Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Б.Борисов: „Какъв туризъм, какви чудеса?!”

02.14.2012 · Posted in Новини

* Подписът на премиер-министъра и публичното му вричане за финансиране на десетте проекта се оказа поредният кьор-фишек
* Чакаме да стане чудо, че Белоградчишкото природно и историческо чудо да получи обещаните от правителството пари

Боров камък в село Боровица

Боров камък в село Боровица

На 9 март миналата година стана чудо. Премиерът Борисов и министрите Рашидов, Цветков и Трайков раздадоха чекове за по 1 милион лева на областните управители и кметовете, в чиито територии са Топ-10 от историческите и природни родни чудеса. Обектите бяха определени от 1 милион българи с гласуване в интернет. “След като 1 милион души са дали вота си, отпускаме по 1 милион на обект. Ако догодина гласуват 5 милиона българи, ще дадем по 5 милиона лева”, обеща с апломб министър председателят Борисов и с лека ръка лично разписа грамадните бутафорни чекове.
Бляскавото тържество по раздаването на тези чекове събра за чудо и приказ в залите на Националния исторически музей министри, депутати, бизнесмени, шефове на медии, дипломати, областни управители, кметове, интелектуалци, представители на църквата. Въобще, популяризирането на „Чудесата на България” стана чудо на чудесата! “Ако се вземе по едно изречение от думите на всички наградени, може да се сглоби това, което е приоритет на правителството – магистрали и култура”, заби гвоздея Бойко Борисов.
На бляскавата церемония в София символичния чек с 1 милион за Белоградчишките скали получи тогавашният кмет Емил Цанков. От двете му страни стояха народната представителка от Белоградчик Любомила Станиславова и зам.-областният управител Любомир Низамов. Но след помпозното връчване на фалшивия чек, сумата така и не бе дадена!
Излезе, че подписът на премиер-министъра и публичното му вричане за финансиране на десетте проекта се оказа поредният кьор-фишек. Някои още тогава се сетиха, че е така, виждайки предизборния певец на управляващите Веселин Маринов да изпълнява част от репертоара си.
Повечето народ обаче повярва на премиера, че грижата му вече не е само за магистралите, а и за културата.
Обаче всичко, което изрече той и министрите му, остана без покритие: „Десетте (чудеса) от онлайн гласуването, ще бъдат включени в специалните турове по пътя на траките. Общините, в които се намират тези десет обекта, пък ще вземат участие в световните туристически изложения” – това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и дори се показа „ведущ” по некачествени и качествени туристи: „Туризмът не означава да продаваме само пясък, снежинки и чаршафи.
Културно-историческият туризъм ще ни доведе хубавите, качествени туристи”. „Първите пет туристически обекта ще получат помощ по европейски проекти”, ангажира се пък министърът по еврофондовете Томислав Дончев, който се изхвърли, че досега са инвестирани близо половин милиард лева европари в културно-историческото ни наследство. „До три месеца ще бъде изцяло изяснена собствеността на десетте туристически обекта, попаднали в класацията”, захлупи зам.-министърката на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева. „Между 5 и 10 млн. лв. ще инвестира финансовото министерство за развитието на избраните десет туристически обекта още до началото на лятото. Сумата не е особено голяма, но да се започне нещо, така че на него да може да се надгражда с европейски пари, така че те да изглеждат и по по-добър начин”, за капак излъга тогава Симеон Дянков. Да, през изминалото време до днес нито, нито, нито едничко от тези неща не се случиха.
Колеги от в. „Стандарт” споделиха, че не са чули досега да е финансиран който и да е от спечелилите проекти. Кметове, приели на 9 март чекове, също се оплакаха, че всичко е свършило с помпозността.
Не стана нищо и около отличената белоградчишка скала Боров камък.
И днес тя си стои както милионите години преди това, и днес в полите й църквата „Св. Троица” недокосната тъне в сняг (даже е заключена, така че преди месец в нея не можа да се проведе елементарен траурен ритуал на свата на българския патриарх Максим!).
Тъй като изискването за участие в надпреварата за чековете бе да има готов проект, а кметът на Белоградчик по това време Цанков няма такъв, тогавашният министър Божидар Димитров предлага да се финансира проектът за Боров камък – една от най-големите белоградчишки скали, обявена за природна забележителност в 1976 г., в подножието на която е някогашният Боровишки манастир. Именно възстановяването на тази света обител, както и привличането на туристи към скалата, от която растат боровете, дали името и на селото Боровица, са цел на проекта.
А тя съвпада напълно с целта на „Чудесата на България” – реставрация, консервация и популяризация на културно-историческите паметници. За съжаление след цялата тупурдия финансирането се оказа блъф.
Обещаните с фалшивите чекове милиони уж щяха да бъдат взети от бюджета на страната за 2011 г. Което означава, че с идването на Новата година, парите няма как да се прехвърлят. Това признава и зам.-областният управител на Видин Любомир Низамов: „За да се реализира проектът бяха предвидени бюджетни пари и после всичко се загуби! А и понеже имаше спор с кмета, нищо не се получи”.
„Имаше неразбирателства между общинския кмет на Белоградчик и селската кметица на Боровица и при това положение финансовият министър отказа парите – потвърждава версията за неотпуснатите пари народната представителка Любомила Станиславова. – Да, не му е харесало на Дянков разногласието, недоразбирането на двамата. А в крайна сметка трябва да се стигне до съгласие за какво да се дадат парите”.
Но нали комисии, журита и правителствени и европейски експерти преди връчването на чековете са приели кои проекти да получат парите?
Как премиер и министри се отказват заради личностни недоразумения между селска кметица и общински кмет? Този въпрос задаваме на видинската депутатка.
„Не мога да отговоря, защото не съм инициирала аз тази кампания – отвръща Станиславова.
– От своя страна аз ще повдигна наново въпроса и да помогна нещата да се случат тази година”.
А тази година я камила, я камиларя.
А, за камили говореше в речта си на церемонията на 9 март 2011 г. и премиерът Бойко Борисов: „Какъв туризъм, какви чудеса, като до всеки един от тези обекти, които участват в класацията, има два дни път с камила и за да стигнеш до тях трябва да загубиш два дни. Ние ще строим магистрали – „Тракия“, „Люлин“, „Марица“, „Струма“, „Хемус“, Русе, Шумен, Черноморието и Бургас, за да покажем тези уникални обекти“.
Значи, докато той не си построи магистралите, ние няма какво да показваме. Но колкото и да се ослушваме, магистрала към Видин не се очертава да има, чак такова чудо премиерът не се кани да направи. Значи щом няма чудо, няма и туризъм.
Мирослав Петров в.НИЕ Четвъртък – Неделя 9 – 12 февруари 2012 г. бр. 11 (2642) год. XXIII

БОРОВ КАМЪК


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.