Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Тихата стъпка убит за 2 купи сено

02.20.2011 · Posted in Новини
Асен Томов-Аси на път за съдебната зала.

Асен Томов-Аси на път за съдебната зала. Снимка в.труд

“Ваньо е умирал бавно и мъчително, давейки се в собствената си кръв. Предсмъртната агония е продължила близо час.” Това е част от заключението от съдебната експертиза за жестоката смърт на 56-годишния Ваньо Димитров от град Брегово. Убитият по особено зверски начин мъж приживе бил известен сред своите съграждани като Тихата стъпка. Прозвището описвало точно кроткия характер на мъжа, който бил пребит до смърт, защото спипал двама престъпници да крадат. Обвиняеми в процеса, който стартира в Окръжния съд във Видин, са 49-годишният Георги Орбов-Омбре, и 33-годишният Асен Томов-Аси, също от Брегово. Осъждани и лежали по затворите, към богатите си криминални досиета Омбре и Аси прибавят и най-тежкото престъпление, за което ги грози доживотен затвор без право на замяна.

Бой, опит за блудство и грабеж

Нощта на 27 март 2010 г. беше последна в живота на Ваньо Димитров. Часове по-рано Омбре и Аси предали старо желязо в местен пункт. С получените 40 лв. почнали да обикалят кръчмите из граничния град. Към 22,30 ч, след като изпили парите за мастика, двамата подкарали конската каруца към дома на Омбре. По пътя Аси предложил да отскочат до някоя къща и откраднат бали със сено за коня. Идеята ги насочила към опустелия имот на починали бреговчани. За зла беда макар стопаните на къщата вече да ги нямало, по волята на техни близки братовчедът Ваньо поел грижите за имота и често преспивал нощем в къщата. Така било и тази вечер. Ваньо усетил чуждо присъствие в плевнята. Излязъл с фенерче и се срещнал очи в очи с Аси, който прескочил оградата.

Георги Орбов-Омбре се оплакваше на полицаите да го водят по-бавно, защото го боляли краката.

Георги Орбов-Омбре се оплакваше на полицаите да го водят по-бавно, защото го боляли краката.Снимки в.Труд

“Кой си ти? Какво правиш горе?”, запитал Ваньо. Вместо отговор Аси нагло отвърнал с въпрос: “Позна ли ме?” и съборил Ваньо на земята. Прибирайки фенерчето на жертвата в джоба си, Аси започнал да налага падналия човек, като с всеки удар повтарял: “Познаваш ли ме ти? А баща ми?”. Понасяйки ударите, Ваньо успял да пророни, че познава баща му. Тогава Аси наредил: “Щом го познаваш, качвай се в каруцата!”. Със сила мъжът бил завлечен на талигата и Омбре подкарал коня. Престъпниците и жертвата се насочили извън Брегово. По пътя Аси налетял да блудства с Ваньо. С последни сили мъжът успял да отблъсне гаврата, което още повече вбесило извратения тип. Спирайки каруцата, Аси изхвърлил Ваньо на земята и побоят продължил. После потъналата в кръв жертва отново била качена в каруцата. А ударите продължили. Като стигнали землището на село Балей, престъпниците изхвърлили Ваньо на земята, за да довършат зверското си дело. Колко време убийците удряли и ритали Ваньо никой не знае. По-късно аутопсията установила, че жестокостта, с която е бита жертвата, е раздробила цялото му тяло. Ваньо се е давил в собствената си кръв. Шок, кръвоизлив в черепната кухина, оток в мозъка, счупвания в гръдния кош… Ударите са довели и до рядко срещана травма – счупване на горната челюст, за която се изисква изключително голяма сила, заяви специалист-патоанатом. Според него Ваньо е разбирал, че бавно умира. Час, а възможно и повече, е продължила агонията, преди да издъхне.

5 лева, отвертка, два телефона и чифт обувки

Изоставяйки в кървава локва жертвата си, убийците прибрали от джоба й скромните 5 лв., два стари GSM-a и отвертка. Аси пък си харесал кожените обувки на издъхващия мъж, свалил ги от краката му и ги обул. След като се прибрали в Брегово, убийците се опитали да заличат зверството и изгорили част от окървавените си дрехи, а други изпрали. Свалили сим картите от мобилните телефони и ги захвърлили. На следващия ден Омбре и Аси отишли на кръчма и изпили 5-те лева. След почерпката Омбре взел решение да избяга и се насочил към своя позната във Враца. Оттам заминал при братовчед си в София, а после към Кюстендил. На 11 април в района на ГКПП-Гюешево Омбре преминал нелегално границата. Междувременно бил обявен за издирване. Не след дълго бил заловен в Македония.

Трупът на Ваньо бил открит на 30 март от жител на Брегово. Криминалисти започнали разследване и не след дълго влезли в следите на старите си познайници.

Първоначално убитият не бил разпознат заради жестокото обезобразяване. Ден по-късно съпругата му Марияна го разпознала по стари белези по ръцете. На 14 април двамата убийци били откарани към затвора във Враца с постоянна мярка “задържане под стража”.

Баща на 4 дъщери

Скромен, тих, на мравката път правеше. Така определиха убития си съгражданин множеството свидетели, призовани в съдебна зала. Баща на 4 дъщери, Ваньо от години живеел сам. Преди 14 г. той и жена му Марияна решили да се разделят, но без развод. Заедно с децата съпругата му отишла да живее в бащината си къща в Брегово. Въпреки раздялата безработният Ваньо винаги давал на дъщерите си пари, когато изкарвал някой лев. “Никой не заслужава такъв край”, коментираха бреговчани, слушайки с изумление обвинителния акт на прокурора Владислав Влашев, разкриващ последните часове от живота на Ваньо.

Доведените под засилена охрана убийци Омбре и Аси засега решиха да мълчат. В досъдебното производство Омбре е признал вината си. Съдебният състав категорично отхвърли молбата му да мине по бързата процедура, която би му гарантирала далеч по-малка присъда. Какво ще е съдебното възмездие за двамата убийци ще се разбере най-вероятно след месец, за когато е насрочено заседание по процеса. От 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна – това трябва да реши Темида.
trud.bg


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.