Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Жандармерия срещу апашите

05.26.2011 · Posted in Новини

Жандармерия срещу апашите

Жандармерия срещу апашите сн. в.Труд

“Внимавайте, защото ще ви запалим! Живи ще изгорите!” С тази закана за саморазправа замръкват и осъмват близо 600-те жители на видинското село Новоселци. Денонощно хората са подложени на терор от мургави крадци и заради заплахите някои от тях дори не смеят да се жалват в полицията. Заради бума от обири видинските криминалисти са включили селото към територията, охранявана от участъка в ромския квартал “Нов път”. Така при редовните си обходи патрулите минават през Новоселци. Веднъж месечно за седмица-две в района идват и части на жандармерията от Монтана, които се включват в опазването на селата от района.

“Само със засилване на полицейското присъствие можем да противодействаме на престъпниците”, смята комисар Константин Джунински, зам.-шеф на ОД на МВР във Видин.

От години нагли ромски банди отмъкват каквото намерят, често посред бял ден и пред очите на стопаните, повечето от които са възрастни хора.

Ограбена къща в село Новоселци Видинско сн. в.Труд

Ограбена къща в село Новоселци Видинско сн. в.Труд

“Мрежа, ограда, врата… Всичко ми взеха. Просто е ужас”, клати глава 80-годишният дядо Филип. За да си върне ограбеното, старецът отишъл и си го откупил от видински пункт за старо желязо. Както и останалите жители на Новоселци, дядо Филип живее като по време на война, че даже и по-лошо. Къщата на съседа му пламнала преди време. Човекът бил притискан от роми да им даде имота си. След като отказал, рекетьорите драснали клечката, изпепелявайки имуществото в няколко стаи.

Някога Новоселци бе квартал на Видин, но сега е самостоятелно село и се намира само на половин километър от ромския квартал “Нов път”. Постепенно някои къщи изчезват, защото се разграбват керемидите и тухлите им. Пристигат многолюдни ромски фамилии и катуни от други краища на страната и се настаняват в изоставени постройки или карат старците да си продават имотите на безценица.

“Нямам думи, за да опиша колко много се краде. Денем, нощем, по всяко време. Хората ми викат: “Направи нещо?” Но от страх никой не смее да се обади. Трагедия сме”, обяснява кметът на Новоселци Панталей Панчев. Той също не е пожален от апашите. Отмъкнали са му 25 бали с люцерна, два стари медни котела и пръскачка за лозе. На два пъти крадци отмъкнали и жиците на кметството и сградата оставала без ток.

Миналата есен съседка на кмета осъмнала без цялата си зимнина. “Над 100 буркана й бяха изнесли от мазето. Жената плаче. Ще гладува и каквото има за храна – ще го крие под леглото”, казва Панчев.

Като капак на ужаса в Новоселци и улично осветление нощем няма. Въпреки уверенията на Видинската община, че зимният режим за икономии на тока е отменен, селото продължава да тъне в мрак. Трагикомично, но лампите по улиците гаснат, когато хубаво се стъмни – към 23 ч. Светват пък, когато започва да се съмва – към 4 ч призори.

“Всички плодни дръвчета на комшийката ми изрязаха. Излязох на двора, развиках им се, а един ми скача: “Да мълчиш! Ще ти режеме главата!, жали се 59-годишната Анка. – Не ме снимайте! Ако разберат, че съм си отворила устата пред журналисти, ще ме пребият”, проплаква жената.

Всички хора от селото знаят – ромите си имат съгледвачи, които обикалят от къща на къща и дебнат какво да задигнат. Зимата мургави видели как в един двор виси заклано прасе и докато за 5 минути стопанката хранела козите, задигнали й храната за месеци напред.

Редовно през Новоселци към “Нов път” минават ромските каруци, натоварени с плячка от това и от други села. Имало нощи, когато спокойно можели да се преброят по 30-40 движещи се каруци, пълни с тухли, керемиди, желязо, жици и покъщнина.

И хората от още десетки села в района на Ружинци, Белоградчишко, Кулско са пропищели от апаши. В момента арестът във Видин е отеснял за задържаните 30 отявлени крадци-рецидивисти. Неотдавна бе заловена брутална банда от петима, които тръгвали по селата в дните след раздаването на пенсиите и нападали наред възрастни хора по домовете им.

trud.bg


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.