Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

На Жизел от Берлин й е рано за брак

03.22.2011 · Posted in Новини

Черният и белият лебед в “Лебедово езеро” е първата роля на звездата на Берлинската опера Вяра Начева - СНИМКА: КРИСТИНА ЦВЕТКОВА

Черният и белият лебед в “Лебедово езеро” е първата роля на звездата на Берлинската опера Вяра Начева - СНИМКА: КРИСТИНА ЦВЕТКОВА

Черният и белият лебед в “Лебедово езеро” е първата роля на звездата на Берлинската опера Вяра Начева. Примабалерината е в България за утрешното представление на “Жизел” в Софийската опера и балет. В момента на срещата с екипа на “24 часа” е разстроена, защото партньорът й Емил Йорданов се е контузил и не се знае дали ще може да участва в представлението.

“Билетите са разпродадени. А утре (б.р. – днес) е генералната репетиция. Всичко трябва да е като истинско”, тревожи се тънката като тръстика черноока жена.

Макар и да е величие в Берлин, поведението й е скромно и непринудено. Вяра споделя, че й е много приятно да танцува в Софийската опера, защото балетистите са единни, поддържат се и са като семейство. В Германия не е така. В Щаатсопер има балетисти от цял свят – руснаци (те са много напористи, казва с усмивка българката), китайци, японци. Има повече интриги, повече борба. Също като във филма “Черен лебед”. Начева го е гледала, разбира се. “На мен филмът ми хареса. В балета е сложно и има много задкулисни интриги.

Във филма има много точни неща, а също и някои преувеличения. Но като цяло това е балетът. Борба.”

Вяра е от Видин. Това голямо дарование произлиза от семейство, което няма нищо общо с танца. Майката на балерината е програмист, а баща й е завършил финанси и кредит и е бил директор на пенсионното осигуряване в града. Сега двамата са пенсионери и прекарват доста време в селската си къща край Видин. Вяра ги навестява всеки път, когато може. “Бях поканена на 31 декември от Пламен Карталов в новогодишния галаконцерт на Софийската опера и си дойдох малко по-рано, така че успях да ги видя.”

Вяра Начева като белия лебед Одета. С “Лебедово езеро” на П. Чайковски започва кариерата си като примабалерина

Вяра Начева като белия лебед Одета. С “Лебедово езеро” на П. Чайковски започва кариерата си като примабалерина

Тя не е омъжена и още не мисли за брак и деца. “В момента имам много други тежки отговорни професионални задачи и съм само на тази вълна.” Примабалерината на берлинската Щаатсопер от 18 години е в Германия и съвсем малко е позабравила българския – колкото да вплита чаровни чужди думи в речта си.

Например: “В балета никой не ти поднася нищо на таблет.” (на поднос – б.р.) Талантът на Начева е оценен рано в кариерата й.

Веднага след завършване на балетното училище на 17-годишна възраст тя се явява на Международния конкурс във Варна през 1990 г., където печели награда за специализация в Есен. “Заминах за един месец.” Но остава там, получава ангажимент в местния театър, после я канят от Дойче опера в Източен Берлин, а по-късно и в Щаатсопер в Западен Берлин. С падането на Берлинската стена двете трупи са обединени.

Вяра е в България от миналата седмица и работи по ролята на Жизел с Маша Илиева. С Маша се познават отдавна. “Когато бях ученичка, Маша беше вече примабалерина. Винаги съм й се възхищавала, удивлявала съм се от изключителния й скок.” Миналата година Начева се включи в благотворителния галаконцерт на Маша в Бургас, където звезди от балета танцуваха, за да съберат пари за обучение на млади балетни таланти в чужбина. Затова не е чудно, че именно Маша подготвя Начева за представлението в неделя.

Целият балет “Жизел” е изключително сложен – и технически, и артистично, обяснява Вяра. “Жизел е селска девойка, която за първи път се влюбва. Понеже има болно сърце, след като разбира, че принца, в който е влюбена, е сгоден за друга, умира. Във второ действие се явява като дух – вилиса, на гробищата. Трябва много ясно да се пресъздаде, че тя е различна от останалите вилиси. Вилисите са девойките, които са починали в навечерието на своята сватба. Те са изпълнени с желание за мъст и карат всеки мъж, дошъл в полунощ на гробищата, да танцува до изнемога, докато умре. Сърцето на Жизел е толкова чисто, че тя единствена е способна да прости и да се издигне над дребните страсти. Балерината трябва да изрази с танца си една безплътност, една лекота, една непрестанна любов. Въпреки драматичните събития, станали в първо действие, чрез любовта си тя продължава да живее в сърцето на Алберт.”

Заради тези предизвикателства към артистичната дарба на балерината, а също и към нейната изпълнителска техника, Жизел е сред най-трудните роли в балета. Трудностите са последното нещо, което би обезкуражило една балерина. “Мисля, че това е най-хубавата професия на света. Ние, балетните хора, сме избрани от Господа. Единствено когато си бил на сцената и си почувствал всичките тези магически моменти – прожекторите, публиката, музиката, пресъздаването на роля, – единствено тогава можеш да знаеш колко неповторимо е това усещане.”

24chasa.bg


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.