Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

85 години училище П.Р.Славейков град Видин

04.26.2011 · Posted in Новини
ази година училището навършва 85 години като светско учебно заведение в нашия град", казва с гордост неговата директорка Катя Трифонова

Тази година училището навършва 85 години като светско учебно заведение в нашия град", казва с гордост неговата директорка Катя Трифонова

“Тази година училището навършва 85 години като светско учебно заведение в нашия град”, казва с гордост неговата директорка Катя Трифонова. И уточнява, че то е съществувало много по-отдавна, видно от запазени документи в архивите на Видинската митрополия, но началото на светското образование в него е поставено преди 85 години.
“Затова тази учебна година, още от самото й начало, премина под знака на това знаменателно за ученици, учители и родители, събитие. Говоря не само за традиционните благотворителни базари за Коледа, Нова година, Първи март и Осми март, обединени под общия наслов “Малко пари, но от сърце”, при които със събраните средства бяха спонсорирани ученици в по неравностойно социално положение. Не говоря и за също така традиционните изяви по класове – “Ние сме грамотни” в първи клас, “Приказната бърканица” във втори клас, която потопи децата във вълшебния свят на приказките, нито за спортното състезание “Мама, татко и аз”, пак за първи и втори клас или за интересното състезание “Това го знае всяко дете, което книги чете” в пети клас.
Говоря най-вече за по-различното – посещението в Народното събрание. В групата бяха включени онези ученици, които дадоха най-много от себе си празниците в училище да бъдат почувствани като такива. Това посещение премина под мотото “И аз имам глас”,нашите ученици се срещнаха с председателя на българския парламент, за да видят и разберат къде се създават законите.
В самото навечерие на тържествата, посветени на 85-та годишнина, ще открием и една лаборатория по химия, която нарекохме “Опитът е път към знанието”. Намирам това за много интересно и малко позабравено – вече всичко се върши във виртуалното пространство, а с тази лаборатория ние ще се опитаме дасе върнем към реалното.”, разказва Катя Трифонова.
Откриването ще бъде съчетано с представяне на най-успешните бизнес проекти на десетокласниците от специализираната паралелка по стопански мениджмънт. Именно с тези два класа – девети и десети от горния курс, училището особено се гордее. Защото в няколко поредни години, по понятни причини, приемът след осми клас в него бе стопиран и ръководството му търсеше оптимални варианти за съществуването на горен курс. Оказа се, че специалността “Стопански мениджмънт” е най-удачният от тях. “Е, още нямаме випуск, но и това ще стане след две години и ще бъде отбелязано по подобаващ начин”, казва Катя Трифонова. Както по подобаващ начин училището отбелязва своя 85-и рожден ден, в което може да се убедите сами, стига да посетите тържествения концерт, красиво наречен “Искри от детските мечти”, в четвъртък, 28 април, от 18 часа в Спортната зала. А защо там? Защото в него ще вземат участие близо двеста ученика от първи до десети клас, които ще бъдат почти постоянно на сцената. Ще се изненадате колко талантливи са те. Впрочем, ще има и много други изненади, между които и традиционната за всеки рожден ден торта.
Но дали ще бъде така, засега е тайна. По-добре е да се убедите сами след спектакъла.
Лора Владимирова в.Видин брой 30 25-27 април 2011г.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.