Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

На село в станцията само дето не лекува

07.07.2011 · Posted in Без категория

Иван Диков кмет на село Синаговци видинско

Иван Диков кмет на село Синаговци видинско

Единственото нещо, което не правят в пощата във видинското с. Синаговци, е, че в нея не лекуват, казват местните хора и твърдят, че целият им живот се върти около сградата в центъра. Станцията е най-малко 3 в 1 – поща, банка и инкасатор, казва кметът Иван Диков.

В селото живеят 330 души. Преди 9 септември 1944 г. пощальон бил дядо Саво, който с бял кон и двуколка всеки ден ходел до жп гарата Синаговци-Гурково, за да получава по влака писмата и колетите, спомня си 77-годишният Йордан Тодоров – Сики. После направили поща в самото село.

“Тук получавам пенсията, плащам тока и телефона, абонат съм и на два пенсионерски вестника. Дъщеря ми е в Италия и си пращаме и колети”, изброява дядо Сики. От новините разбрал, че се подготвя приватизация и се притеснява, че ако това се случи, селото може да остане без поща.

“Без поща пиши ни умрели – и нас, и селото”, категоричен е Ванчо Младенов. И той получава пенсията си в пощата и плаща сметките си, всеки месец праща със запис пари и на внучката си, която е студентка. Ако трябва да ходя до Видин за тези неща, за автобусен билет ще похарча 3,20 лв., а това е хлябът ми за няколко дни, изчислява възрастният мъж.

В пощата пенсиите си получават над 130 човека, а на трудноподвижните пощаджийката им ги носи вкъщи. “Жената го прави на добра воля, защото иначе трябва пълномощно, за да дава парите на комшия или на роднина, а заверката струва 5 лв. – това са много пари за човек на село”, обяснява кметът Диков.

Като си вземат парите, първата им работа е да си платят на същото гише сметките за ток, телефон, телевизия, вода. В пощата се продават и стоки и 56-годишната Елза обяснява, че тоалетната хартия и сапунът тук са по-евтини в сравнение с двата магазина в селото. “Може да е с няколко стотинки, но ние цепим стотинката на две, защото парите не стигат”, пояснява жената.

За приватизацията чул и Милен Трифонов, който в сряда сутринта изпращаше препоръчани писма. Младият мъж живее в Синаговци и има дребен бизнес. Редовно ползва пощенските услуги – за кореспонденция с институции и застрахователи, получава вестници и колети. Емоционално заявява, че ако трябва, ще бранят пощата си с гражданско неподчинение.

Първата крачка вече е направена – в селото е събрана подписка срещу приватизацията на държавното предприятие и тя е изпратена в Областната пощенска станция във Видин, казва кметът Диков.

“В никакъв случай не искаме да закриваме пощи в малките села. Затова се стремим да разширяваме предлаганите услуги и оттам – приходите”, категорична е директорката на Областната пощенска станция във Видин Елиза Джамбазова. “Реално ние изпълняваме и социална функция, като достигаме и до най-затънтеното място, до което частен оператор не би отишъл. Услуги чрез междуселищни пощальони се предлагат дори и в села къщи като с. Градсковски колиби, което е на границата със Сърбия и е само с няколко жители, но три пъти в седмицата пътува пощальон”, казва Джамбазова.

ВАНЯ СТАВРЕВА  24 часа


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.