Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

03.23.2011 · Posted in Новини

До г-н Бойко Борисов – Министър – председател на Р България

До г-жа Цецка Цачева – Председател на Народното събрание

До г-н Пламен Стефанов – Областен управител на област Видин

До г-н Светослав Славчев – Председател на ОбС- Видин

До г-н Румен Видов-Кмет  на община Видин

До Окръжна прокуратура – Видин

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

Ние, гражданите на Видин чрез Инициативен комитет „ЗА СПАСЕНИЕ И ВЪЗРАЖДАНЕ НА ВИДИН” в израз на огромната ни тревога от негативните тенденции в развитието на града и общината, довели ни до положението на най-беден регион в България и с най-нисък жизнен стандарт в целия Европейски съюз, като вземаме предвид всеобщото гражданско недоволство от това, че :

 1. 1. общинската пътна инфраструктура е в безпрецедентно лошо състояние до степен на невъзможност за нормално движение;

 1. 2. надлеза- основна пътна артерия е в продължаващ от години ремонт, за който няма реален срок за завършване;

 1. 3. община Видин се намира в тежко финансово положение поради  безразсъдна финансова политика – продължават да се трупат неразплатени задължения; вместо антикризисни мерки се тегли КРЕДИТ от 8.2 милиона лева месеци преди изборите;

 1. 4. общинската собственост е в състояние на безстопанственост поради неполагане на дължимата грижа за културно-историческото наследство, сграден фонд, зелените площи и Крайдунавския парк;

 1. 5. общината спъва развитието на бизнеса чрез системно неиздължаване към местните фирми, с което ги предпоставя да фалират в условията на безпрецедентна финансова криза;

 1. 6. град Видин е непредпочитана туристическа дестинация въпреки своите уникални културно-исторически и природни дадености,  поради занемарената градска среда, което влошава положението на фирмите от туристическия сектор;

7. липсва стратегия и не се използват предимствата на града за   привличане на инвеститори, което води до трайно увеличаваща се безработица;

 1. 8. не се отстоява интересът на града от разкриване на висше учебно заведение,  за да се спре изтичането на младите хора;

 1. 9. не се полагат грижи за нормалното израстване и обществено възпитание на видинските деца в родния им град – липсват елементарни условия за младежки дейности, отдих и културни развлечения;

10. не се използват възможностите на европейските фондове за развитието на  града и общината;

 1. 11. здравеопазването  в общината се намира в критично състояние;

 1. 12. продължаващата миграция на хора в трудоспособна възраст от  видинския край го обрича на безпътица и липса на перспектива.

 1. 13. огромни средства се разходват за охрана на общинското имущество – непрозрачно и  неефективно.

 1. 14. организацията на движение в град Видин не отговаря на европейските изисквания и липсва осъществяване на контрол;

В съответствие със законовите разпоредби, цялата отговорност за тежкото състояние във Видин и общината се носи от избраните представители на местната власт – КМЕТ И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ, както и от политическите партии, чийто представители са те.

В тази връзка НАСТОЯВАМЕ:

І. НЕЗАБАВНО ДА ЗАПОЧНЕ ЦЯЛОСТНА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА БУЛЕВАРД „ПАНОНИЯ” И НА НАДЛЕЗА – НЯМА ДА ПРИЕМЕМ ПРЕДИЗБОРНИ КРЪПКИ И ОБЕЩАНИЯ;

ІІ. НЕЗАБАВНО ДА СЕ СТАРТИРА НОВА ПРОЦЕДУРА ЗА АКРЕДИТИРАНЕ НА ЕВРО-ШВЕЙЦАРСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ВЪВ ВИДИН, В ПОЛЗА НА КОЕТО Е НАЛИЦЕ РЕШЕНИЕ НА ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, НО УПРАВЛЕНИЕТО НА ГРАДА БЕЗДЕЙСТВА И НЕ ИЗПЪЛНЯВА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ, ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ТОВА РЕШЕНИЕ.

ІІІ. ДА СЕ ПОЕМЕ ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ ЗА  РАЗРУХАТА И СЪСИПВАНЕТО НА ГРАДА И ОБЩИНАТА ОТ  ХОРАТА, КОИТО СА ПОЛОЖИЛИ КЛЕТВА ДА СЛУЖАТ НА НАШИТЕ ИНТЕРЕСИ -  КМЕТ И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ.

ІV.  ДА СА ПОЕМЕ И ПОЛИТИЧЕСКАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА РАЗРУХАТА И СЪСИПВАНЕТО НА ГРАДА В ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ.

V. НАСТОЯВАМЕ ЗА ОСТАВКАТА НА КМЕТА НА ОБЩИНА ВИДИН РУМЕН ВИДОВ, КОЙТО НЕ СЕ ПОЛЗВА С ДОВЕРИЕТО НА ВИДИНСКИТЕ ГРАЖДАНИ – НАЛИЦЕ Е ПЪЛЕН УПРАВЛЕНСКИ ПРОВАЛ, СЪЧЕТАН С АРОГАНТНО ПОВЕДЕНИЕ, НЕИЗПЪЛНЕНИ ОБЕЩАНИЯ ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА ИНВЕСТИТОРИ И ПОДОБРЯВАНЕ ЖИВОТА НА ХОРАТА ВЪВ ВИДИН, КАКТО И НА ОБЕЩАНИЯТА ЗА ТЪРСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТ ОТ ПРЕДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ.

НИЕ СЧИТАМЕ, ЧЕ УПРАВЛЕНИЕТО НА РУМЕН ВИДОВ НЕ Е В ИНТЕРЕС НА РАЗВИТИЕТО НА ГРАДА И СМЕ КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ  ПОД НЕГОВО РЪКОВОДСТВО ДА СЕ ИЗРАЗХОДВА ОТПУСНАТИЯ НА ОБЩИНА ВИДИН ИНВЕСТИЦИОНЕН КРЕДИТ, ЗАЩОТО ТОЙ ЩЕ БЪДЕ РАЗПИЛЯН, КАКТО СЕ СЛУЧИ И В ПРЕДИШНИЯ МАНДАТ НА  Д-Р ИВАН ЦЕНОВ,  А ПОСЛЕ ВСИЧКИ НИЕ ГОДИНИ НАРЕД ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА КЪМ БАНКИТЕ.

VІ. НАСТОЯВАМЕ ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ДА СЕ СЕЗИРА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА НЕЗАБАВНА ПЪЛНА ПРОВЕРКА ЗА ИЗЯСНЯВАНЕ НА ПРИЧИНИТЕ ЗА СВРЪХЗАДЪЛЖНЯВАНЕТО НА ОБЩИНА ВИДИН И ЗА УСТАНОВЯВАНЕ ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ДОПУСНАТОТО СЪСТОЯНИЕ НА  БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ГРАДА И НА НЕГОВОТО ПУБЛИЧНО ИМУЩЕСТВО.

ДАВАМЕ ЕДНОМЕСЕЧЕН СРОК НА ПОСОЧЕНИТЕ ОРГАНИ И  ИНСТИТУЦИИ, В КОЙТО ДА НИ БЪДЕ ПРЕДОСТАВЕНА ОБРАТНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРЕДПРИЕТИТЕ ДЕЙСТВИЯ ПО НАШИТЕ ИСКАНИЯ.

Настоящата протестна декларация ще бъде предложена за подкрепа на видинското гражданство чрез събиране на подписи в срок от една седмица на видно място в град Видин.

23 март 2011 година

град  ВИДИН

АДРЕС НА ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ: ГР.ВИДИН УЛ.”ЛАЙОШ КОШУТ”№2


2 Responses to “ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ”

 1. Иванов казва:

  Като цяло подкрепям инициативата за влизането на гражданското общество в политиката и управлението на града, за това и вчера бях както на шествието със колите, така и на площада. Само, че нещо започва да ме притеснява, което ще се опитам максимално кратко и ясно да изложа в моя коментар.
  Като чета протестната декларация и като видях вчера личностите които застанаха с лицата си зад нея, все начетени хора,и хора които се движат в отбрано общество някак си не мога да приема сам за себе си, че не могат да напипат тънкия момент и не знаят кой с какви правомощия е, и кое зависи от него. Не искам да приема, че отново бях употребен за предизборна подготовка. Отказвам да приема, че този кмет, общински съвет и там който е визирано друг е виновен за всичко това упоменато в първите 5 точки от тази декларация и това е най важното!
  Искам да питам, ако нямаше дупки и имахме само чисти и разцъфтели с цветя градинки и се движехме и в двете ленти на надлеза нещата по добре ли щяха да бъдат ? – НЕ !!!
  Някак си ми е криво, че и в репортажите (незнайно защо давани само в месните медии )отново се говори само за дупки и за надлез.
  Не искам да коментирам въобще изказвания за ниски заплати и пенсии защото това не е свързано въобще със темата.
  И тъй като аз самия съм създавал инициативен комитет и съм участвал в друг по въпроси за този град, които не са политически, много по рано,и те завършиха с успех (или поне задоволителен),ще си позволя да дам един съвет на организаторите (който те могат да пренебрегнат).
  1. Най важното е да се изготвят искания, като те да бъдат минимално на брой (от рода на 4-5 ), като те да са най важни за града и да носят максимално инвестиции, пряко или косвено, или се създава условия за такива!
  2. Премахнете всички, ама абсолютно всички политически искания, иначе горко на вас, както и на нас, утре няма да излезе никой дори и за стойностна кауза!
  Наред със вашите идеи за искания може да помислите и върху следните:
  1.Университета (при вас е залегнало като такова) – преки и косвени инвестиции – пари за квартири,храна , облекло, обувки, развлечения……
  2.Вкарване на природен газ във Видин – няма индустрия която да черпи за производството си електричество или ако има такава, то тя вече е покойник.
  3.Намиране и освобождаване на терени за тази индустрия – за съжаление не остана или почти не остана терени, които могат да се ползват за такава дейност (но това вие го знаете по добре от мен), никой инвеститор няма да купи от частник терен при тия цени, само общината и държавата може да си позволи да продаде такъв.
  4.Да се отстрани което пречи на бизнеса да изгради на река Дунав съвременна речна гара със по товароподемни кранове за разтоварване на по големи товари.
  5.Да се състави комисия която да одържави и обезщети собствениците на върнатите земи на летище Видин и да се прави постъпки за пускането му в експлоатация (поне на по малки товарни самолети)
  Е нека това да стане факт, да се създадат условията за добра работна среда, пък да видим как няма да се лепят ” като мухи на мед” желаещите да развиват бизнеса си тук, другото ще дойде от само себе си (асфалтиране, по високи заплати, повече пари за озеленяване, чистота …) На бизнеса това му трябва, бърз и разнообразен транспорт, суровини, горива и специалисти (това е проблем).
  Икономиката има лавинообразен ефект (всички знаем колко беше жив града когато работеха предприятията, дори и после по времето на ембаргото), баба взема пари от наем на квартира, харчи повече в магазина, магазина изкарва повече, дига заплати, всички купуват дрехи и обувки, после всички вкупом ходим на на кино, театър…..
  Е спирам до тук, смятам, че предадох в общи линии насоката на мисълта си!

 2. Ivanova казва:

  Незнам защо до сега не се протистираше…дали не е заради наближаващите местни избори. Оная адвокоткото само това я гложди да има аванта и парса

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.