Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Отпадъци засипаха Видин, градът е без пари

07.03.2011 · Posted in Новини
Отпадъци засипаха Видин, градът е без пари

Отпадъци засипаха Видин, градът е без пари

Боклук заля квартали, улици и градинки във Видин. Заради неразплатени сметки от общината към фирмата по чистотата в много райони на града кофите за смет преливат, а около тях са се образували бунища.

Смрадта се носи навсякъде, а вятърът разнася отпадъците под прозорците в жилищните комплекси. В петък сутрин в боклуци осъмна и една от най-големите пешеходни зони в града – ул. “Търговска”. Като капак на плъзналата мръсотия разположените по улиците кошчета за смет се обръщат през нощта, сигнализираха видинчани.

“Положението е тежко. Разбираме проблемите на общината, но няма пари за гориво за сметосъбиращите машини, нито за заплати на работниците”, каза пред “Труд” управителят на фирмата “Титан Ас” във Видин Красимир Попов. Той поясни, че неразплатените сметки по фактури са за около 800 000 лв.

Проблемът досега се решавал на парче. В четвъртък обаче с последните пари машините били заредени с гориво и така хигиенистите успели да вдигнат контейнерите около по-голяма част от града, но не от всички райони. Според Попов ако не се намери бързо изход от ситуацията, то до 2-3 дни кризата с боклука ще се задълбочи.

От общината съобщиха, че търсят варианти за излизане от тежкото положение. Причина за спряното разплащане с фирмата по чистота са блокирани общински сметки. Всички постъпления в кметската хазна отивали за погасяване на стари дългове на общината.

Наскоро кметът Румен Видов (ГЕРБ) съобщи, че задълженията на общината са около 5 млн.лв. В същото време кметството трябва да събере около 4 млн. лв. дългове от некоректни фирми с непогасени задължения от данък сгради, такса смет и налозите за МПС.

От общината си вършели работата по принудителното събиране на дълговете. Досега били издали актове за 2 805 000 лв. за събирането им. 1 234 000 лв. от дължимите вземания са предадени за събиране от НАП, а още 1 млн. лв. – на държавните съдебни изпълнители.

Резултатът от принудителната акция засега обаче е отчайващ. Събраните суми към края на май са около 54 000 лв.

Подобни проблеми с блокирани сметки има и в други общини на страната. Ето защо от Националното сдружение на общините ще настояват за промяна на законодателството, като се раздели така бюджетът на кметства, че парите за неотложни плащания да не се пипат. А дълговете си общините да покриват от друго перо.
Людмила Станкова trud.bg


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.