Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Видин трябва да бъде унищожен

06.13.2011 · Posted in Новини

„Видин трябва да бъде унищожен

„Видин трябва да бъде унищожен

или „Има град – има проблеми, няма град – няма проблеми”
Известна е фразата „Картаген трябва да бъде разрушен“* Днес, за съжаление тя звучи с пълна сила в модификацията й „Видин трябва да бъде разрушен!”. Защото известно е, че „има хора (град )- има проблеми, няма хора (град) – няма проблеми”**.
Към практическото осъществяване на тези максими са насочени действията на управляващите през последните години и особено от 2009 г. насам.
В последните няколко години Видин се оказа нарочен за изтриване от картата на България. Интересно защо, след като всички обичаме батушка Бойко? Защо, след като доказахме всенародната си любов към него (активно се включихме в избора не само нему преди две години, но и преди четири направихме кмет посочения лично от него Румен Видов. И досега още го търпим!)? И така, след като години наред всяко правителство вземаше по нещо от държавното представителство, се стигна до масираното изнасяне на държавните институции от областния град. То не бе пристанище, то не бе митница, то не бе граничен сектор, то не бяха регионалните дирекции на агенциите за държавни вземания, за охрана на труда, за пощи, то не бе дирекцията на държавния архив, то не бяха лаборатории по храните, то не бяха полицейски служби (Жандармерия, ДАНС и психо-лаборатория), то не бе превърната Държавната филхармония в симфониета, то не бяха важни отделения на държавната болницата, която изоставена скоро и ще фалира…
Всичко това не стигна на управляващите в София!
Затова миналата седмица унищожиха и клона на „Напоителни системи” във Видин, създаден преди 90 години като първия в страната регионален център за тази дейност между р. Тимок и р. Искър! Да не забравим, че сега готвят да закрият и жп линията Видин – Кошава. В най-близко време ще бъде ударена и последно останалата държавна институция – РУ „СО”, на което вече систе- матично отнемат бройки, а после и ще го подчинят на друго управление, за да направят чистка на спечелилите конкурс директори, които не са от управляващата партия. Уви, вече Видин не е административен център!
Вече не изпълнява административно-управленчески функции и от него са изнесени съответните държавни институции. Видин не е такъв, какъвто без прекъсване е от създаването му преди 2000 години – и в римско време, и в Средновековието (когато става и българска столица!), и под турско (когато е един от седемте български санджака и е равен на Белград, а за известно време и вилает!) и след Освобождението (когато е една от петте губернии!) и след 9.09.1944 г. (когато е окръг). Сега все още се води област, но вече не е доскорошният център на регионално развитие и върви към закриване.
Да е административен център ни е нужно не, за да повдигаме честолюбието си, а защото районът напълно отпада от полезрението на централната власт, защото средствата се пренасочват другаде, защото специалистите се преместват след работата си, защото инвеститорите избягват място, където вече няма институции, защото гражданите за всяко нещо вече трябва да хо- дим другаде. А като отиде човек няколко пъти в друг център, вече няма за какво да се връща в придатъка му. А Видин вече е направен придатък на Враца, на Кутловица, дори на Лом!
Какво кара сегашните управляващи така системно да унищожават държавността във Видин? Ревност, че сме били столица?
Ревност, че сме се доказвали като най-истинските българи? Не вярвам. Тук става дума за лични и теснополитически интереси! Това че тук години наред е изграждана солидна база, не ги интересува, щом още не е тяхна. Това че се унищожава административен капацитет, не ги интересува, щом не е от тяхната партия. Това че жителите масово умират или емигрират, ги интересува само от гледната точка, че спестяват от пенсии и социални помощи. Но орязването на Видин не е толкова въпрос за спестяване на държавни пари, а за пренасочване на потоците на печалба. Липсата на държавни институции дава възможност за развитие на престъпността – помислете защо единствената митница, отговаряща за две граници, бе преместена от Видин и стана разграден двор, защо нямаме представителства на ДАНС и Жандармерия!
Накрая имам, както се казва, една лоша и една добра новина. Лошата е ясна – че управляващите са се заели да унищожат града ни. Добрата е, че можем да им дадем отпор, нещо повече – можем да ги накараме да върнат старата слава на Видин. Не го ли направим, тогава заслужаваме съдбата си.
Спомнете си, че тук са живели хора, които не са се колебали да защитят своя край, свободата, имота и достойнството си!
Нали точно тук престолонаследнкът цар Константин II Асен (син на цар Иван Срацимир) и принц Фружин (син на цар Иван Шишман) организират и предвождат през 1408 - 1413 г. първото в България въстание срещу Османската империя, а през 1850 г. пък е най-голямото българско въстание срещу турците (много по-грандиозно от Априлското – при това бунтовниците издигат искания за реформи, административна автономия и самоуправление на българите).
Имаме достатъчно примери за непоколебимостта на бдинци да отстояват своя роден край, затова не може да не дадем отпор на унищожителите на родния ни град! Така, както са направили дедите ни през 1885г. отблъсквайки сърбите.
Така, както през 1944 година най-вече видинлии отблъсват немците при Кула!
Тогава обаче им е било полесно – нападателите са нахлували отвън страната,  били са други народности.
А сега трябва да дадем отпор на родните еничари. Така, както показахме, че можем с градниозното автошествие и митингът преди два месеца.
Стига сме клякали пред едномандатни властници! Не те, а ние, ВИДИНЛИИ, сме суверен на този край! Без значение от своите различия нека бъдем ЗАЕДНО ЗА ВИДИН!
Защото сме граждани 200 века, а сега всички да разберат, че сме и гражданско общество!
Видин не може да бъде унищожен!!!
Владимир Савов в.НИЕ 9-12 юни 2011г. бр.45


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.