Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Ефектът на пеперудата

06.13.2011 · Posted in Новини

Ръководството на „Гипс” АД – Кошава е раз-тревожено - вече има достоверна информация, че от БДЖ искат да закрият жп линията Видин - Кошава

Ръководството на „Гипс” АД – Кошава е раз-тревожено - вече има достоверна информация, че от БДЖ искат да закрият жп линията Видин - Кошава

Ръководството на „Гипс” АД – Кошава е раз-тревожено – вече има достоверна информация, че от БДЖ искат да закрият жп линията Видин – Кошава. По тази линия пред-приятието снабдява с природен гипс циментовите заводи във Враца и Златна Панега. Ако я няма тая линия как ще доставя този гипс до тях, като без гипс цимент не става?
Линията е построена в началото на 60-тe години на миналия век от самото предприятие и предадено на БДЖ. Досега поддръжката е стриктна и се извършва преди всичко от дружеството – за да са изправни коловозите, годишно се плащат от печалбите на рудника около 140 хиляди лева.
„Всеки тон, който минава по тая линия, ние плащаме на БДЖ. Въпреки това от години БДЖ се опитват да закрият линията – каква е логиката?”, питат се председателят на Съвета на директорите Юлиян Петков и изпълнителният директор Пламен Василев.
Те припомнят, че когато испанската фирма еФЦиЦи започват да строят Дунав мост 2, се опитали да затворят връзката на кошавската линия с републиканската мрежа, докато си построят тяхната линия. „Тогава държавата, благодарим й, че застана зад нас, им каза: „Ей господа, вие си имате проект, нямате право да затваряте”.
Странното е, ако сега нашата държава затвори линията. Това не се случи тогава, но сега не се знае”, споделят двамата.
Всъщност БДЖ ще направи икономии само от пет човека, които ще уволни от товарния сектор във Видин. И ще зарови над сто хиляди евра за включване на линията във високоскоростната линия от моста, както и изградената разпределителна стрелка, товарните кантари и т.н.
Сега вече тази инвестиция е направена и влакът се движи по нея. А преди две години дружеството е закупило нова жп машина от Русе, която е екологически чиста, няма вредни емисии.
Затварянето на линията може да предизвика „ефекта на пеперудата”, т.е. да доведе до непредвидими от закриващите линията сериозни странични следствия. Първото ще е рязко намаляване на дейността на редица предприятия. Освен „Гипс”, който продава и прекарва през линията в силните години на строителство около 250 хиляди тона печен гипс, ще бъде осуетено производството на циментовите заводи. Защото гипсът може да се замести със шлака от комините на тецовете, но този материал е канцерогенен и ще оказва вредно влияние на хората, живеещи в градени с такъв цимент помещения.
Освен двата циментови завода, без гипс не може и завод „Итонг” (за производство на строителни продукти за енергоспестяващи сгради), който е построен по технология така, че освен жп вагон в него за разтоварване друго превозна средство няма как да влезе – просто по жп линията вагонът влиза в заводския коловоз, там го разтоварват и излиза от другата страна.
За правителството изглежда не е важно, че „Гипс” АД– с. Кошава храни 254 човека, които получават и харчат във Видинско най-големите заплати – средната е около 800 лв., а на миньорите – близо 1500 лв. Но защо властващите не си представят за какво става на въпрос, ако 250 хил. тона гипс тръгнат за страната в автомобили?!
Всеки вагон се равнява на три автомобила. Това са 12 хил. автомобила, 10 хил. камиона, които през годината трябва да минат през Видин и продължат към различните заводи!
Освен огромните разходи за гориво, емисиите от изгарянето му ще отровят въздуха, да не говорим какво ще остане от скапаните ни сега пътища!
„Каква е логиката да се затваря линията, не знаем. Ще се опитаме да се срещнем с човека, който отговаря поне за нашия регион в НКЖИ, да разберем какво води към това решение.
Дали просто не е решено всички малки жп линии да се затварят и кошавската влиза в техния брой, или има някаква друга причина?” – казва председателят на Съвета на директорите на „Гипс” Петков.

в.НИЕ 9-12 юни 2011г. бр.45


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.