото и да говорите и да правите през следващите месеци. В книгата на книгите е казано: по делата им ще ги познаете.
Все пак и за това благодарим, защото след последното управление във Видин ние загубихме не само надеждите, но и илюзиите за една партийно оглавена промяна. Остана ни една единствена достойна цел – ДА СТАНЕМ ЧАСТ ОТ БОРБАТА ЗА ВЪЗХОДА НА СЕВЕРОЗАПАДА И ДА ОТДАДЕМ ВСИЧКИТЕ СИ СИЛИ ЗА ДА СПРЕМ НЕГОВАТА ИЗОЛАЦИЯ.
Защо ли?
Защото Видин и видинлии не заслужаваме такава съдба.
Защото Видин е ПЕРЛА В КОРОНАТА НА БЪЛГАРИЯ.
Защото сме синове и дъщери на гордите българи от този край, а земята тук е напоена цялата с кръвта на дедите ни, които знаят да превземат крепости, но не и да ги предават. Защото римската Бонония ни повелява, а славната ни история на древен старопрестолен град ни задължава да браним този уникален град, застанал на брега на Дунав като ВЕЧЕН СТРАЖ, какъвто е бил и отново ще бъде. Докато я има България.
Ето това ни е останало да браним и да почитаме. А то е по-силно от всичко. И няма цена .

08.03.2011 г. Адвокат Ирена Александрова


5 Responses to “Открито писмо до Ц. Цачева от бедния Северозапад четвъртък, март 10, 201”

  1. petar krastev казва:

    kolkoto i pisma da se pi6at nqma da ima nikakva polza , za6toto nikoi ne go e grija za obiknoveniq grajdanin. vseki koito e vzel vlasta se interesuva samo kak da napalni sobstveniq si djob za opredelenoto vreme.

  2. Цветелина казва:

    Сърцраздирателно писмо,всичко в него е глата истина за нас(аз съм от Враца).Дано трогне сърцата и нщо да се промени.

  3. Радвам се ,че в нашия Северозападнал край има все още Българи които милеят за него и вярват ,че един ден животът в любимата ни Видинска област ще бъде по-хубав,по щедър.Аз съм от град Грамада но за съжаление там нещата со още по зле.когато няма пари,няма работа нищо не може да се направи!!Все пак да живеем с НАДЕЖДА ,че идват и по добри времена и на хоризонта ще проблесне светъл лъч и за нас!!!

  4. irena aleksandrova казва:

    Видинлии, нека се захванем всички заедно за промяна на града ни, нека правим митинги, протестни шествия, да връчване петиции, включително до Европарламента и Европейската комисия, защото ще загинем напълно до десетина години. Днес цял ден в града е тема моето открито писмо, много хора ми се смеят и са цинично-уверени, че нищо, ама абсолютно нищо не може да се промени.Нека ги опровергаем – оставете ги да плюят, те друго не могат. Но ние сме длъжни да се преборим и заради тях.А на тези, които съсипаха Видин ще кажем-прости им Господи, те не знаят какво правят!!! Ирена Александрова

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.