Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Четвърт век крият с бетон лековит извор във видинското село Сланотрън

10.14.2011 · Posted in Новини

Сградата на минералния извор в село Сланотрън

Сградата на минералния извор в село Сланотрън

Високоминерализирана вода, която лекува над 80 болести, вече 25 г. стои запечатана под земята край видинското с. Сланотрън.

Навремето пророчицата Ванга пращала болни да се лекуват с нея. Хроми и сакати прохождали, тежки екземи изчезвали, а бездетни раждали.

Чудодейната сила на водата може да обогати Видинския край чрез развит СПА туризъм.

Минералните извори са на около 50 м от брега на Дунав при Сланотрън, на 16 км от Видин. Открити са случайно през 1959 г. при сондажи за нефт. Тогава от дълбочина 830 м бликва високоминерализирана вода с температура 41 градуса, която е доста по-различна от познатите в страната. В нея се комбинират няколко типа извори – сероводородни, солени и йодобромни.

Изследванията й показват, че в най-голямо количество съдържа натриев хлорид и сероводород (повече от кюстендилските минерални води), а също и йод – 10 мг/л, бром – 96 мг/л, магнезий – 1236 мг/л, стронций – 144 мг/л, флуор, калций и др.

Прогнозните експлоатационни ресурси на най-големия водоизточник с обозначение С-3 са 5 л/сек, или 158 680 куб. м/годишно.

Сланотрънската вода на практика се оказва толкова силна, че не може да се използва за пиене, а само за водни процедури, и то под лекарски контрол.

Минерален извор в село Сланотрън

Минерален извор в село Сланотрън

Водата е с доказани изключителни свойства при лечението на болести на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, кожни заболявания и инфекции, гинекологични заболявания.

След откриването на извора била направена минерална баня, а в съседство били поставени основите на балнеосанаториум. Инвестицията в банята е направена от тогавашния директор на намиращата се наблизо гипсова мина Виден Кръстев, който си счупил крак и само след няколко процедури счупеното зараснало.

Балнеосанаториумът така и не бил построен, но къщите на селото се напълнили с квартиранти от цялата страна и от Сърбия и Румъния, които идвали да се лекуват.

През 1986 г. обаче водохващането било запечатано с тонове цимент, защото се оказало, че от силно агресивната вода металните тръби на сондажите корозирали и започнали самоизливи, които заплашили със замърсяване намиращите се в района каптажи за питейна вода.

Последвалото решение за нови надеждни сондажи така и не било изпълнено и минералната вода и до момента не се използва.

Проблем за експлоатацията на изворите няма, категорични са от областната управа във Видин. Според специалистите съществуват 2 варианта за разработване на термалното находище. Първият е да се изгради пречиствателна станция за отпадните води, а вторият е да се направят 2 сондажа – единият да осигури проводимост на водата за ползване, а другият чрез използване на т.нар. френска помпа да нагнетява използваната вода на дълбочина над 830 м. Според областната управа изворът е държавна собственост, а земите около него са общинска. Оказва се обаче, че това не е точно така, защото той не фигурира в списъка на изворите, изключителна държавна собственост, който е част от Закона за водите. Според юристи по силата на същия закон това го определя като публична общинска собственост, но общината и до момента не е предприела стъпки, за да го придобие.

В същото време към изворите има инвеститорски интерес.

“По-голямата част от земята около минералните извори е общинска и в момента е със статут на земеделска, но няма да позволим да бъде купена евтино като земеделска и след това да бъде преотреждана”, каза преди 3 г. пред “24 часа” кметът на Видин Румен Видов. Тогава той бе категоричен, че общината първо ще направи нов подробен устройствен план, в него ще бъдат предвидени терените за строителство на туристически обекти и те ще бъдат продадени едва след това, съответно на значително по-високи цени.

Местоположението на извора – на 50-ина метра от Дунав, където е и най-хубавата пясъчна ивица по реката, е допълнителният бонус, който ще получат бъдещите инвеститори – възможност за атракциони и плажове на Дунав, при това само на 12 км от Дунав мост 2. Преди 30 г. с извличания от сланотрънската вода флуор е произвеждана българската паста за зъби “Мери”.

“Водата ни е по-добра от тази в Карлови Вари и досега се обаждат хора от цялата страна, от Сърбия и Румъния да питат работят ли изворите”, казва кметът на селото Людмил Костов.

Хора със сериозни проблеми обаче намират начин да се сдобият с чудодейната течност, разказва видинчанката Соня Мачорска. Нейни близки наскоро завели момченцето си в Сланотрън, защото имало тежка екзема, и се сдобили с бутилка вода. Полели ръчичката му и кожата се успокоила.

Оказва се, че от сланотрънската вода може да се налее в една от старите галерии на гипсовата мина до съседното с. Кошава и неколцина миньори знаели къде е. Чрез посредници репортерът на “24 часа” също получи предложение да получи от целебната вода.

Живеещите в Сланотрън се надяват, че водата им скоро ще излезе от нелегалност и ще могат да я използват не само за балнеолечение, но и за добив на химически компоненти, йод и луга за фармацевтичната промишленост, както и за добив на геотермална енергия.

Водата край селото заличена от картата

“Някой е заличил минералните извори край Сланотрън от картата на България и в момента те не са регистрирани нито в Басейнова дирекция – Плевен, нито в МОСВ.
Не знаем дали чиновник просто ги е пропуснал, или става въпрос за нещо друго”, каза Йордан Йорданов, доктор по икономика и консултант по балнео-, СПА и уелнес туризъм.

Той взе участие в научнопрактическа конференция за хидротермалните ресурси на община Видин на 8.10. и показа актуалната карта на минералните извори в България, в която те липсват, и руска карта, в която са отбелязани.

Едно от обясненията за заличаването на изворите от картите е евентуалното намерение земите около тях да бъдат изкупени евтино като земеделска земя.

Депутатът Владимир Тошев довери, че преди време го потърсил крупен бизнесмен в Любляна, който искал да закупи 500 дка земя във Видинско за отглеждане на лозя. Когато конкретизирал, че иска земята да е в землището на с. Сланотрън, където са изворите, депутатът разбрал, че всъщност намеренията са други.

Според д-р Йорданов вписването им в националния регистър на подземните минерални води е първата стъпка, която трябва да бъде предприета от община Видин.

След това трябва да бъде извършено ново проучване на находището, тъй като последното е на проф. Константин Щерев от 1991 г., и да се подготвят прединвестиционни документи за привличане на инвеститори.

“Минералните води ще са нефтът на XXI век и ще са фактор за социално-икономическото развитие на регионите, а Видин има потенциал, защото става въпрос за цяла термална територия Видин- Сланотрън- Кошава, чиито ресурси могат да се използват за балнеолечение, добив на енергия и в промишлеността”, категоричен е д-р Йорданов. (24часа)

24chasa.bg

Още по темата


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.