Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Село се кланя на Трифон Зарезан

01.22.2012 · Posted in Новини

На Трифон Зарезан мъжете на село Флорентин излизат със старите белодрешковски носии

На Трифон Зарезан мъжете на село Флорентин излизат със старите белодрешковски носии

На Трифон Зарезан мъжете на село Флорентин излизат със старите белодрешковски носии. Обличат и децата – да знаят от малки, че това е техният празник. Няма по-голям ден за съселяните ми от Трифон Зарезан, твърди кметицата Любка Константинова. Всеки тук, откакто се помни, все лозе копае и вино пие. Затова почитаме светеца като бог. Цяло село е писало през годините сценария за празника на Трифон Зарезан, който следват и до днес. Денят започва с масово прииждане на хората към мегдана, за да чуят и видят песните и танците на местните фолклорни групи. Имат мъжки, женски и два детски състава и на този ден самодейците показват какво са научили през годината, това им е отчетът. После музикантите повеждат множеството към лозята. Начело вървят мъжете, Зарезан е техният ден

Жените са наловени на хоро, а децата носят бъклиците. Да се учат на уважение към виното, казват старите. Никой не остава вкъщи, макар някои години термометърът да показва доста градуси под нулата. Не по-топъл е и тазгодишният Трифон Зарезан. От 3- до 90-годишни се включват във веселието, твърди кметицата. На лозето отец Евтим Николов чете молитва за берекет, след която настъпва кулминацията на празника. Избират Трифон Зарезан, към когото ще се обръщат с “Трифоне” до същия ден на следващата година. Най-възрастният лозар излиза пред мъжете и пита: кой от вас добре се грижи за лозето си през годината, кой напълни бъчвите с хубаво вино, кой засади нови пръчки? Неколцина се провикват “Аз, аз”. Кандидатите да бъдат обявени за наместник на светеца в селото са много. Но старите знаят кой през годината е бил грижовен стопанин, чие лозе е било най-подредено и добре прекопано и посочват точно него.
Знаят се Трифоновците през всичките години назад. Миналата обявили 42-годишния Валери Спасов, Трифон няколко пъти е бил и 41-годишният Георги Василев. Сага новият Трифон поема лозарските ножици от стария и зарязва лозето. После с инструмента защракват и останалите. Поливат кютуците с вино и с това ритуалът приключва. Но започва същинската част, обяснява Елита. Веселието. Всеки е дошъл на празника с котел вино, а каруцарите са сложили по някое малко буре отзад. Едни се черпят на крак, други сядат на импровизираната трапеза. Смях, танци, закачки до тъмно. Това е единственият ден, в който отпускаме душите си, кефим се на виното си и благославяме светеца. Знаем, че след него иде работата по отглеждане на следващата реколта грозде, а тя не е лека, твърди 60-годишният Симеон Василев.
Флорентин се слави с най-много лозя във Видинско. 4600 дка са засадени в местностите Бачево, Липица, Турч, Добра круша. Преди 10 години върнали някогашните ниви на местните, а всички те били превърнати в лозя. Така някои се оказали собственици на масиви от по 20-30 дка. Симеон Василев получил 25, но 10-ина вече е продал. Стигат му останалите. Цялото семейство се включва в работата. Копаят ги с машина, но връзват, пръскат, берат на ръка. Син, снаха, внуците – 16-годишният Милен и 14-годишната Глория, в решителните дни за реколтата също осъмват и замръкват като тях на лозето.
Първолета ЦВЕТКОВА standartnews.com

Местните: Виното си е лекарство

Някои производители на грозде във Флорентин още не са получили парите си за миналогодишната реколта, твърдят в кметството. Местните от няколко години дават продукцията си на винарската изба “Магура”, макър само на десетина-петнадесет км от тях да се намира винарната “Новоселска гъмза”. В началото плащанията редовно закъснявали, хората се вдигали на бунт за парите си. Днес взаимоотношенията са по-улегнали, “Магура” раздава предварително препарати, касетки, на празника отваря безплатна скара за лозарите, но производителите недоволстват от изкупните цени. Тази есен им предложили 20 ст. за бялото грозде, но малцина се съгласили на толкова малко пари за кг. За дни преработвателите вдигнали цената до 35 ст. Кабернето и мерлото плащали по 50 ст. Нямаме сметка, разходите за продукцията са големи, оплаква се Симеон Василев. Затова повечето сами си преработват гроздето и му търсят пазар на дребно. На Трифон Зарезан правят конкурс за най-хубаво вино, макър във Флорентин да е трудно на дегустаторите да кажат, че някое вино не е хубаво. По бутилките се появяват етикети, на които пише: натурално вино от домашната изба на Митрашков, например. Има и телефони, ако решите да си купите такова вино. 2003 бе добра за лозарите, в къщи сме сложили 5 т вино, признава Симеон Василев. Част от него вече продадохме, но по-голямата остава за нас. Ние сме свикнали с виното като с вода. Аз започвам от закуската, за всяко сядане на масата точа в каната по литър. Пия откакто се помня, нищо ми няма. Виното ми е чисто, без химикали, то ми е лекарството за здраве и дълголетие, хвали еликсира си признатият лозар.
standartnews.com

Римлянка дала името му
Флорентин е името, което селището получило по римско време. От 20-ина години местните искат да научат кой им го е дал, какъв е бил. Според читалищната секретарка то фигурира в документи, които сега се пазят във Ватикана. Две са легендите за възникването на дунавското селище. Богат римски пълководец харесал мястото на брега на Дунав, което преди него било избрано за зимовище на кораби, и решил да се засели в него с цялото си семейство. Римлянинът се славел с хубавата си жена, но красавицата на път към него се разболяла и починала. Тогава той кръстил новото селище на нея – Флорентиана. В Рим преводачка все го наричала Флоренциана, забелязала секретарката Елита. Може пък този знатен римлянин да е бил от Флоренция, предполага тя. Другата версия е, че името дала красивата околност, изпъстрена от ранна пролет до късна есен с красиви полски цветя.
От 16 години историци пишат историята на Флорентин. Местните са любопитни за произхода на селото си. Преди години открили на острова срещу него основи на стара воденица. Искали да разберат кога е строена, т.е. откога на това място на брега на Дунав има живот. Воденицата, която вероятно е служила на предците им дълги години, била отнесена от ледоход, преминал по реката през 1903 година.
standartnews.com


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.