Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Народната воля остана незачетена

06.13.2011 · Posted in Новини
Народната воля остана незачетена

Народната воля остана незачетена

Гражданското движение във Видин, представлявано от Инициативен комитет “За спасение и възраждане на Видин”, организира и проведе автомобилно шествие и митинг на 23 април тази година, на който бе приета протестна декларация, изпратена до кмета на града, областния управител, окръжния
прокурор, министър-председателя на Република България и председателя на Народното събрание. Фактът, че в повечето от медиите събитието бе отразено като “Видинският Великден” показва неговата масовост. В автошествието участваха над 1000 автомобила, а на митинга имаше над 3000 души.
Няколко дни след протеста на гражданското движение Общинският съвет във Видин чрез декларация до правителството дублира част от исканията и ги изпрати до 41 Народно събрание. Министри от правителствто заговориха за необходимост от Програма за развитие на Северозападна България, без да се ангажират с Видин и Видинска област, която в пъти е по-изостанала от Враца и Монтана. Изводите оставяме на вас, непредубедените… Отговорът получен от Министерския съвет (изготвен от Д. Филипова и С.Божилова) е формален и арогантен. От него се разбира, че проблемите на Видин и Видинска област следва да се решават от… областния управител и кмета на града! Тоест, ако цитираме Илф и Петров, то “проблемът на давещите се е на самите давещи се”. Нима безработицата, високата смъртност, ниската раждаемост, липсата на пътища, на газификация, унищожаването на предприятията, изнасянето на важни административни служби не са плод на досегашната (и сегашна) държавна политика към нашия край?
Парадокс е и цитираният чл.65, т10. от Устройствения правилник на Министерския съвет. След проверка (която всеки може да направи) се установи, че въпросната т.10 въобще липсва в публикувания в интернет правилник на МС!
На 28 април Инициативният комитет “Възраждане на Видин” даде отчет за резултатите от протестната декларация на видинлии на пресконференция в БТА, а на 2 май отново в същия пресцентър се проведе дебат по проблемите на Видин, на който присъстваха народни избраници от нашия край, областният управител, кметът, председателят на Общинския съвет, представители на партии и сдружения, медиите и граждани. Обсъдени бяха причините, довели до тежкото състояние на нашата област и в частност на град Видин. Разбра се цената, която плащаме ние, обикновените граждани, вследствие на реставрацията на капитализма в “демократична” България. Народните представители пък показаха чрез своите политически боричкания, че не предприемат действия в защита на интересите на населението от старопрестолния Видин и областта, а защитават групови интереси. Същите показаха фрапиращо непознаване на историята на родния си край, притежаваща ценности, повлияли и влияещи върху културното и политическо развитие на цяла България.
От изказванията на депутатите от ГЕРБ стана ясно, че 65% от държавния бюджет на републиката отива за София. Факт, който звучи обидно за всички български граждани, живеещи извън столицата. Поставен бе и въпросът защо при наличието на съдебно решение на върховен орган Комисията по оценка и акредитация към МС бездейства повече от 9 месеца по създаването на Еврошвейцарския университет във Видин? Не е ли налице корупция?
Цитирането на ликвидираните и несъздадени администравивни институции в областта породи поредните дразги между депутатите от БСП и ГЕРБ, обясняващи донякъде защо се стигна до ликвидациите и разрухата в нашия край, продължаващи от 10 ноември 1989 г. до сега. Тоест, налице е приемствена безотговорност от управляващите партии през целия този период. Партиите нямат стратегия за изваждане от изостаналост на крайните региони в страната, какъвто е нашият. Изводът е, че народът е лишен от демокрация и манипулативно изолиран от управляващите партии. Вземайки властта, партиите не защитават, а работят против интересите на избирателите си.
Изходът от това негативно състояние е създаването на силни граждански движения, които наистина да се борят за икономическото, културно и духовно възстановяване на нашия край. Така, както това показаха протестното шествие и митингът на 23 април тази година. Това е пътят за противопоставяне срещу геноцидната политика на олигарсите спрямо Видин и други области от Република България, която се води сега.
Инж. Ненчо Нешев в.Видин 9-12 юни брой 41 2011г.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.