Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Първенец по консумация на алкохол е област Видин

02.20.2012 · Posted in Новини
Първенец по консумация на алкохол е област Видин

Първенец по консумация на алкохол е област Видин

Много са споровете около ползите и вредите от алкохола. Много проучвания и изследвания изнасят противоречива и неясна информация за количеството спиртни напитки, които може да се консумират и за влиянието им върху здравето ни.
За съжаление дори специалистите нямат единодушно мнение дали ползата от алкохола превишава рисковете.
Съотношението между ползите и вредите от спиртните напитки зависи от много фактори – здравословното състояние, историята на болестите, възрастта, пола, теглото а също и от психическото състояние.
От Регионалната здравна инспекция – Видин предупреждават, че прекомерната консумация на алкохол не води до благоприятно въздействие върху организма. Напротив – алкохолът се свързва с възникването на редица заболявания със социално значение: затлъстяване, хипертония, коронарна болест на сърцето, диабет. Съществуват предположения, че прекомерната употреба на алкохол има връзка с възникването и на някои ракови заболявания. Лицата, консумиращи системно и прекомерно алкохол, често страдат от недохранване, поради лоша усвояемост на редица вещества от организма.
Алкохолът предизвиква чернодробна цироза, възпаление на панкреаса, да увреди мозъка и сърцето. Съществува категорична връзка между приема на алкохол, високото кръвно налягане и хипертоничния инсулт. Според някои изследвания умереното пиене снижава риска от коронарни инциденти -стенокардия и инфаркт. Лошото при системна употреба на алкохол е, че тя води до пристрастяване. Поради гореизложените причини, с оглед на съхранение на добро здраве от медицинска гледна точка, консумацията на алкохол не се препоръчва. Ако човек все пак реши да не се лишава от алкохол, препоръчително е да го употребява разумно и умерено. Какво означава умерена употреба на алкохол? Това е количеството, изчислено на дневна или седмична база, което е безопасно за здравето на възрастен индивид, разграничено по пол.
Количествената му стойност е: за мъже – не повече от 2 стандартни питиета дневно, а за жени – 1 стандартно питие, което според общоприетите критерии съдържа 8-10 г. абсолютен алкохол. Превърнато в най-често употребяваните алкохолни напитки, това има следния количествен израз: – 350 мл. ниско алкохолна бира (алкохолно съдържа-ние 2-3%) или- 250 мл. бира с алкохолно съдържание 4-5%;
- вино (алкохолно съдържание 10%) – 150 мл. или – концентриран алкохол (коняк, уиски с алкохолно съдържание 40%) – 45 мл. Естествено трябва да изберете само един от предлаганите видове алкохол в горецитираните количества. Когато все пак решите, че препоръчаните умерени количества не са чак толкова строги като ограничение, не трябва да забравяте следното:
- Трябва да имате поне два абсолютно свободни от алкохол дни седмично.
- Не е препоръчително да се консумира алкохол на гладно.
От РЗИ – Видин горещо препоръчват следните лица при никакви обстоятелства да не консумират алкохол:
- деца и юноши под 18 години;
- бременни жени и жени в детеродна възраст, които желаят да забременеят, кърмачки;
- лица, които шофират или се занимават с дейности, изискващи повишено внимание;
- лица, които имат склонност към злоупотреба с алкохол, наследствено обременени с алкохолизъм, възстановяващи се след лечение алкохолици.

вестник НИЕ четвъртък – неделя  16 – 19 февруари 2012 г.  бр. 13 (2644)   год. XXIII


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.