Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Какво застрашава пещерите

01.04.2012 · Posted in Новини

Над 150 пещери има във Видинска област, от които едва една трета са проучени. Клубът по спелеология във Видин успя през тази година да картотекира над километър и половина от една от най-дългите пещери у нас „Башовишки печ” край с. Гара Орешец.

Заради сушата тази година любителите спелеолози от Видин успяха да нанесат върху карта повече от една трета от дългата 4 км и половина пещера „Башовишки печ”. В нея текат две реки и по-голяма част от нейните галерии са наводнени целогодишно.

Светослав Гаврилов, член на Клуба по спелеология във Видин:
“…Има водоеми с много голям обем – тоя участък от 400 м както го наричаме „водно огледало”, е около 2 800 куб. М вода, в който има постоянен приток, така че може да се черпи за питейни нужди…”

Водата е изследвана преди години и е доказано, че е годна за пиене и битови нужди. Тесните процепи и водните участъци правят пещерата подходящ обект за екстремен туризъм. Опазването на чистотата на водата, обаче, е застрашено от незаконно сметище на входа на „Башовишки печ”, а красивият подземен свят може да бъде разрушен.

Богдан Тодоров, Председател на Клуба по спелеология във Видин:
“Другото, което буди безпокойство, е, че има много близо до пещерата, над пещерата една кариера, която, според нас, последната концесия, която е дадена Оценката за въздействие на околната среда или въобще, е липсвала, или е била некачествена.”

Природозащитниците настояват кариерата да бъде изместена на безопасно разстояние, а Община Димово да почисти струпаните до входа боклуци, за да се съхрани уникалният свят на пещерата.

bnt.bg


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.