Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Площадка под стълбище – постеля на две деца

02.20.2011 · Posted in Новини
Училищният охранител Борис Велков показва стълбището на училище “Любен Каравелов” във Видин, под което са нощували 7-годишният Хисус и сестра му Полина. След намеса на социалните работници момченцето е настанено при роднини, а момичето - в социален дом. Снимка Людмила Станкова в.Труд

Училищният охранител Борис Велков показва стълбището на училище “Любен Каравелов” във Видин, под което са нощували 7-годишният Хисус и сестра му Полина. След намеса на социалните работници момченцето е настанено при роднини, а момичето - в социален дом. Снимка Людмила Станкова в.Труд

Изоставени от родителите си първокласник и по-голямата му сестричка – петокласничка, намериха закрила след намесата на социалните служители във Видин.

Посред зима – на 8 декември м. г. – се разбрало, че Полина и Хисус живеят и спят под едно от външните стълбища на видинското СОУ “Любен Каравелов”, където учели. От отдела “Закрила на детето” веднага предприели спешни мерки в помощ на двете деца. Момченцето е приютено в семейството на роднини в Пазарджишко, а преди дни с решение на съда сестричката му е настанена в социалния дом в с. Ново село.

“Привечер, обхождайки района на училището, забелязах под стълбището на двора мръсно одеяло, части от кашони и две раници”, разказа пред “Труд” школският охранител Борис Велков. Това събудило съмнение и мъжът алармирал ръководството на училището и социалните. Разбрало се, че Полина и Хисус нощували под открито небе.

“На пръв поглед двете деца бяха прилично облечени и нищо не подсказваше истината”, каза директорката на училището Любка Найденова. Едва след разкритието се видяло, че момченцето носи обувките си на бос крак и даже няма бельо под връхните дрехи. “Мръсни, боси и гладни” – ще запишат по-късно в съдебното си решение видинските районни магистрати.

Първоначално двете деца, сковани от страх от майка си Зина, отричали, че са изгонени на улицата.

В началото на учебната година 7-годишният Хисус бил записан като първокласник в СОУ “Любен Каравелов” и редовно посещавал занятията. Не така стоял въпросът със сестра му Полина, която почнала училище в средата на ноември м. г. “Многократно провеждахме разговори с майката и с момичето, което не искаше да идва на училище”, поясни директорката. Полина така и не пожелала да обясни причината за бягствата си. Справка в дневника показа, че за кратък период тя е натрупала 92 извинени и 46 неизвинени отсъствия.

Извън школските врати запознати изразиха опасения, че е възможно момичето да е било принуждавано да проституира, но никой нямал доказателства за това. При записването на децата в училище преподаватели направили задължителната проверка на домашните им условия, но всичко било наред. Едва по-късно щяло да стане ясно, че посоченият от майката адрес е един от многобройните.

Служители от “Закрила на детето” реагирали бързо на сигнала и още същия ден издирили Зина. По спешност децата били поставени под полицейска закрила за 48 часа, докато случаят се изяснявал. От разговора със Зина се разбрало, че тя е без постоянно жилище и доходи. Бащата пък се намирал извън страната и не само че изобщо не се интересувал от децата, но дори не е припознал като свое момиченцето.

“Съществуваше реален риск за децата и предприехме всичко, за да им подсигурим дом”, обясни шефът на Регионалната дирекция за социално подпомагане във Видин Венци Пасков. За съжаление близките на Полина по майчина линия не проявили желание да се грижат за нея и единствената възможност била детето да бъде настанено в социален дом. Малкият Хисус бил приет от роднини на бащата в гр. Септември, Пазарджишко. “Установи се, че майката не полага грижи за отглеждането и възпитанието на момичето. Че системно изоставя детето си без надзор и без средства”, се казва още в делото по настаняването на Полина в социалния дом.
trud.bg


One Response to “Площадка под стълбище – постеля на две деца”

  1. Mary казва:

    Chakaite da poznaq: “romi” sa. Poznah li? A? A? A?

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.