Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

За газификацията на Видин

04.03.2011 · Posted in Новини

Владимир Тошев, депутат от ГЕРБ

Владимир Тошев, депутат от ГЕРБ

Владимир Тошев, депутат от ГЕРБ
Освен високоскоростния четирилентов път от Видин до Ботевград в Дунавската стратегия е заложено финансиране на дунавски панорамен път Видин - Силистра. Той ще бъде и като туристическа атракция,защото e заложено изграждането и на велоалея.
Газификация на Видин. Лично аз съм поел като предизборно обещание и сега полагам усилия с областния управител на Видин Пламен Стефанов за това. Проблемът е не дали, а от къде да дойде газта във Видин. Вариантите са три, а първият от тях е Монтана, но в този случай тръбата е малка, няма дебит и не ни трябва такава газификация на града, защото няма перспектива. Други два варианта са Чирен и Козлодуй.  Защо Козлодуй – защото там сега се изгражда газопровод Чирен – Козлодуй и оттам е по-близко, а и по-евтино ще излезе да се газифицира Видин. В същото време оттам ще има достатъчно дебит. Затова е по-вероятно да бъде избран този вариант. Това е, което в момента сме включили в Дунавската стратегия, за да може да се реализира побързо проектът и да се финансира нормално.
Освен това, за да има обоснована икономическа ефективност, трябва да има консуматори. Видин и региона, за съжаление, не са достатъчни в това отношение, за да има нормална възвращаемост на инвестициите.
Заложено е в Дунавската стратегия тръбата да мине от Видин в Сърбия, защото близкият регион в Сърбия също няма газ. И “Булгаргаз”, и “Булгартрансгаз” – това са дружествата, газифициращи населените места и изграждащи тръбата, но нещата сега са на експертно ниво. Имахме раговори и с двамата директори. И очакваме до края на април т.г. експертите да кажат икономическите перспективи за следващите 15-20 години
и откъде ще дойде тръбата – дали от Чирен, или от Козлодуй.
Ако говорим за срокове – тези дружества са много мощни, имат опит и ако това за нас е много голям проект, то за тях не е толкова сложен. Според мен нещата ще се случат много бързо, след старта. Гарантирали са ни и
двете дружества, че имат пари да го самофинансират, само че след определена експертна оценка, кога ще се изплати. Затова включвам момента за прекарване на тръбата и за Сърбия.
Задължително, за да дойде тръбата до Видин, ”Булгартрансгаз” трябва да имат представа за намерението да се ползва газ и от страна на гражданството, и от страна на бизнеса. Става въпрос за предварителни договори
за консумация. Развитие на туризма във Видин. Има проект, свързан с нещо, което ние отдавна желаем. За развитието на туризма в Дунавската стратегия е заложено конкретно изграждането на общ дунавски парк Ви-
дин – Калфат. Надявам се до няколко седмици Дунавската стратегия да бъде утвърдена в този си вид.
За това, което президентът спомена, че може да бъде допълвана, аз не съм много оптимист, защото тези процедури са доста тежки.

в.НИЕ 31 март-3 април брой 25 2011г.


2 Responses to “За газификацията на Видин”

  1. Иванов казва:

    Страхувам се, че когато (ако) стане факт, вече няма да има нито бизнес нито частни консуматори, имайки предвид мост от европейско значение и финансиране колко бързо се строи, но пое звучи хубаво :) !

  2. vaduc казва:

    Поредното празнодумие. Естествено, че може да стане. Стига наистина да има желание от страна на областния управител и горепосочения Владимир Тошев, както и на кмета. Щом в останалите областни градове може, значи и във Видин може. Имало малко хора и не било сигурно изплащането на инвестицията. Нима в Монтана хората са повече? Нима във Враца са много повече? Според официалната статистика Видин е на 19-то място по брой на населението от 28 областни града, следователно има цели 9 града с по-малобройно население, които обаче са газифицирани! Как се изплаща инвестицията в тези градове? Разбира се въпросът е риторичен. Разбира се, че се изплаща! Просто Тошев и другите споменати се опитват по някакъв начин да оправдаят провалите си като пробутват евтини и несъстоятелни доводи. Всъщност не знам каква е причината да се провалят – дали е липса на желание и всякаква заинтересованост, дали просто не могат, от некадърност. Не е изключен и варианта да “не им разрешават отгоре”, което обаче звучи стъписващо и не ми се иска да го вярвам. Сигурен съм, че нищо няма да направят и поне в краткосрочен и средносрочен план Видин и областта ще затъват все повече. Има някаква вероятност в дългосрочен план регионът да се възроди, дори да процъфти, но тогава хората ще са други – от видинския културно-генетичен и цивилизационен корен няма да е останало на практика нищо. Много се надявам да греша, но логиката сочи именно това.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.