Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Не е справедливо!

05.01.2011 · Posted in Новини
В ЦДГ "Зорница" средната учителска заплата е 470 лева, а директорската - почти два пъти повече

В ЦДГ "Зорница" средната учителска заплата е 470 лева, а директорската - почти два пъти повече

В ЦДГ “Зорница” средната учителска заплата е 470 лева, а директорската – почти два пъти повече. И защо в други детски градини трудовото възнаграждение е по-високо средно със 70 лева?
Вече 32 години работя като детска учителка, до пенсиониране ми остават четири години. Знаете, че детските учителки винаги са имали ниски заплати. Но през 2008 година излезе една наредба, с която се предвиждаше те да бъдат увеличени. Спомням си, че в нея изрично се изтъкваше, че основната заплата на младите специалисти трябва да е 450 лева, а за останалите, с по-дълъг трудов стаж, да се направят вътрешни разчети и да се представят в съответната служба на общината, защото ние се финансираме от нея. Аз работя в ЦДГ “Зорница”, тогавашната ни директорка не направи въпросните отчети и счетоводителките в общината ги сметнали сами. После споделили, че направили това за една нощ. Така ние останахме с 470 лева основна заплата, само в дветри детски заведения тя бе повишена.

Разбира се, веднага поискахме среща със съответните специалисти в общината с настояване да бъдем дофинансирани, за да получим по-висока заплата. Отговорът беше, че ако това трябва да се направи, то ще е за всички детски градини в общината, което е невъзможно. Така че, ние, работещите в ЦДГ “Зорница”, останахме без увеличение на заплатите. А колежки от ЦДГ “Детелина”, например, признават, че основните им заплати са със 70 лева по-големи от нашите. Просто, защото директорката им си е свършила добре работата и разчетът й е бил одобрен. По същото време, когато трябваше да вдигнат нашите заплати, но това не стана, директорското възнаграждение стигна до 1000 лева.
И още – работно облекло не сме получавали от четири години. Не сме получавали и допълнителни плащания – преди време имаше практика една работна заплата да се раздели на три части и съответно да бъде дадена в началото на учебната година, преди коледните празници и за 24 май. Е, дадоха ни по 82 лева за Коледа и те бяха обложени с данък веднъж по ведомост и още веднъж – по месечния фиш. Така че всъщност ние получихме по четиридесетина лева чисти пари.
Недоумявам и кои са критериите, по които се определят главните учители. В момента нашата главна учителка е с наказание за уронване престижа на детско заведение, но това не й пречи да получава с 80 лева повече от нас, останалите. И това звание “Главен учител” посмъртно ли се дава? Бяха ни казали, че ще има атестиране всяка година и че съобразно качеството на учебно-възпитателната ни работа, все пак ние сме също вид учебно заведение, всеки може да се надява да стане главен учител. Ако трябва, нека да има и конкурс или нещо подобно, но да ни се даде възможност да кандидатстваме открито за това звание.
Оплакванията ми май станаха много, но не мога да не отбележа и още нещо – в детските градини понятието “лекторски” не съществува. А много често се налага да се заместваме една друга, да работим и двете смени, тоест цял ден, но допълнителните часове се заплащат само на 60%. Ако имахме лекторски, щяхме да вземаме повече. Защо в училищата това е разре.ено, а в детските градини – не, никой не ни обяснява.
Не веднъж и два пъти сме казвали това за което стана дума по-горе. Отговорът винаги е бил – няма пари. Но защо за директорските заплати има, а за учителските -не. С какво повече те работят повече от нас? Вярно, отговарят за разни административно-стопански въпроси, но не влизат в групи, не носят ежечасна, ежедневна отговорност за здравето на децата, те не им викат пo цял ден на главата, не правят открити занимания и пр, и пр. Не омаловажавам тяхната отговорност, но мисля, че и нашата е не по-малка и трябва да бъде достойно заплатена. В ЦДГ “Зорница” има около 180 деца, групата, която водя аз, е най-пълна – 24 деца, останалите са около 20.
Питам – колко деца и колко учителки има по детските градини в селата на областта? Говори се, че цяла зима детската градина в Синаговци, например, не е работела, защото нямало пари за отопление, но учителките не са били нито в платен, нито в неплатен отпуск – те са пристигали с единия автобус и са се връщали със следващия. А сигурно и тяхната основна заплата е колкото нашата. Вярно е и другото – едно населено място, след като има деца, трябва да има и детско заведение, издържано от съответната община.
Знам, че мнозина ще кажат – какво толкова са се преработили детските учителки, та искат и по-високи средни заплати? Ще кажат и че смяната ни е шест часа, че имаме дълги ваканции, че по един или друг повод събираме пари от родителите. Може и да имат известни основания да ни упрекват за едно или друго. Но аз бих им предложила да ни заместят само за един дообед в една група, за да разберат на какво огромно натоварване сме подложени. Нито аз, нито другите колежки се оплакваме от професията си и от работата, която вършим – просто искаме за нея да ни бъде заплатено както трябва. И както е направено в някои други детски заведения в града.
Лора Владимирова в.Видин брой 31 28 април 2011г.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.