Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Видинското недоразумение Албена Данов

06.10.2011 · Posted in Новини

Видинското недоразумение Албена Данов

Видинското недоразумение Албена Данов

В бр. 42 на в. „ние” в анонса „кой прави Община Видин мръсно име на Запад” бе напомнен тандемът „Румен Видов – Албена данов”.
За кмета Видов вестникът е писал доста, ще пише и още. Много по-малко се знае за неговата консултантка Албена (разбира се, в. „НИЕ” в бр. 115 от октомври 2009 г. отдели страница и нещо, както и направи други някои епизодични съобщения). Но тъй като тя непрекъснато се лансира като публична личност, свързана с кмета на Видин и с управляващата града и страната партия, нямаме право да спестим пред публиката
подробности за нея.
Да, тази жена често на Запад се обявява, че представлява там Видин или различни български институции и организации, а у нас пък я обявяват, че представлява едва ли не Европейския парламент Ето, в сайта на ПП
ГЕРБ на адрес http://www.gerb.bg/bg/events/mgerb-news-detail/cat_id/1/f rom/mgerb-news/ id/5201/page/28-sampo в новина за младежката организация на ГЕРБ във Видин от 11.05.2009 четем: „След края на трети кръг децата (от видински училища – бел. на „НИЕ”) имаха възможността да задават въпроси, които ги вълнуват, свързани с Европейския съюз и институциите му към официалния гост – г-жа Албена Данов – доктор на юридическите науки, носител на специалното отличие на международния юридически конгрес Advocates Europe Правни, етични и морални ценности в модерна Европа, която е и правен консултант към ЕП. Присъстваха и членове на организацията „Отворена младеж” с председател г-н Даниел Ванков, които поднесоха подаръци на всички участници, включващи малка книжка за правата на човека и други материали свързани с ЕС”. Дааа, голяма фирма на Албена, малка книжка.
Всъщност видинското гражданство недоразумява коя е Албена Данов.
Ето защо ще му дадем информация.
По-възрастните видинлии сигурно си спомнят за едно жестоко убийство в средата на 80-те години на миналия век – един мъж безпощадно заколи жена си. Тогава всички настръхнаха от ужас, като се разбра, че
по трупа има почти 30 наръгвания с нож. И случаят стана христоматиен в лекциите по криминология.
Сега няма да припомняме причините, довели до тази трагедия – те нямат връзка със случая, който искаме да разкажем. Затова да видим какво става с детето.
Всеки може да разбере как е расло след случилото се. Момиченцето е съвсем невръстно (родено е на 27 март 1975 г.), когато остава без майка и баща – след убийството той е осъден и пратен в затвора. Все пак с подкрепата на близки и милостиви съграждани пораства, завършва и висше образование – право.
С протекциите на съжаляващи я за убитото детство видни видински адвокати, Албена Рангелова Данов (по баща Николова) е записана като практикуваща в Адвокатската колегия в областта под личен № 1500000137,
адрес Видин, ул. „Витоша” 9 А, ет.2; дата на вписване в регисъра 13.11.2002 г.; основание за първоначално вписване Решение на Адвокатски съвет №24 и Постановление на АС №176 от 13.11.2002 г. Телефонът и до тоя момент е 094/33-296. Тоест несъществуващ.
И така, Албена става адвокат, но не поема защитата на никой. Или поне никой от видинската адвокатура и Видинския съд не си спомня да се е явявала на дело.
Всъщност тя вече е омъжена за козлодуйчанина В. Данов. После заминават за Германия. Там тя , за да звучи името й по-небългарско, се обявява за Албена Данов. И кариерата й тръгва.
За да може да се представя в европейските институции, където не може да е юрист, тъй като не познава германското право, се записва специализант-докторантка, дори започва да „пише” книга.
Познаващите я знаят на кой станал много близък ней е дело „докторантурата” й (най-много на мъжа й, станал пастор). Но въпреки всичко тя не е приета в която и да е немска адвокатска колегия. Независимо от това Албена си прави такава титулувана визитна картичка. Нещо повече, в друга визитна картичка тя се представя (освен за адвокат) за директор на Fondaziyata Podkrepa Bulgaria, учредена с безкористни
цели и дейност във Видинския регион. Но в Германия и в Брюксел, където тя се подвизава, откъде да знаят? В момента от официални организации са написали на институциите в ЕС, че това представителство трябва да се приема единствено за … измама.
Кметът на Община Видин Румен Видов обаче няма против Албена да го представлява в европейския свят.
Нещо повече, той й плаща солидни суми за консултации и представителство – според някои тя „получава хонорари в размер на около 14 000 лв. годишно”. ето един нашумял случай.
За периода 01.06.2010 – 31.08.2010г. лицето Албена Данов се представя като официален представител на
авторитетната Асоциация на дунавските общини „АДО Дунав” в Германия.
За това тя се е подготвила, като си е направила даже и визитни картички с адрес в Белене и се е писала специалист юрист, забележете, по „Воден мениджмънт”. (защото това е било изискването на проекта). И пред Kooperation international Албена Данов става българският проектен партньор по проект на Life +Blue Danube с код МОЕ 10/R57. Проектът приключва, лицето си получава хонорара и нещата свършват.
Може би така се надява!
След сигнал до АДО Дунав, че лицето Албена Данов е злоупотребило с имиджа на асоциацията, АДО разпространи писмо до всички заинтересовани лица и институции включително и в Германия, че всички твърдения на Албена Данов, че представлява асоциацията да се считат за опит за измама (виж илюстрацията).
Може би според нея това са истинските „етични и морални ценности в модерна Европа”, може би това е пример за „правен консултант към ЕП”? Ясно е, че при тази ситуация е уведомена и немската страна по проекта.
Това писмо е изпратено и до Община Видин, като освен това кметът на Видин Румен Видов е информиран
лично по телефона от Асоциацията за направената измама. Това се случва в първите дни на декември 2010 г. Естествено от Община Видин няма никаква реакция.
И сега, забележете(!), в средата на април в интернет страницата за проекта, вече не АДО Дунав е българската организация-партньор, а … Община Видин. Но отново представлявана от лицето Албена Данов. (Виж линк
http://www.kooperation-international.de/en/countries/themes/info/detail/ data/50491).
Моля да обърнете внимание – 9 месеца след при к лючването на проек- та се „сменя” чуждестранният партньор - от АДО става Община Видин. Защото след като бе уловена в измама, Албена вече няма други легални пълномощия освен тези на кмета на Община Видин и представя тях. Но нали разбирате – няма начин
как след приключването на проекта да се смени партньора по него! Още повече Община Видин изобщо не е кандидатствала по такъв проект, както и за това изобщо не е уведомено Министерството на околната среда и водите. Най-много кметът да е имал нагласата да отчете пред обществото проекта като свое дело. И да „сложи лентичката в своя джоб”. и така, от гореизложеното могат да се направят няколко важни
извода:
1. Албена Рангелова получава хонорар от Община Видин, за да носи инвестиции във Видин, а тя използва това само и единствено за лични облаги и злоупотребява с името на Общината в европейски проекти.
2. Хонорарът, който тя е получила от този проект, бил ли е поделен с кмета, който й го е дал, за да потули измамата или пълномощното й е използвано само за нейни лични користни цели?

в.НИЕ Понеделник – Сряда 6 – 8 юни 2011 г. бр. 44


7 Responses to “Видинското недоразумение Албена Данов”

 1. Petya казва:

  Е,най-накрая някой да се заинтересова от тази тема.Ще е добре да се разгледат данъчно доходите на въпросното “недоразумение “,защото там има голяма заигравка с парите на общината,т.е.нашите пари.Имаме данни,че общината и изплаща дори наема на квартирата в Германия,където тя живее,както и всички нейни частни пътувания и разходки насам-натам,вечери о обяди ,от които за нас,хората от Видин няма никаква полза.Не разберам защо прокуратурата не заема с този случай,а всеки си мълчи и се спотайва.

 2. Марио казва:

  Прекалено скромно е определението “недоразумение” за Албена. Като вземам под внимание написаното, а и по-преките ми впечатления от нея, мен лично ме е срам, че на такива хора се гласува доверие и се ползват с определени правомощия, дадени им от нашата община. Въпреки че въобще не се учудвам от гербаджийските й пристрастия – нейното ниво напълно отговаря на тотално безхаберното управление на Герб, чиято некомпетентност и липса на морал са качества, които много отиват и на Албена. Тя спокойно може да се включи в отбора от “забележителни” звезди на Герб, в който достойни членове са Калинка Илиева и Румяна Желева – все уникални капацитети. Така че те си я заслужават Албена, но ние заслужаваме ли да издържаме такива паразити и подобно управление. Изборите идват…

 3. vesela казва:

  Срамота!!! Пак се изложихме! Надявам се кмета да обърне внимание на информацията от разследването на вестника и да прекрати взаимоотношенията си с това лице! Добре ще е и да поднесе извинения на Видинската общественост за накърняването на имиджа й от подобни лица и тандеми!

 4. Svilen казва:

  Poznavam vaprosnoto “nedorazumenie”. Poznavam babata, majkata i daschteriata. Vsi4kite te sa izvestni kato zheni s leko povedenie i zialoto selo Vrav gi znae ot godini. Zatova i maikata beschte ubita po takav zhestok na4in. Rangel, baschtata ne izdarza da nosi “rogata” ot zhena si Regina, kojato mu izneverjavasche s polovin vidinski okrag. Saschtata e i tazi Albena – s kogo li ne prespa da stigne do tuk. Izglezda liaganeto v semeini legla e semeen podhod, s koito zhenite ot tazi familia si kupuvat samochustvie. I kmeta Vidov sigurno i toi e ot kompaniata na prespalite, ina4e ne vizdam pri4ina da lansira tazi kuha “konsultantka” i da i otdelja ot obschtinskija budget nenormalni honorari. Da, po drug nachin, edin obiknoven vidinchanin kato men, kojto se opitva da svarze “dvata kraja” ne mozhe da si objasni kak e vazmozno pri seriozen minusov budget na obschtina Vidin da se dopusne ot strana na kmeta Vidov takova “nedorasumenie”.

 5. Милчев казва:

  Нека се направи разследване от българска и германска страна и тогава да се види всичко!
  Има ли измама виновника да си понесе наказанието.

 6. Nina казва:

  Ne moga da se primirya s tazi nespravedlivost!Zasto vsichko tryabva da e na garba na grazhdanite !!!!!!Mahajte ya tazi prostachka ot nashite dzhobove !Eto ot takiva nekadarnizi kato neya e Vidin v tova polozhenie!Iskame da izlezete publi4no i da kazhete kolko tochno struva tazi izmamniza na vidinskiya danakoplatez!!!!Yasno e ,che tova ne se pravi bezvazmezdno,a se vzemat debeli pari-inache tazi Albenka sasto ste se nabarkva v tezi nesta!!!!!Iskame finansova reviziza za tazi dalavera !!!!!

 7. Petya казва:

  Vie mozhe da si iskate finansova reviziya,ama koj vi chuva glasa i koj go interesuva Vie kakvo iskate…….Vseki si plete koshnizata i zatova i vidin e v tova okayano polozhenie-nyama prichin tuk da dojdat investitori,nyama prichina da si addesh tuk parite-nali vizhdate kakvi izmami stavat-vseki se predstavya za nyakogo si i nomerata si minavat,syakash zhiveem v parvobitno-obstinniya stroj i nikoj ne ti iska dokumenti za nisto.Zatova i tazi Nikolova e namerila pochva za izyava-riba se lovi v matna voda.I dokato Vidov mati vodite,takiva kato Nikolova ste si palnyat dzhobovete !!!!!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.