Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Как Боби от Видин стана част от историята на Холивуд

11.26.2012 · Posted in Без категория

Боби Рангелов от ВидинТой е от Видин, но в телефона си има номерата на куп холивудски асове. От време на време се чува с Морган Фриймън да си поприказват за нещата от живота. С Уесли Снайпс си ходят на гости семейно. Даже караха заедно Нова година в дома на звездата в Ню Джърси. Името му можете да видите в надписите на повече от 50 филма.

Как Боби Рангелов – един обикновен 39-годишен мъж от българската провинция, успява да се добере до Холивуд?  И дори да продуцира 8 ленти на американска земя, където “24 часа” го откри наскоро. От септември миналата година Боби е базиран в столицата на щата Луизиана Батън Руж – на час път от Ню Орлианс. И възнамерява да остане тук поне още 2 години заедно със семейството си.

Всичко започва от родния му град. В началото на 90-те години на миналия век Борислав се завръща от Италия, където е завършил икономика в Римския университет. След промените и той като повечето българи се опитва да се ориентира в новата обстановка. Тъкмо по това време във Видин текат снимките на италианска продукция. Спешно се търси преводач да въведе ред сред българския екип, който трудно комуникира с кинаджиите от Ботуша. Така Боби се оказва безценен кадър и неочаквано попада във водовъртежа на седмото изкуство. Целият информационен поток на снимачната площадка минава през него и без да иска се потапя в тайните на кинаджийския бизнес. Предложенията за работа от италианска страна идват едно след друго. В италианския си период работи по няколко проекта с Микеле Плачидо – незабравимия инспектор Корадо Катани от “Октопод”.

Боби Рангелов от ВидинПостепенно Боби натрупва опит и контакти. Запознава се с наши и световни продуценти. В средата на 90-те славата на България като изгодно и удобно място за правене на кино непрекъснато расте. У нас пристигат и израелците с американски паспорти от “Ню имидж”. Но капацитетът на щатската компания е все още твърде малък, за да поеме нуждите на все по-големите екшъни, които се снимат на българска територия. Дейвид Варот, който днес управлява студиото в Бояна, е принуден да иска помощ от италианските си колеги. Така Боби се оказва на точното място в точното време. От “Ню имидж” разбират, че им трябва именно такъв човек, и бързо го открадват.

Рангелов катери плавно стъпалата на кино индустрията – от момче за всичко през асистент на продукцията, директор на продукция та до днешната титла – изпълнителен продуцент.

Боби е вечно спокоен, търпелив и дружелюбен. Умее да общува с тези под него, както и с големите в бранша. Бързо се сближава със звездите, които минават през България, и дори завързва трайни познанства с някои от тях. За прищевките им, които е трябвало да задоволява, може да говори с дни, но е твърде деликатен, за да разказва най-пикантните.

Една от любимите му истории е за еликсира за подмладяване на Джон Кюсак, който му инжектирала специално наета от Германия медицинска сестра. Амброзията заедно със спринцовките била съхранявана в специално куфарче, но на път за София сестрата изгубила вълшебния лек за вечна младост на летището при смяната на полетите. Кюсак изпаднал в паника, че скъпоструващата амброзия ще се развали, ако не бъде съхранявана в хладилник, и буквално подлудил Боби да я издири чрез телефон за изгубени вещи. С два дни закъснение скъпоценното куфарче пристигнало само.

Боби успял да се пребори и с капризите на друга голяма звезда, която днес дори нарича свой приятел – Уесли Снайпс. Чернокожият актьор от култовата лента “Белите не могат да скачат” харчел стотици хиляди долари, за да си осигури лукса, на който е свикнал. Докарал си личен готвач, каравана за 46 000 долара от Лондон и шофьор от Щатите, на когото плащал 24 000 долара на месец.

Голямата страст на Уесли обаче не били манекенките на “Визаж”, както се говореше, докато беше у нас, а да бъде диджей на партита. Той бленувал да търка винила пред екзалтирана публика.

За целта наемал самостоятелен хотелски апартамент, който превръщал в дискотека. Боби доставял от Америка озвучителната му техника за десетки хиляди долари, плащал на красиви момичета да танцуват цяла нощ, а Снайпс се изживявал като магьосник зад пулта. Докато снимал в Румъния, Уесли дори се пробвал като диджей в популярна букурещка дискотека. Но вместо да привлече феновете, те се разбягали от странната му музика, шегува се Боби.

Звездата от “300″ Джерард Бътлър – един от новите богове на холивудския олимп, по когото въздишат милиони жени пък бил закаран в “Пирогов” от Рангелов. Точно преди 10 години, когато бил никому неизвестен, Джери снимал в София “Вишнева градина” с режисьора на “Зорба гъркът” Михалис Какоянис. Сексапилният шотландец решил да погали едно от кучетата пазачи в двореца “Врана”, където снимал, и злото псе го захапало за ръката. Боби се намесил в драматичната ситуация и бързо откарал бъдещата мегазвезда в болница.

В края на миналата година сънародникът ни укротяваше Лорън Холи – опърничавата бивша съпруга на Джим Кери. 46- годишната актриса е главното действащо лице в един от поредицата от хоръри, които Боби продуцира в Луизиана. Бившата на Кери постоянно капризничи за храната, караваната и прочее условия на снимачната площадка. Боби обаче не се дава и държи екипа изкъсо, без да повишава тон. Когато не е зает с менюто на някоя звезда, пък се бори със синдикатите. В Америка те са заседнали като рибена кост в устата на работодателите. В кинаджийските среди всяка гилдия – актьорска, режисьорска, операторска и т.н., брани до кръв правата на членовете си. Ако пък екипът на даден филм не е член на профсъюза, веднага плъзват агенти, които започват да агитират хората да се присъединят.

Днес, след 18 години в кино индустрията, Боби е вече кален в синдикални и всякакви битки, има репутация на талантлив продуцент с цялостно виждане върху проекта, който знае как точно да разпредели бюджета, как да комбинира подходящите хора и да направи от тях екип, как да излиза от непредвидени ситуации. През ръцете му са минали както нискобюджетни ленти, така и проекти за милиони, като телевизионната поредица “Рим” на НВО и BBC с бюджет от 100 млн. долара, 3 награди “Еми” и две номинации за “Златен глобус”.

Затова не е изненада, че щатска филмова компания подписа наскоро договор с нашия кинаджия да продуцира 8 ленти на американска земя. Боби не само е предпочетен пред десетки американци, но дава работа на още много наши сънародници. “Единственото, което ме тревожи, е, че тези филми можеше да бъдат снимани в България, а не в Америка. Но заради станалите вече публични скандали с ДДС-то, което компаниите не могат си върнат с месеци, много инвеститори ни зачеркнаха като дестинация за правене на кино”, обяснява Боби. След като вече половин година българската държава протака връщането на близо 600 хил. лева под формата на ДДС, вместо София сега компанията “Афтър дарк филмс” предпочита Луизиана, където според законите на щата се възвръщат 30 процента от парите, похарчени за снимките на всеки един филм.

24chasa.bg


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.