Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Не Видин, а Белоградчик е републиканският шампион по общински задължения

11.26.2011 · Posted in Новини

Община Белоградчик

Община Белоградчик

Новоизбраният кмет на Белоградчик Борис Николов завижда на видинския си колега Гергов

Никой не може да повярва какви дългове е натрупала Община Белоградчик. Това споделя пред в. “НИЕ” избраният преди три седмици кмет Борис Николов. И е убеден, че бедственото положение на Видин не може да се сравнява с това на града на скалите: “Задълженията на Видин са 18 млн. лв., но годишните собствени приходи са 16 милиона. Т.е. приблизително 1:1. Докато собствените приходи на Белоградчик са 1 милион лв., а задълженията, които е направило предишното ръководство, са 8 милиона, т.е. 1:8!!!”
В. “НИЕ” вече две години информира за действията на доскорошния кмет Емил Цанков, които доведоха Община Белоградчик до бедствено състояние.
Запорирането на банковата й сметка заради отказа на Цанков да се разплаща с повечето от работилите за Общината фирми доведоха още от първите месеци на годината до невероятни трудности.
Общинската администрация остана без телефони, интернет и електричество.
Голяма част от селата, пък и съмият град – световен туристически център – всяка нощ са тъмни като през Средновековието. Заплати не са изплащани от пролетта, а само от време на време дребни аванси.
Единствено фаворитите на Цанков и самият той продължаваха да живеят нашироко.
Сега Борис Николов трескаво се мъчи да възстанови нормалния ритъм на живот в общината. Сметопочистващата фирма “Титан Север” вече втора година не е получила и лев, но, въпреки че дълговете на
Общината към нея са стигнали 2,5 млн. лв., е приела да продължава да чисти.
Николов е провел разговори и с други фирми и очаква още в близките дни да се възстанови частично уличното осветление и други дейности.
Пред в. “НИЕ” той разказа за удивлението, в което изпаднали в петък финансовият министър Дянков и
неговият заместник Горанов, узнавайки за невероятните задължения, натрупани от кмета на ГЕРБ Цанков. Те
знаеха за подвизите на съпартиеца си Видов в натрупване на дългове, но че другият им съпартиец-кмет във Видинско е убил така безпощадно Белоградчик, не могли и да предполагат. На малката община задълженията за издръжка, ремонти и горива възлизат на близо 2 млн. лева, поетите задължения с договори са други 1, 5
млн. лева, неразплатените ток, вода, телефони, GSM-и и чистота са около 3 млн. лв., неплатени са заплатите
на общинските служители с месеци и т.н, и т.н. Постоянно се откриват и нови задължения.
Николов в едночасов разговор с финансовия министър е обосновал виждането си, че  Белоградчишка община е във финансов колапс и ако не се намерят спешни решения за най-неотложните ежедневни плащания,  общинската администрация ще трябва да спре работа. Но е останал с впечатлението, че в министерството няма нагласа за съдействие на общините.
“Имаме и желание, и воля за справяне с тежкото финансово положение.
Работим активно по решаването на проблемите, създадени през последните четири години от управляващите общината. И всички ще се убедят в това през мандата”, казва Борис Николов и напомня, че може би положението не би било чак такова, ако ОбС не е утвърждавал нереалните бюджетни приходи на Цанков,
който срещу тях е харчел и подписвал задължения на воля, в пъти повече от реално възможното да бъде разплатено. „След като е гласуван такъв бюджет, всичко зависи от добрата воля на кмета”, смята Николов.
Самият Емил Цанков, който направи всичко възможно да бъде преизбран, но още на първия тур отпадна от състезанието за нов кметски мандат, сега обаче е общински съветник. И се опитва да дава акъл на Николов. Дори го е успокоявал: “Аз не се притеснявам, а ти за какво си се разтревожил така?”. А и защо да се тревожи, след като четири години видинската прокуратура, следствие и икономическа полиция , макар и надлежно
уведомявани от в. „НИЕ” за закононарушенията му, по нито едно от тях не повдигна обвинение – затова, че
Цанков е от управляващата партия, затова че съпругата му е следовател, затова, че ги е страх, затова, че не
искат да си вършат работата – заради всичко това все „нямаше достатъчно доказателства” за изправянето му
пред съда. Да вярваме, че сега следствието в Монтана ще гледа фактите и човекът, който доведе най-привлекателната видинска, а защо не и българска, община до просяшка тояга, ще си получи заслужената награда  - „Златна решетка”.
Владимир Савов в.НИЕ   четВъртък – неделя  24 – 27 ноември 2011 г.  бр. 85 (2622)   год. XXII

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.