Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Строителният контрол във Видин спря строежа пред Магурата

02.24.2011 · Posted in Новини

Това е "естетическата" постройка на изхода на защитения ни природен обект - пещера Магурата, позволен с подписа на главната архитектка в града Галина Антова. Снимка Aни Петрова

Това е "естетическата" постройка на изхода на защитения ни природен обект - пещера Магурата, позволен с подписа на главната архитектка в града Галина Антова. Снимка Aни Петрова

Главната архитектка на Белоградчик нарушила и Закона за държавния служител

Регионалната дирекция Национален строителен контрол (РДНСК) във Видин спря строежа на скандалния търговски павилион на изхода на защитения ни природен обект – пещерата Магурата, за който „Новинар” и други медии съобщиха. Въпреки това строителството на кичозната постройка вече е почти завършено, показа проверка на екипа ни на място. Оказа се, че сигналите от разтревожени граждани, туристи и еколози не струват пукнат грош за институциите в Белоградчик, които по закон са призвани да съблюдават за реда и спазването на законите. Освен за РДНСК, която комай се оказва единствената работеща контролна структура в този район.

Строителните книжа на въпросното „търговско заведение” са били подписани от главната архитектка на общината Галина Антова, за която в градчето се говори, че е кумова рода с жената, получила право на строеж от общинския съвет и кмета. Самата архитектка преди време не отрече пред екипа ни, че е в близки отношения с въпросната жена, но не били роднини. Вероятно по логиката, че кумовете не са роднини. За пореден път в този провинциален водевил ще се окаже вярна поговорката, че не е луд този, който яде баницата, а онзи, който му я поднася топла и на тепсия. Кметът на града Емил Цанков е назначил без конкурс в края на март т.г. главната архитектка Антова на мястото на временно отстранения предишен – арх. Стефчо Каменов. Въпреки разпоредбите на ЗУТ чл. 5, ал. 2, че главни архитекти се назначават само след конкурс, в конкретният случай това не е направено. Вероятно поради временния характер на заетостта на този пост и предстоящото изчистване на казуса по съдебен ред, тъй като предишният служител води дела срещу общината.

Според Закона за държавния служител Галина Антова не може да бъде едноличен търговец, управител, търговски пълномощник, прокурист, синдик и др. Съгласно търговския регистър обаче излиза, че към 10.11 тя е собственик на ЕТ „Астра 2006”. Това е нарушение на Закона за държавния служител и на единния държавен класификатор, в който се казва, че длъжността главен архитект на община с население под 50 000 жители не може да бъде лице, което не отговаря на чл. 7, т. 2 от Закона за държавния служител. В свое обяснение до кмета на общината Емил Цанков на 5 ноември т.г. Антова пише, че на 25 октомври тя е подала заявление в Търговския регистър за прекратяване на дейността на своето ЕТ, тъй като го била продала. Продала го на майка си Цветана Антова, става ясно от прикрепен договор за покупко-продажба. Защо обаче служителката попълва декларацията за имотното си състояние седем месеца след като е била на този пост? Впрочем и ексвъншната ни министърка и кандидат за еврокомисар Румяна Желева се оплете в този казус и всички видяхме как тя наистина „танцува само едно лято”.

От обясненията до кмета на главната архитектка става ясно, че до този момент изглежда тя се е отнасяла към всичко като временно назначен човек. Освен по повод на търговския павилион на своята близка, която е изляла бетон в основите на „павилиона”, което никак не звучи „временно”. Всъщност това е стара врътка, с която много нашенци заобикалят законодателството – получават право на временно строителство, на павилиони, но наливат бетона в основите и след пет години узаконяват за вечни времена своите постройки. Строежът се вдигна и върху асфалтовата настилка пред пещерата, която е била разбита, а това е незаконно и изрично указано в договора. Междувременно обаче контролните органи в Белоградчик не са направили нищо, за да спрат напористите частници. За строителния кич, въздигнат на изхода на пещерата, своевременно е сигнализирано и районното поделение на ДНСК във Видин и оттам вече се произнесоха за спиране на градежа.

Районният прокурор на градчето под скалите, което не е с размерите на Бостън и има население само от 4000 души, Георги Светославов се оказа, че не знаел за строежа на изхода на пещерата, и увери, не бил чел, не бил гледал телевизия и че от нас чувал за това, както и че нямало жалба против строителството на кръчмата на изхода на пещерата. Обвинителят поучително заяви: „Едно е нещо да ви се струва скандално и грозно, а съвсем друго то да е престъпление”. Да, ама вече има констатация на РДНСК и ние ще проявим любопитство дали този прокурор поне за това ще е чул и разбрал.

Според твърденията на сегашната гл. арх. Галина Антова сградата на нейната близка на изхода на пещерата е „абсолютно законна”. Самата Антова преди е била главен архитект на Видин. Но се оказа, че в тамошното кметство внезапно са получили амнезия и никой не може да се сети и да коментира защо тя е била освободена от длъжност. Например секретарката Иванела Андреева не можа да се сети защо главната архитектка е била отстранена от поста си, въпреки че става въпрос за близък период от време – отпреди две години. Затова не вярвайте, ако някой твърди, че секретарите са онези чиновници в администрацията на кметствата, които трябва да са наясно с кадрите там. Андреева ни прати за зелен хайвер с предложението си да пуснем заявление за търсената информация по Закона за достъп до обществена информация?! До момента не ми беше хрумвало, че отстраняването на архитект може да представлява толкова стриктно пазена тайна. И то в един град, където всичко за всички се знае и коментира. След няколкодневна проверка от пресслужбата в града съобщиха, че Галина Антова била напуснала от поста си там по взаимно съгласие.

За непредубедения гост в Белоградчик обаче остава натрапчивото усещане, че тук, в този приказно красив край, всеки може да строи както завари, докато текат съгласувателните процедури по „Натура 2000” и се уточнява какво може и какво не бива да се гради. Тук няма институции и чиновници, които да са отговорни или виновни и според техните аршини всичко е „законно”. Затова вероятно ще е безпроблемно да си вдигнем по някоя виличка под скалите – общинският съвет ще ни я гласува след успешно лобиране, кметството ще ни даде книжа и т.н. И не бива да се забравя – да се налее бетон в основите, та после от временен обект да ни я признаят за вечни времена. Тук разказах един частен случай, но така се строи в скъпата ни България. Ние ще проследим дали пък някой по-висшестоящ прокурор няма да вземе да се самосезира за този случай от изнесеното в медиите. Както се казва – поне от любов към природата, ако не към закона.

Другите за бившата главна архитектка на Видин Галина Антова:
„Строителство Имоти” – електронен сайт и вестник:

Падна стена на стара сграда в центъра на Видин
Строителният контрол е установил множество нарушения
Регионалната инспекция за държавен строителен контрол във Видин е издала заповед за спиране на всички строителни и монтажни работи и предприемане на спешни укрепителни мерки във връзка с падналата стена на сграда в центъра на града. Назначена е техническа експертна комисия, която установява причините за аварията.
Цялата южна стена на зданието, до което е направен изкоп за нов строеж, се срути на два пъти през три часа. Малко преди инцидента в изкопа са работели 20 души, но са го напуснали в края на работния ден. Празни са били и помещенията на първия етаж, където работят служители на банков клон. Мястото веднага е било отцепено за движение на хора и автомобили.
За строежа на новата офисно-жилищна сграда има издадено строително разрешение. То е подписано на 17 август м.г. от тогавашния главен архитект на общината Галина Антова. Има и одобрени проекти по отделните части на строежа…

Дирекцията за строителен контрол спря изграждането на първия мол във Видин

21.01.2008 г. 11,14 ч, Цвета ИВАНОВА

Регионалната дирекция “Национален строителен контрол” във Видин издаде заповед за спиране строителството на големия търговски център на улица “Цар Симеон Велики” 20, който се намира в центъра на града. Мярката е временна – докато се осигурят места за паркиране около сградата. Проектът за преустройството на сградата за нуждите на търговски и развлекателен център е бил одобрен без част за организация и безопасност на движението около нея. Като виновник за пропуска от общината посочиха екипа на предишния главен архитект Галина Антова…
novinar.net


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.