Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

В Белоградчик искат оставката на кмета Цанков

05.05.2011 · Posted in Новини

След като и общинският съвет, и гражданството поискаха оставката на кмета на Белоградчик Емил Цанков, единственото, което е морално да направи сега той, това е наистина да депозира своята оставка пред
председателката на ОбС. Защото вече и той самият се е уверил в неспособността си да управлява общината, след като я е довел до огромните задължения, които напълно блокират нормалния живот в нея.
Емил Цанков обаче надали ще направи това. Защото миг след това той става господин Никой. Край на безспирните му командировки в чужбина, край на огромните показни харчове за сметка на общината, край на
ходенето му по приеми и отъркването му около властимеющите. Това ще е край и на нещо още по-страшно за него – разпределението на белоградчишката финансова баница. А и страхливата сега полиция и прокуратура може да представят пред съда множеството му сериозни закононарушения.
Градът вече не го иска за кмет. Общинският съвет отказва да работи с него (което Цанков вече е направил, отказвайки се да се явява на заседания на ОбС). Всичко вече е в застой, след като Емил Цанков го е довел до
финансов крах.
Нехайното и направо подигравателното му отношение към фирмите, които вършат работата в общината, вече е пословично. Така само към фирмата за чистота Цанко дължи около 1 млн. лв.
Въпреки че през 2009 г. администрацията му все пак събира 330 хиляди лева от планираните 400 хиляди, той отклонява голяма част от тези пари за други дейности и изплаща на фирмата само 150 хиляди лева.
През миналата 2010 г. от плануваните 400 хиляди лева той е платил едва 90 хиляди. Подобно е и с озеленяването, и с много други фирми, които са поставени пред невероятно трудни условия да съществуват, защото няма с какво да закупят материали, горива, за да продължат работа, да не говорим за заплатите на работещите. По-скоро най-вече за това трябва да говорим. Защото пред съкращение са десетки хора, работещи в тези фирми! Поставил финансовото състояние на общината до разруха, кметът Цанков про-
дължава да харчи пари за несъществени за живота на хората дейности – посещения на високопоставени гости, негови пътувания по страната и чужбина, собствена реклама в медии, плащания на приближените си. „Как плаща, след като има запор на сметките?”, ще попита някой. Много лесно, макар и не много законно - в общината се работи само по каса – парите, платени от данъци и такси, не се внасят в банката, а веднага се харчат – т.е. това, което се внася на едно гише, се дава от другото гише.

В Белоградчик искат оставката на кмета Цанков

В Белоградчик искат оставката на кмета Цанков

Така продължават да се пропиляват средства за безпрестанното наливане на гориво в кметската кола. Защото
той, видял че видинският кмет не спи във Видин, всеки ден чака във Видин (понякога и в с. Салаш) шофьорът му да дойде от Белоградчик да го вземе. Обикновено пристига на работното си място към 11 часа.
Всички в администрацията знаят това и дотогава всеки се размотава.
Затова и заместник-кметът (доскоро двамата) идва в 10 часа. След като види какви са постъпленията в касата,
ако има среща с някой той я прави, посвърши нещо и в ранния следобед го откарват обратно.
Така всеки ден колата (когато не го вози към София или в чужбина) се движи по два пъти по маршрут Белоградчик – Видин – Белоградчик.
По-евтино на общината ще излезе, ако Цанков вземе квартира във Видин на шофьора си. Още повече сигурно му дава и командировъчни, когато не го води експерт по развитието на международния туризъм.
В момента срещу кмета има сериозни настроения в самата общинска администрация.
Не само заради всичко казано, а и защото кметът и държавните служители си получават редовно заплатите (Цанков около 1300 лева!), а другите стоят без пари.
На тях заплати не са плащани още за февруари. Преди няколко дни Цанков е дал втори аванс на 19 човека от
„Местни дейности”. Но упорито не желае да изплати възнагражденията на общинските съветници – това е реакцията му срещу решението на ОбС за искане на оставката му.
Емилия Георгиева в.НИЕ 2-4 май 2011г. брой 34


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.