Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Плащат 35 000 лева на ограбен, нямало лампи и гардове

02.20.2011 · Posted in Новини
Николай Вълчев (на снимката), син на убития Вълчо Вълчев, и брат му Светослав също осъдиха общината. СНИМКА: АВТОРЪТ

Николай Вълчев (на снимката), син на убития Вълчо Вълчев, и брат му Светослав също осъдиха общината. СНИМКА: 24chasa.bg

Община Видин ще плати 35 хил. лв. обезщетение на видинчанина Кристиян Станков, който пострада тежко на 22 декември 2005 г., след като двама мъже го ограбиха в тъмното и опитаха да го убият.

Решението на административния съд е влязло в сила и парите за обезщетението са предвидени в бюджета на общината за 2011 г., който бе приет вчера.

Делото е водено по закона за отговорността на държавата и общините. Съдът е решил, че общината трябва да плати обезщетение за неимуществени вреди, причинени от бездействие при изпълнение на административната дейност.

Кметството не осигурило осветление и ефективна охрана на публичните територии в града и бандитите се възползвали от това.

Заради същото престъпление общината бе осъдена и от наследниците на бившия директор на видинската полиция Вълчо Вълчев. Той бе убит при опит да спаси Кристиян Станков от нападателите му.

Двамата синове на Вълчев трябваше да получат по 50 000 лв., но съдебното решение е обжалвано и затова парите не са изплатени. В бюджета на общината обаче са предвидени над 700 000 лв. за обезщетения по други влезли в сила съдебни решения. Най-голяма е неустойката, която трябва да бъде платена на частно лице, на което бил продаден общински терен за застрояване, но после се оказало, че същият терен попада в инфраструктурата на Дунав мост 2 и е отчужден. Купувачът осъди общината, след като доказа в съда, че е понесъл загуби от пропуснати ползи.

Плащанията предизвикаха бурен дебат сред общинските съветници вчера, но кметът Румен Видов обясни, че случаите, за които общината е осъдена, са от управлението на предшественика му Иван Ценов.

24chasa.bg


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.