Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Видин се вдига на отчаяна война срещу ГЕРБ

08.16.2011 · Posted in Новини

Хората от Видин не разбират защо властта воюва с тях, но не искат това повече да продължава да ги поставя в графата "второ качество българи".

Хората от Видин не разбират защо властта воюва с тях, но не искат това повече да продължава да ги поставя в графата "второ качество българи".

Заради политиката на управляващите 200 висшисти с икономическо образование останаха без работа за 1 година, а процесът на напускане на младите хора набира скорост с всеки изминал ден

Докато в София министрите ни уверяват, че държавата е под контрол, и “Мудис” оценява отличната работа на ГЕРБ, в провинцията става нещо нередно, нещо обезпокоително.

Един град се кани да въстане срещу ГЕРБ в първите дни на есента. Положението там е накипяло като в поробените български земи през 1876 г. Въстанието ще бъде отчаян опит за извоюване на “свобода” и връщане на предишния блясък на града. Всъщност, в момента видинчани не смеят и да си помислят за откраднатия блясък на град с 23-вековна история, те искат само да спре разрухата и изтърбушването на града. Искат ГЕРБ да вдигне обсадата си над Видин и да признае, че хората там не са второ качество, за сметка на избирателите в Монтана, Враца и Лом. Една от възможните дати за началото на въстанието, което ще избухне като гражданско неподчинение, е 9 септември. Тогава хиляди ще затворят главния път Е-79, за да покажат, че ги има и им пука какво бъдеще им редят политиците.

Битката между Видин и Монтана може и да изглежда като битка между световете (между света на овластените и света на наказаните), но всъщност е битка, водена от личностни амбиции и дребни политически сметчици.

Почти всеки пети видинчанин може да назове конкретния виновник за хала на града. Той, според тях, се казва Искра Фидосова. Това е симптоматично, защото говори за два опасни феномена. След като толкова много хора в града смятат, че амбициите на един човек са причина за влошаващото се качество на техния живот, това говори за някаква форма на политическа феодализация по региони. Ако в Северозападна България Фидосова е местният феодал, от който зависи всичко, тогава кое му е европейското на ГЕРБ? И второ – защо се противопоставят едни градове на други, едни области на други, едни българи на други?

Над 3000 видинчани излязоха на първия протест, организиран в края на март от инициативен комитет “Възраждане на Видин”. Тогава някои медии определиха събитието като “Видинският Великден”, но въпреки че протестната декларация на жителите на града беше пратена до всички възможни институции, включително и до премиера, последва мълчание. С наближаването на изборите расте и напрежението.

Протестиращите са наясно, че за разрухата на Видин вина носят и предишни управляващи и този процес не започва от ГЕРБ. Като виновник за някои решения сочат и Румен Петков. “Но разрухата е най-засилена по време на управлението на ГЕРБ, режисирана най-вече от кликата около Искра Фидосова”, казва един от членовете на инициативния комитет – Ненчо Нешев. Той е бивш колега на Борисов и е бил две години след него в пожарникарския факултет. “Видин е град на 23 века, а ГЕРБ искат за две години да го ликвидират”, казва емоционално Нешев. И обяснява, че митницата във Видин е преместена в Лом по заръка на Фидосова, защото някога баща й бил уволнен от същата служба. Личните истории тук винаги се преплитат с генералния проблем. А той е, че над 22 териториални и регионални звена са били преместени от Видин в Лом, Монтана или Враца.

Във Видин например има 4 КПП-та, а в Лом – само едно. Освен това по времето на НДСВ е направена нова четириетажна сграда за митницата с терминал, в която са инвестирани над 4-5 млн. лв. държавна пара. Сега сградата стои заключена, а служителите на митницата всеки ден пътуват от Видин до Лом 54 км, за да идат на работа.

Лабораторията по храните пък е преместена в Монтана. Ако един бизнесмен вкарва някакви храни през КПП-то, той трябва да пропътува 100 км до Монтана, да направи пробите там и да се върне, за да си освободи стоката. “Какъв бизнес може да развива този частник”, питат се видинчани.

Инспекцията по контрол на корабоплаването по Дунав също е преместена от Видин в Лом. Тези дни плъзна друг слух, че имало нареждане корабчетата с туристи да спират на ломското пристанище и оттам с автобуси да возят туристите до обектите в региона, вкл. най-посещаваният “Баба Вида”. Искра Фидосова е раздразнила видинчани и с някакво свое предизборно обещание, че ако в Лом спечели човекът на ГЕРб, там ще открият ново висше училище, а не във Видин, който от години се бори за това.

За териториална дирекция на НАП-Видин вече имало решение, че ги местят във Враца. Видинчани се ядосват, защото в техния град имало изградена подходяща сграда, а във Враца данъчните ще трябва да се свият в сградата на митницата, която не е пригодена за това и тепърва ще се наливат нови пари. Избирателите на Видин твърдят, че се чувстват излъгани от вицепремиера Дянков, който беше обещал преди година, че териториалната дирекция на НАП за Северозападна България ще бъде във Видин.

За Враца лобират двама министри, които са родом от там – Мирослав Найденов и Тотю Младенов, мнителни са видинчани.

Регионалната дирекция по охрана на труда и регионална дирекция “Социално подпомагане”, естествено, са преместени в Монтана, а бюрото по труда от Видин вече е “акустирало” във Враца. Хората от Видин не могат да се примирят с факта, че ръководството на регионалната структура на “Напоителни системи” също е оставено без работа, а сега я местят във Враца. Тъкмо тази служба изигра решаваща роля за защита на града от наводнение през 2006 г. “Ние имаме пет пъти повече обекти и диги, имаме повече язовири от Враца, но тази служба я местят под натиск от Тотю Младенов”, твърди Любчо Йонов, който също е в инициативния комитет за спасяване на града.

Районната дирекция по строителен контрол е преместена в Монтана, там е вече и регионалната екоинспекция. Жандармерията също е в Монтана, но вина за това имал Румен Петков. Регионалната дирекция по виното също е пратена във Враца, макар че Видинския район се води елитен за шампански винен материал, за производство на “Гъмза” и на трапезни червени вина, недоволстват хора от града на Баба Вида.

Жителите на Видинска област с увреждания са сериозно затруднени, защото ТЕЛК-Видин е оставен в много ограничен състав и една част от неговите функции поемат ТЕЛК-Плевен, а друга телковете в Монтана и Враца. “За освидетелстване на увреждане с очите ни препращат към Плевен, а онкоболните трябва да ходят до Враца”, разказва потърпевша видинчанка. В областта на културата Видин също е натикан в ъгъла. “Имаме умрял театър с няколко артисти, на които ако им дадат някой лев от държавата, въртят се около един стол, защото няма пари и за декори”, обясняват с болка проблема си местните.

Симфоничният оркестър бил свит до 13-ина души и превърнат в нещо като симфониета. Даже във “Фейсбук” има такава страница – Симфониета-Видин. Местните са бесни на културния министър, който водел политика на орязване на всички културни институции в провинцията и изхвърлянето на хората на изкуството на улицата, за да инвестира бюджета за култура в няколко сгради в София и големите градове.

За последната година във Видин без работа са останали над 200 висшисти с икономическо образование, а процесът на напускане на младите хора набира скорост с всеки изминал ден.

Видин е определен и за един от шестте района за планиране. Там, според намеренията на министър Томислав Дончев, трябва да се разсредоточат редица държавни звена, които обслужват процеса на усвояване на еврофондовете. При тази масирана политика на изваждане на административни звена едва ли ГЕРБ възнамерява да остави Видин за център на Северозападния район ГЕРБ са наясно, че нямат големи шансове да спечелят властта във Видин, и затова там издигнаха непретенциозния депутат Владимир Тошев. Гражданското сдружение предложи на всички партии, които ще участват в местния вот тази есен, да се подпишат под обществен договор за спасяване на Видин. Всички се отзоваха с изключение на ГЕРБ, съобщиха от инициативния комитет.

Въпросът е, че ГЕРБ имат проблеми и в Монтана със спечелването на вота. Цялата тази политика на преливане на държавна власт от Видинска област към съседни едва ли ще донесе позитиви на партията на Искра Фидосова, за да се похвали с убийствена победа в региона. В Монтана досегашният кмет Златко Живков има много сериозни позиции и той е от малкото независими кандидати, подкрепян от сини и червени. Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Монтана Людмил Сандов е представян като кмета, открил в началото на 90-те в града Стопанско-правния факултет, който е завършила и самата Фидосова. Впоследствие той е закрит. При откриването на кампанията на Сандов в ресторанта на Фидосова в Монтана зам.-шефката на ПГ на ГЕРБ в парламента е обявила, че “Монтана е един от най-красивите градове на България, но е от най-бедните. Това трябва да се промени”.

Преди това обаче е добре да се промени политическият манталитет на управляващата класа, който напомня за далечни и мрачни времена. Ако ГЕРБ ще управлява цялата държава отговорно и с равен аршин, да го кажат, ако пък ще правят феодални имения, да си сменят името на ГФРБ (Граждани за феодално развитие на България), призовават видинчани. На кого са нужни социално-освободителни въстания през есента на 2011 г.? Премиерът да каже.

segabg.com


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.