Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Кръщават Любомира, която искаха да убият още преди да се роди

06.29.2011 · Posted in Новини
Веса е поела грижите по Любомира, която скоро ще навърши годинка. снимка: Ваня Ставрева 24 часа

Веса е поела грижите по Любомира, която скоро ще навърши годинка. снимка: Ваня Ставрева 24 часа

Бебето, което едни искаха да бъде убито още като зародиш, а други прогнозираха, че ще бъде родено и захвърлено, днес живее щастливо с родителите си. Веса и Марин дори му стягат кръщене.

Напук на хорските очаквания двамата удържаха на обещанието си, което дадоха през февруари м.г. на “24 часа”, че никога няма да изоставят детето си.

Тогава те потърсиха подкрепа от вестника, защото 16-годишната по онова време Веса живееше в дома за деца, лишени от родителски грижи, във видинското с. Ново село и бременността й бе хвърлила в ужас персонала.

Точно по това време в сиропиталището бе избухнал скандал с побой над един от възпитаниците, последваха обвинения за полово възпитание чрез порнографски сайтове в интернет, а бременността на Веса дойде за капак.

Девойката бе подложена на натиск да направи аборт или да накара майка си да си я прибере вкъщи. Така социалното заведение щеше да се отърве от разправии на принципа “няма човек, няма проблем”.

Веса и Марин обаче искаха бебето да се роди и да го отгледат заедно. Бяха избрали дори и име.

Родителите още помнят перипетиите, през които са минали, но са щастливи, защото живеят заедно и плодът на любовта им расте под грижите им.

Веса, Марин и малката Любомира са заедно от октомври миналата година снимка: Ваня Ставрева в.24часа

Веса, Марин и малката Любомира са заедно от октомври миналата година снимка: Ваня Ставрева в.24часа

Здравото и лъчезарно момиченце Любомира, което още няма годинка, вече се опитва да прави първите си стъпки и да говори.

Двамата са израснали по домове и са решени да направят всичко, за да няма бебето им тяхната съдба.

“Дори не знам истинското име на баща си. Известно ми е само, че го наричат Зико. Затова презимето ми Петрунова е по името на майка ми”, започва тъжната си история момичето.

Веса е от Видин и има четирима братя и две сестри. Майка й живее с втори съпруг, но при тях не е нито едно от децата. Най-голямата, Пепа, е омъжена във врачанското с. Малорад. Останалите растат по сиропиталища.

За първи път Веса попаднала в социален дом, когато била на 5 г. – пратили я в с. Връв. Там била няколко години, после майка й я прибрала и за момичето започнал истински кошмар. “Всички живеехме в една стая, нямахме какво да ядем, биеха ме, караха ме да прося и искаха да ме оженят, за да се махна”, спомня си Веса.

Не издържала и избягала при близки в с. Воднянци – на 60 км от Видин. Майка й обаче съобщила в полицията и скоро я открили.

Веса не искала и да чуе да се върне в домашния ад. Предпочела да отиде в дом. Така се озовала в Ново село. По-късно там попадат и братчетата й Габи, Костадин и Венко. Най-малките – Цветелинка и Милко, са в Дома за медико-социални грижи във Видин.

“Режимът в сиропиталището в Ново село бе свободен – учехме в селското училище, можехме и да излизаме. Така срещнах Марин”, спомня си Веса.

И той като нея не познава баща си и носи името на майка си Шевка. Доколкото знае, са 11 деца и той е най-малкият, но не е сигурен.

Попаднал в дома в Ново село на 6 г. Напуснал го, когато станал на 20 г. и завършил училище. Нямало къде да се върне и останал да живее в селото при хора, на които помагал.

В Ново село нищо не може да остане скрито дълго време. Бързо се разбрало, че двамата с Веса имат връзка. После забременяла и започнали увещанията да направи аборт.

Говорели й, че приятелят й само я използвал за забавление и ще я зареже, след като роди. Тя отказала, защото била сигурна, че бебето не е плод на грешка, а на истинска любов.

Марин пък бил заплашван от персонала на дома, че ще го съдят и ще го вкарат в затвора заради връзката му с непълнолетна.

Последвал натиск – искали Веса да моли майка си да я реинтегрира и да я прибере вкъщи. Момичето обаче не искало и да чуе за такъв вариант, защото не можело да си представи, че ще се върне при глада и мизерията.

С Марин искали да се съберат, но се оказало невъзможно, защото Веса била непълнолетна. Затова, когато бременността й напреднала, от сиропиталището я изпратили в специализирано звено “Майка и бебе” във Враца. Роди Любомира на 16 юли м.г.

“Веднага отидох при тях и попълних документи, с които признах бащинството и дадох на Любомира името си.

Сега тя е Маринова, не е като нас – с презимената на майките ни”, горд е таткото.

Майката и бебето трябвало да стоят в специализираното звено до октомври, а той се върнал в Ново село, за да подготви прибирането им.

Негов познат заминал на работа за Испания и му разрешил да живее в къщата му без наем. Марин направил ремонт. Проверката от отдела за закрила на детето установила, че е създал необходимите условия. Така на 7 октомври м.г. Веса, Марин и Любомира се събрали за първи път.

Още не са се оженили, защото Веса навършила пълнолетие преди два месеца, на 21 април. Скоро обаче ще направят и това.

“Отдавна исках да имам семейство, да знам за какво живея.

Сега съм много щастлив, готов съм на всичко за тях двете”, споделя Марин.

До май работел по социална програма, но сега е безработен. Въпреки това намира начин да припечелва на частно – от селскостопанска работа или като помощник в строителството.

Хората го търсят, защото е работяга, а и му имат доверие. Младият мъж се гордее, че дори му оставят ключове от къщите си, защото знаят, че няма да пипне нищо.

Веса и Марин се стягат за кръщене в средата на юли. Надяват се, че кръстник ще бъде човекът, който, без да се афишира, най-много им помага и на когото са нарекли дъщеря си Любомира.

Вече знаят и какъв подарък ще получи малката – три кубика дърва за огрев за зимата и 50 лв. За някого може да звучи нищожно, но за двойката, която няма никаква подкрепа от роднини, това е цяло богатство.

Петя иска да учи, не ще сина си

Веса не е първото момиче от сиропиталището в Ново село, което е родило преди да навърши пълнолетие. Тя обаче е единствената, която не е изоставила детето си.

Две години преди нея връстничката й Петя също стана майка, докато бе в социалния дом, но не пожела да гледа сина си. Бащата обаче го припозна и го прибра при себе си. В момента малчуганът живее при него във Видин.

Допреди месец Петя все още беше в преходното жилище в Ново село. Завърши училище, вече живее на квартира във Видин и се готви да кандидатства.

Междувременно повечето от възпитаниците на сиропиталището вече живеят в три центъра от семеен тип. Предстои и последните му десетина обитатели скоро да бъдат изведени оттам.

24chasa.bg Ваня Ставрева


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.