Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Емигрант възражда славата на видинското вино

01.20.2012 · Posted in Новини

От Градец до Калифорния и обратно
Еликсирът сгрява душата и развързва езика

Валери Марков-Вал

Валери Марков-Вал

Преди 30 години Валери Марков-Вал, едва 19-годишен и посред зима, напуснал родното си с. Градец, за да търси американската мечта. Днес Вал си спомня за онзи студен януари, когато без пари, без познати и без да знае чужди езици поема пътя на емигранта – прекосява бивша Югославия и Италия, за да се озове сред дълго митарстване зад Океана, в Калифорния.
Спомня си с противоречиви чувства първите си емигрантски години, когато се е почувствал истински господар на живота си.  Сега приема знаците на съдбата като предсказание за добро бъдеще и животът му доказва ,че не е сбъркал.
В далечна Калифорния първият „свободен човек”, с когото се запознава, обработвал лозя. Така нашенецът попада в избата на Мондави през 1980 г., в семейно предприятие за производство на вино. В слънчева Калифорния се ражда и любовта му към вълшебния еликсир – виното.

Дъбови бъчви - винарна шато де вал

Дъбови бъчви - винарна шато де вал

Въпреки че се намирал на хиляди километри от родния Градец, той решава при първа възможност да се посвети на винарството, да създаде своя изба и да засади и отгледа избрани сортове лозя. Животът в Ню Йорк и Лос Анджелис му дава много. Записва се да учи енология в университета „Дейвис” и в продължение на 2 години усвоява тайните на винарството.
Успява да научи много, да посъбере пари от друг успешен бизнес в областта на роботиката, за да се върне в България и да се посвети на голямата си любов – виното. След 10 ноември 1989 г. Вал се връща към корените си и родната земя.
Пръстта в родния Градец мирише различно, обяснява с усмивка Вал. Лозята ни са по-хубави от калифорнийските, а селските къщи носят атмосферата и спомена за детството и за приятелите. За онези вечери под асмите, когато всеки гърчанин, както наричат местните селяни, носи и черпи със своето вино. Еликсир, който сгрява душата и развързва езика. Диана и Вал правят собствена изба в Градец. Хубавата им къща е кацнала на висок скат и се вижда отдалеч. Край нея са се ширнали лозята. Шато де Вал е не само изба, винарна и семейна крепост на Вал и Диана. Тя е съхранила паметта на няколко поколения от двата рода. От стените гледат пожълтели снимки на свободолюбиви гърчани –на прядото Георги, който като дете бил продаден на румънски чокой, на бащата на Георги – Димитър, който е бил въстаник и заточеник в Диарбекир.
За Диана и Вал виното е аромат, слънце, любов. Затова те се опитват да разгадаят душата на виното и създават неповторими напитки. Така се е родила идеята да създадат и отгледат ароматни и характерни сортове лозя за Видинския край, от които после да се направи запомнящ се винен еликсир.

Винарна Шато де Вал - Chateau de Val

Винарна Шато де Вал - Chateau de Val

Първите си лозя Диана и Вал засаждат през 1997 г., а на своята първа реколта се радват през 2000 г. Грижат се за всяка лоза като за малко дете. Лозата е като жената – иска любов, грижи, да я галиш и да й се радваш, разкрива тайната си Вал. Така се ражда тяхната рожба – виното „Кларет”. Не случайно за него те казват, че отпиеш ли от еликсира, сякаш зазвучава вълшебна музика.
Вината им отлежават в специални бъчви. За някои от сортовете пък бъчвите се изработват в чужбина от специално дърво – Франция, Канада, Америка.
Тайната обаче остава
Всяка бъчва си има своята история. Всяко лоза – също. Гроздето тук се отглежда екологично чисто – не се пръска с хербициди, използват се безвредни биоразтвори. Виното се произвежда изцяло ръчно, ферментира в открити дъбови съдове от по един тон. Съхранява се в специални бъчви, изработени от местен дъб с пореста структура или от друг вид дърво, специално поръчано в чужбина.
Днес фирмата им произвежда и бутилира шест вида вина, от които четири са сортови – Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне и Совиньон блан. Останалите две са типично регионални . В тях се смесват няколко сорта грозде и те се произвеждат само в най-добрите години, когато гроздето е достигнало максимална зрялост. За ценителите на техните вина има и специално лимитирана серия.

monitor.bg ГАЛЯ ПЕТРОВА


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.