Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Пращат спорен клип в Страсбург

04.02.2012 · Posted in Новини

Видеоклипът, на който деца от ромския кв. “Нов път” във Видин играят под звуците на песен на Азис, е предаден на Комисията за защита от дискриминация.

Жалбата е от Методи Филчев, който е сценарист, режисьор и ръководител на танцова формация “Ансел” и член на националния консултативен съвет по интеграция на ромите.

Създало се етническо напрежение

Пред “Труд” Филчев заяви, че е сезирал комисията заради уронване на авторитета му, създаване на етническо напрежение и нарушаването на човешките му права.

Филчев каза още, че каченият в интернет клип е бил манипулиран и очаква компетентните органи да открият автора на копието. Според него музикалният фон е дублиран и монтиран допълнително, за да се създаде грешно впечатление. Хореографът допълни, че е използвал тази песен само заради тактовия размер.

“По форуми в интернет и къде ли не бях наричан мангал, циганин…”, каза Филчев и поясни, че няма да се откаже и ще води дела дори в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

“Мисля, че съм допринесъл много за Видин и за страната си, за да бъда така грозно оплют. По престижни фестивали в Украйна, Унгария, Русия и къде ли не тези ромски деца са печелили много медали. Кого сме представлявали там – Бончова махала (старото име на кв. “Нов път” – б.р.) или България?!”, пита хореографът.

Както писа “Труд”, под песента на Азис “Мразиш” момичета и момчета от основно училище “Епископ Софроний Врачански” и от детска градина “Звънче” в “Нов път” поздравиха с програма на 8 март жените от общинската администрация. Спорният танц бе само част от програмата на малчуганите, които са изпълнили и други два танца и са рецитирали стихове.

Филчев преподава на ромски деца от над 30 години. Много родители в града го защитиха след скандала с клипа. Причината е, че преподавателят се опитва да интегрира ромчетата, организира им курсове по танци, води ги в чужбина и така ги задържа в училището. За да участват в престижния състав, децата са длъжни да нямат нито едно неизвинено отсъствие от час.

Етнофестивал събира 150 участници

Сега Филчев организира етнофестивал, в който през май са поканени 150 участници от страната и чужбина. “Попфолк изпълнителят Азис е герой за децата от Видин и ако това е начинът те да се интегрират в училище, аз съм “за”. Творчеството му не може да бъде забранено.” Това пък беше коментарът на образователния министър Сергей Игнатов след скандала с видеото.

trud.bg


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.