Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Духовното пробуждане във Видин

04.03.2011 · Posted in Новини

Учредяването на Кръг „Будител - Видин”

Учредяването на Кръг „Будител - Видин”

Ирена Александрова
На 23 март във Видин се случиха две знаменателни събития, в които имах привилегията да участвам лично – гражданският протест „Да спрем унищожаването на Видин” и учредяването на Кръг „Будител – Видин”.
По едно съвпадение или може би не съвсем, тези събития индикираха повишения градус на общественото недоволство и желанието за промяна на града ни, както и потребността и стремлението към духовност. На този ден във Видин беше сложено НАЧАЛОТО.
А,  както казва Платон: „Началото е половината работа”. Относно протеста – в последните 20 години във
Видин не е имало толкова масово, спонтанно и напълно нережисирано гражданско недоволство. Стотици и хиляди видинлии, организирани невинно от шепа ентусиасти по фейсбук, вдигнаха ЧЕРВЕН КАРТОН НА УПРАВЛЕНИЕТО НА РУМЕН ВИДОВ и му дадоха ясен знак, че няма повече да търпят унижаването и УНИЩОЖАВАНЕТО НА ГРАДА. Чуха се призиви – „Да живее старопрестолният Видин” и „НЕ на софийското робство!”
Дано да има кой да ги чуе и да разчете посланията на този граждански протест. Дотук, както и със спуснатия похлупак над медийното отразяване на случилото се, властта показа, че не може да чете или не иска да чете такива послания. Което ще накара не само хората, но и властта да се учат в крачка – едните да протестират, другите да се съобразяват с протестиращите.
С опита си да игнорира протеста, кметът Видов допуска поредната груба грешка – той изпрати писмо до инициативния комитет трима от членовете му да го посетят в неговия кабинет, където той ще ги изслушал лично, ако имат какво да му кажат. Така за пореден път се разкри истинското арогантно лице на местната власт във Видин, довела град до състояние на инфраструктурна и демографска катастрофа.

Властта, която остана скрита зад пердето. За съжаление този ход, вероятно  подсказан от софийските консултантки, отново  постави Видов в незавидното положение да е САМ СРЕЩУ ВСИЧКИ. Според него организаторите на протеста имат ПОЛИТИЧЕСКИ ИСКАНИЯ И АМБИЦИИ и с това се изчерпва всичко. Но реално протестът получи всеобща подкрепа не само от хората, но и от представителите на всички политически сили, както и от членове и симпатизанти на ГЕРБ.  В живота обаче, за разлика от кривото огледало на българската политика, 2 и 2 лице на местната власт във Видин, довела града до състояние на инфра-структурна и демограф-ска катастрофа. Властта, която остана скрита зад пердето.   За съжаление този ход, вероятно  подсказан от софийските консул-тантки, отново  постави Видов в незавидното по-ложение да е САМ СРЕЩУ ВСИЧКИ. Според него организаторите на проте-ста имат ПОЛИТИЧЕСКИ ИСКАНИЯ И АМБИЦИИ и с това се изчерпва всич-ко. Но реално протестът получи всеобща подкре-па не само от хората, но и от представителите на всички политически сили, както и от членове и сим-патизанти на ГЕРБ.  В жи-вота обаче, за разлика от кривото огледало на бъл-гарската политика, 2 и 2 са четири.

Дори хипотетично да приемем, че организаторите на протеста имат някакви политически амбиции (въпреки че някои се запознаха лично при учредяването на инициативния комитет и освен това декларираха изрично на пресконференция седмица преди протеста, че нямат и няма да имат никакви политически амбиции) ТО КАКВИ ПОЛИТИЧЕСКИ АМБИЦИИ ИМАТ ИЗЛЕЗЛИТЕ ДА ПРОТЕСТИРАТ И СОЛИДАРНИТЕ С ТЯХ ХИЛЯДИ ВИДИНЛИИ –И ТЕ ЛИ ЛАМТЯТ ЗА ПОСТОВЕ ?!! НЕ ОРГАНИЗАТОРИТЕ, А ХИЛЯДИТЕ ХОРА НА ПРОТЕСТА СА ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА ВЛАСТТА ВЪВ ВИДИН. ТЕ НЯМАТ ПОЛИТИЧЕСКИ, А ЧИСТО ЧОВЕШКИ ПРЕТЕНЦИИ – ЗА УНИВЕРСИТЕТ, ЗА РАБОТНИ МЕСТА, ЗА НОРМАЛНИ ПЪТИЩА, ЗА ВРЪЩАНЕТО НА ДЕЦАТА В РОДНИЯ КРАЙ.
Ако скрилият се от „народната любов” видински градоначалник беше прочел основния лозунг на протеста „ВИДИН – ГРАДЪТ НА ДУШАТА МИ, ГРАДЪТ НА ДЕЦАТА НИ” сигурно нямаше да клейми така яростно негови- те организатори. Защото този протест постави на дневен ред чисто човешката страна на участието във властта, противопостави от една страна ДОНОРИТЕ НА ВЛАСТТА (всички ние) и ЛАПАЧИТЕ ОТ ВЛАСТТА (всички те).

Хубаво стана, че хората припомнихме на г-н Видов, че мандатът не е дар Божи и манна небесна, не е привилегия, която го циментира на Олимп поне за четири години. Мандатът е сделка, по силата на която ние даваме власт, но поръчваме нещо, а избраните да управляват получават власт СРЕЩУ ОБЕЩАНИЕТО ДА ИЗПЪЛНЯТ НЕЩОТО.
Когато чакат твърде дълго и твърде търпеливо, хората могат да бъдат упрекнати, че са пасивни и равнодушни, но това е само привидно. Най-скъпото нещо за всеки от нас са децата. После идват работа, дом, градът, в който живееш и всичко събрано прави ценните неща в твоя живот. Ако едно по едно ги губиш – излизаш на улицата. Както е казал поетът: „… това е толкоз просто и логично”.
Относно другия духовен акт – на същия този ден във Видин се случи учредяването на местен клон на Сдружение „КРЪГ БУДИТЕЛ”.
С участието на доц.д-р Пламен Павлов и Райна Манджукова – водещи на предаванията „Час по България” и „Облаче ле бяло” по Телевизия „СКАТ”, както и други членове на сдружението като Пламен Крайски и Соня
Първанова, в актовата зала на СОУ „Цар Симеон Велики” беше учреден видинският Кръг „БУДИТЕЛ”. Учредители са 30 видински общественици и интелектуалци (сред които учители, духовници, журналисти, историци, юристи и лекари), обединени от потребността за духовен подем и активна културна дейност в града ни, за което хората копнеят от години. Знае се, че Видин остана без млади хора не само и единствено защото няма работа за тях, но най-вече защото за тях във Видин НЯМА УСЛОВИЯ ЗА ЖИВОТ И НЯМА СРЕДА. А културата и икономическото развитие вървят ръка за ръка и това обяснява просперитета на развитите европейски държави, които в тежките следвоенни години заедно с фабриките възстановяват и своите театри, библиотеки и опери.
Учредяването на сдружението беше приветствано от Видинския митрополит Дометиан, който даде своето съгласие за почетно председателство, а до учредителите беше изпратено и поздравително писмо от проф. Андрей Пантев. Сред първоначалните инициативи на сдружението във Видин ще бъдат провеждане на конференция-кръгла масана тема „РОМСКО КУЛТУРНО ПРИСЪСТВИЕ В БЪЛГАРИЯ” на 7 април 2011 г., възстановяване на бюст-паметника на Найчо Цанов в Крайдунавския парк, подновяване на видинската културна традиция с Шекспировите театрални дни и други инициативи, полезни за Видин и видинлии.

в.НИЕ 31 март-3 април брой 25 2011г.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.