Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Протестно писмо

02.13.2013 · Posted in Без категория

До Министър-председателя на Република България
Копие: Областен управител на област Видин
Копие: Общински съвет -Видин
Копие: Кмет на община Видин

ПРОТЕСТНО ПИСМО

против
ЗАКРИВАНЕ НА 200 РАБОТНИ МЕСТА ВЪВ ВИДИН
във връзка с ПРЕДЛОЖЕНИЕ на Кмета Герго Гергов до ОбС-Видин
от 29.01.2013 г. за обявяване на публичен търг с тайно наддаване на 28 места
в град Видин за поставяне на преместваеми обекти – павилиони
за осъществяване на търговска дейност, по искане на
„БУЛГАРТАБАК ТРЕЙДИНГ” АД

Уважаеми ГОСПОДА,
В качеството на организационен комитет представляващ десетки дребни търговци и стотици видински граждани от техните работници и семейства, заявяваме пред Вас категоричния си ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТ И НЕСЪГЛАСИЕ с незаконното предложение на Кмета на община Видин да се проведе публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем за срок от 10 години на общо 28 броя петна с максимална площ от 6 кв.м. За всяко от тях, за поставяне по реда на чл.56 от ЗУТ на преместваеми обекти за осъществяване на търговска дейност.
Предложението на кмета Гергов е обвързано с инвестиционни намерения на „Булгартабак-Трейдинг”АД, с тяхно писмо вх.№ 2600-9488/27.12.2012 г. до община Видин, по което услужливо бързо още на 14-15 януари 2013 г. администрацията светкавично е изготвила 28 броя скици-схеми /служебни/ без да са внесени съответните такси и без заповед на кмета на община Видин.
Като знаем колко мудно и неефективно работи общинската администрация сме наистина учудени как за краткото време и то по празниците е сторено всичко необходимо, за да бъдат ситуирани 25 петна, които са част от имоти-публична общинска собственост и 3 броя петна, които са част от имоти-частна общинска собственост.
Следват още светкавични стъпки на администрацията, като без да е разгледано в специализираните комисии към ОбС-Видин, предложението на кмета вече е внесено за разглеждане на последното заседание на ОбС в края на месец януари 2013 г. Това, че предложението не е събрало нужния кворум не ни успокоява, защото доколкото познаваме практиката на работа в ОбС, предложението ще бъде внесено отново в следващото заседание и ще бъде направен опит да бъде събран необходимия кворум.
Предлагаме Ви, вместо да сте толкова загрижени за инвестиционните намерения на „Булгартабак – Трейдинг”АД да помислите за следното:
1. Защо предлагате да бъдат закрити над 200 работни места срещу откриване на 56 нови работни места от т.н. инвеститор?
2. Как ще се отрази това на лошата икономическа ситуация в град Видин, където жизнения стандарт отдавна е минал границата на екзистенц минимума и хората, дори тези, които са на работа, едва преживяват с мизерните си заплати?
3. Кое е по-важно за Вас – интересите на „Булгартабак-Трейдинг”АД или запазването на нашите малки фирми и работните ни места в условията на ужасяваща тежка икономическа и социална криза?
4. Законно ли е според Вас предложението на инвеститора петната за всичките 28 павилиона в град Видин да бъдат отдадени НАКУП и САМО ЗАЕДНО, което повишава неимоверно бариерата за участие пред който и да е друг кандидат за публичния търг?
5. Не е ли това сделка, измислена специално за холдинга, а предложения търг с тайно наддаване да е само една формалност, при вече обявените условия за отдаване под наем за 10 години с дискриминационното изискване за плащане авансово на началната тръжна цена от 293 256 лева при сключване на договора? Как се съчетава това предложение от инвеститора и кмета съм ОбС с разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията?
6. Не работите ли по поръчка на „Булгартабак – Трейдинг”АД възлагайки на администрацията за броени дни да изготви необходимите скици-схеми към Вашето предложение до ОбС, като всички знаем колко време ни се губи на всеки един от нас да получи една такава скица-виза и то НЕ СЛУЖЕБНО а срещу заплащане на такси, веднъж за скицата, втори път за визата?
7. Не е ли задължение на кмета и местната администрация да създават нормална и предвидима среда за работа на бизнеса, както и да осигуряват равнопоставеност на всички инвеститори в града ни? Вместо да обезпечавате силовото проникване на „Булгартабак-трейдинг” АД в града ни, защо не защитите и нашите интереси на инвеститори, които само преди броени месеци задължихте да инвестираме в нови алуминиеви павилиони? Кой ще покрие направените от нас разходи и ще възмезди загубите на десетките и стотици фирми от работни места и фирмени обороти?
8. Не създавате ли предпоставки т.н. инвеститор да получи максималния достъп и контрол до търговията на дребно с цигари, чрез сервилното удовлетворяване на намеренията на търговското звено на Булгартабак? Те предварително са си избрали най-апетитните места в град Видин, а Вашата администрация и подчинения Ви главен архитект са изчертали бързо и безплатно съответните схеми-визи?
9. Защо определената начална тръжна цена за всеки от павилионите е в пъти по-ниска от плащаната от нас по силата на сключени договори, с включена в наша тежест клауза за индексация всяка година?
10. Защо се приема да се подпомага спорта във Видин със средства, които ще бъдат спечелени от продажба на алкохол и цигари, и то в близост с училища, защото набелязаните петна са в близост с основните видински училища?
11. Ние десетките дребни търговци плащаме своите данъци във Видин, защото тук е нашето седалище и фирмен адрес. Защо не се мисли, че т.н. инвеститор няма данъчна регистрация във Видин и няма да плаща данъците си в община Видин, кое е по-важно да се удовлетворят интересите на „Булгартабак-трейдинг”АД или да се защити малкия бизнес във Видин, какъвто и доколкото е останал оцелял към днешна дата?
Уважаеми ГОСПОДА,
Както пише вестник „Капитал” /който вероятно няма да се разпространява във Видин след налагане на монопола на посочения инвеститор с акцент разпространение на печатните издания на една определена групировка на медийния пазар/ – това което прави Булгартабак със своето нахлуване в търговията с цигари на дребно в страната, на практика представлява най-мащабната акция за превземане на даден пазар на бързооборотни стоки в България от доста време насам.
Малко по малко, град по град, вече частния холдинг се опитва да изгради мощна верига за продажба на дребно на цигари в България. Ако за този холдинг замисълът е брилянтен, за управляващите града ни да предадат интересите на десетките и стотици дребни фирми и работещите в тях е абсолютно ПРЕДАТЕЛСТВО!
НИЕ СМЕ ВИ ИЗБРАЛИ ЗА ДА УПРАВЛЯВАТЕ ГРАДА НИ РАЗУМНО И ЗАКОННО И ДА НЕ ПРЕЧИТЕ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ДА СИ ВАДЯТ ХЛЯБА ЧЕСТНО И ПОЧТЕНО!
ЗАЯВЯВАМЕ НАМЕРЕНИЯТА СИ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ГРАЖДАНСКИ ПРОТЕСТ ПРЕД СГРАДАТА НА ОБЩИНА ВИДИН ЗА СЛЕДВАЩОТО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ, АКО НЕ БЪДАТ ОБСЪДЕНО НАШЕТО ПРОТЕСТНО ПИСМО И ОТКЛОНЕНИ ДИСКРИМИНАЦИОННИТЕ НАМЕРЕНИЯ НА „БУЛГАРТАБАК ТРЕЙДИНГ”АД, КОИТО ЩЕ ЛИКВИДИРАТ ТЪРГОВИЯТА НА ДРЕБНО С ЦИГАРИ, ВЕСТНИЦИ, МИНЕРАЛНА ВОДА И ПАКЕТИРАНИ ЗАХАРНИ ИЗДЕЛИЯ И ДЕЙНОСТТА НА ФИРМИТЕ НИ, КОИТО СЕ ПРЕПИТАВАМЕ ОТ ТОВА!

Протестно писмоПротестно писмоПротестно писмоПротестно писмо


2 Responses to “Протестно писмо”

  1. LEVSKI казва:

    Поредната тъпотия и НЕ в интерес на гражданите и града,въпросното кметче ще продаде и бившето поделение до ”Баба Вида”. На приятеля си спонсор ОЛЬЙЕК или на СОВА-7-Валентин Борисов.

  2. theking казва:

    Все по – горд съм, че не гласувах за тая пародия на кмет.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.