Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

А защо не филиал на Симеоново във Видин

10.26.2012 · Posted in Без категория

Когато Искра Фидосова обещаваше университет на Лом за местните избори, много се смяхме. Е, пенсионираният бивш шеф на ломската полиция Иво Иванов спечели кметския пост, но по всичко личи, че в Лом ВУЗ няма да има.

Жалко. След време някой негов възпитаник може да поеме към парламента както г-жа Фидосова, завършила изнесен в родния й град Монтана правен факултет, днес е шеф на правната комисия в 41-ото НС.

Но ВУЗ ще има във Видин, така обеща просветният министър Сергей Игнатов на съгражданите си. Процедурата е задвижена, в следващия мандат умиращият град може и да се сдобие с филиал на Софийския университет – някакъв хуманитарен. Нищо, че от Видин искаха технически. Така освен роми-дедесари от видинския квартал “Нов път”, Видин ще произвежда и поредна партида непотребни висшисти – чрез поредното 54-о висше учебно заведение в България.

А СУ, който едва смогва да запълни факултетите си, обявявайки върволица приеми, сега ще е принуден от Игнатов да разкрива филиал. Но работа на просветния министър ли е да нарежда на един университет – в крайна сметка има автономия на висшите учебни заведения в България.

Защо не нареди на Нов български, като негов бивш ректор? Ако навремето го принудиха да направи ВУЗ от полувисшия библиотекарски и да разреши Политехническия в Перник, сега за водач на листа ли иска да “заработи”… Всичко обещава ГЕРБ на Видин – пътища и ВУЗ, ама в другия мандат.

Игнатов с патос и красноречие обяснява защо трябва университет на тая гола поляна. “Видин заслужава да се превърне в университетски център. Той е най-близо до сърцето на Европа – Виена, и по снимки от 19-и век си личи, че момите тук още тогава са били облечени с европейски дрехи…”(Можеше да препоръча един български автор, описал чудесно онази европеизация на Видин – Владимир Зарев и трилогията му “Битието”, “Изходът” и “Законът”.)

А благодарение на един унгарски емигрант, Шафрани, тук се е играло и първото театрално представление в България – през 1849 (заради Михай Шафрани после наричали един определен вид жени “шафрантии”, но това вече е друга тема).

Всъщност във Видин може да се открие филиал – на Академията на МВР. Ето три аргумента за това, не като онези на Игнатов за видинските моми в началото на миналия век: догодина МВР се кани да назначава още 2000 нови полицаи, напливът за работа там е най-голям, а средната заплата най-висока. И така ще бъде и във втория мандат на ГЕРБ. Със сигурност завършилите ще започнат работа. Ако ли не полицейско вузче, поне училище за сержанти да отворят. Пак ще е от полза.

А навремето Европа наистина е влязла в България през Видин. Е, сега свършва там.
webcafe.bg


One Response to “А защо не филиал на Симеоново във Видин”

  1. vaduc казва:

    Много по-добре би било, ако се открие във Видин “чисто нов” университет, видински университет, а не някакъв филиал. Такъв филиал не би оказал абсолютно никакъв положителен ефект. В него вероятно биха се записали изключително малко ученици, при това най-вероятно доста слаби – такива, които не са приети никъде другаде. Със сигурност потенциалните кандидати биха били само и единствено от Видин и околните полуобезлюдени населени места. Кой би отишъл да учи във филиал, пък било то и на Харвард, когато може да следва дадената специалност в централния университет. Учениците вече масово следват в чужбина, а ние ще ги задържаме с някакъв си филиал и то български. Смешно! Що се отнася до специалностите, вярно е, че техническите са като цяло по-удачният вариант, но с не малко условности и обстоятелства, които задължително трябва да се отчетат. Като че ли най-добър би би варианта за университет, предлагащ и технически (инженерни, компютърни и т.н.), и хуманитарни специалности. По този изключително важен въпрос може и трябва да се говори и обсъжда много!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.