Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Осиновена в Италия откри 11 братя и сестри в България

01.11.2012 · Posted in Новини

Първата среща на Силва с биологичния й баща Иван мина без прегръдки. снимка: Ваня Ставрева

Първата среща на Силва с биологичния й баща Иван мина без прегръдки. снимка: Ваня Ставрева 24 часа

“Имала си късмет, че са те осиновили в Италия и си се махнала оттук. Иначе щеше да водиш живот като нашия. Не ти трябва да оставаш в България.”

С тези думи за добре дошла посрещат 21-годишната италианка Силва във видинското с. Генерал Мариново.

В забутаното селце тя откри биологичното си семейство след едногодишно издирване.

Красивата мургава жена трепери от радостно вълнение при срещата с баща, братя, сестри и братовчеди, когато ги вижда за първи път на 4 януари т.г.

Те обаче се държат резервирано, няма прегръдки и целувки.

Никой от тях не се е сещал за малката Силвана. Не са предполагали, че някога ще я видят отново, нито пък са си мислели да я търсят.

Сега не могат да повярват, че тя е готова да зареже уредения живот в Италия заради роднини, които не познава.

С полубрат си Цецо, който единствен сподели, че я помни като малка снимка Ваня Ставрева 24 часа

С полубрат си Цецо, който единствен сподели, че я помни като малка снимка Ваня Ставрева 24 часа

Не могат да повярват, че наистина й харесват сбутаните къщи, калните улици и дори миризмата в ромския кв. Нов път във Видин, където намира една от сестрите си.

Силва обаче е живо доказателство, че кръвта вода не става. “Чувствам със сърцето си, че това е моят дом. Тук е прекрасно, ще дойда отново и ще остана”, заявява италианката, която се оказа българка.

Тя не знае и дума на майчиния си български език, защото не е имала навършени и 5 г., когато е осиновена и отведена в Италия.

Сега се опитва да извика някакви спомени от ранното си детство и дори отиде на място в социалния дом за деца, лишени от родителски грижи в Ново село, където е била настанена.

Единственото, което си спомня, е, че в сиропиталището е имала приятелка Цецка.

Не помни майка си и баща си, защото била изоставена на 12-ия ден след раждането си. Когато била на 1 г. и 8 месеца, са я прибрали за малко, но после пак я върнали в дом “Майка и дете”.

Силва

Силва

По-късно била прехвърлена в сиропиталището в Ново село, откъдето бездетно семейство на учител и лекарка от Италия я осиновило в началото на 1995 г.

Така малката Силва станала италианска гражданка. Преди години разбрала, че е осиновена. През февруари 2011 г. вече направила пълнолетие и завършила училище, решила да издири истинските си родители.

Осиновителите й казали, че е от България, показали й документите и първоначално се опитали да я разубедят да не търси, защото родителите й са починали, но тя упорствала и те я подкрепили в начинанието й.

Силва започнала да пише в български форуми и да разказва историята си на италиански, английски и български, за да намери информация за близките си, но удряла на камък. През миналия ноември се запознала във фейсбук с видинчанките Нели и Соня. Те били първите, които откликнали. Двете мобилизирали и приятелите си и впоследствие в търсенето се включи и в. “24 часа”.

Силвана при осиновяването й преди 17 г

Силвана при осиновяването й преди 17 г

В началото на декември роднините й бяха намерени, а месец по-късно живеещо в Италия видинско семейство доведе Силва в България, за да се срещне с тях.

“Силва споделяше, че чувства някаква връзка с майка си иискаше точно нея да види, но се оказа, че тя е починала през 2005 г. В началото, когато й го съобщих, не ми повярва. Беше й много трудно”, казва Нели.

Затова при първото стъпване на Силва в Генерал Мариново отива на селското гробище, за да види гроба на майка си. Запустял, неподдържан и само с килнат на една страна дървен кръст. Следващото, което италианката прави, е с помощта на Нели да намери майстор на надгробни паметници и да избере един за майка си.

В Генерал Мариново и във Видин тя намира баща си, повечето си братя, сестри и братовчеди. Родителите й Велика и Иван имали 4 дъщери и 1 син, но всеки от тях имал и предишен брак и с полубратята и полусестрите семейството на Силва всъщност имало общо 12 деца.

21-годишната италианка Силва снимка: Ваня Ставрева 24 часа

21-годишната италианка Силва снимка: Ваня Ставрева 24 часа

“Трудно ни беше да ги гледаме и затова ги оставяхме в домовете”, признава баща й Иван.

Самият той днес живее в задна стаичка на запустялото селско училище, където му разрешили да се настани, за да не е на улицата.

По сиропиталищата са изгубили следите на една от сестрите, един от братята и на други двама братя близнаци – не ги знаят къде са.

Една от сестрите Таня била убита преди години, другата Пепа живее във Франция, Наталия е глухоняма и баща й не иска да се грижи за нея, та живее под покрива на самотен старец в Генерал Мариново.

Ваня е женена и живее във Видин в Нов път и Силва намира и нея. Среща се и със сестрата на майка си Гена и нейните деца в с. Пешаково.

Полубратът й Цецо е останал със семейството си в малката им родна къща, но всички спестяват на Силва, че е имало период, в който са живели в селския краварник.

Силва (в средата) откри многолюдното си семейство във видинското с. Генерал Мариново сн: Ваня Ставрева 24 часа

Силва (в средата) откри многолюдното си семейство във видинското с. Генерал Мариново сн: Ваня Ставрева 24 часа

“Аз я помня Силва. Беше много добричка, синът ми прилича на нея. Всички са ни давали по домовете. И аз съм бил там, но само тя е имала късмет да бъде осиновена в чужбина”, споделя Цецо.

След първата среща Силва се видя с тях още веднъж, преди да си замине на 7 януари. Категорична е обаче, че един ден ще дойде да живее тук. Преди това трябва да завърши професионалното си образование за мениджър в сферата на социалните дейности. След това иска да учи психология в университет и след като поработи и спести пари, да се завърне в родината си.

24chasa.bg Ваня Ставрева


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.