Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

до Министъра на Здравеопазвването Министъра на Финансите …

03.03.2011 · Posted in Здравеопазване

МБАЛ „Света Петка„ АД гр. Видин е единствената областна болница тук и обслужва целия поток от пациенти на нашия прекрасен, но забравен Северозападен край

МБАЛ „Света Петка„ АД гр. Видин е единствената областна болница тук и обслужва целия поток от пациенти на нашия прекрасен, но забравен Северозападен край

до
Министъра на Здравеопазвването

Министъра на Финансите

директора на НЗОК

Председателя на ФСЗ – КНСБ

до всички, от които зависи съдбата на
един Български град, на една Българска областна хората от Видин

Уважаеми господа,
МБАЛ „Света Петка„ АД гр. Видин е единствената областна болница тук и обслужва целия поток от пациенти на нашия прекрасен, но забравен Северозападен край. Но за съжаление е поредната жертва по пътя към тоталния срив в област Видин. Част от работещите в болницата вече напуснаха, а други се готвят да го сторят в търсене на достойно заплащане на своя труд.

Едва ли някой би оспорил, че е унизително завеждащ отделение в областна болница, който е лекар с придобити 2 специалности, да получава месечно възнаграждение от 470лв.

А нима трудът на лекарите-ординатори струва 360 лв. на месец или този на медицинските сестри, акушерките и лаборантите – 280 лв.? Излишно е да отбелязваме, че сумите, които реално получаваме,
са значително по-ниски, особено след въвеждане на новите осигурителни прагове. Всеотдайни сме, както повелява нашата хуманна професия, но сме готови тихо и кротко да си тръгнем от тази болница, този град и тази държава.  Да си тръгнем и затворим единствената останала голяма болница, а болните от областта да поемат към отстоящата на 100 км най-близка МБАЛ – Монтана.

Готови сме да го направим, за да защитим достойнството си и значимостта на нашия труд. Ние не искаме много. Само това, което е договорено в КТД между Министерството на здравеопазването и
синдикати от 8 юни 2010. Ние отчитаме усилията на правителството, Министерството на здравеопазването и ръководството на НЗОК за овладяване на тежката ситуация в здравеопазването и Ви молим при определяне на делегирания бюджет на МБАЛ „Света Петка”-АД Видин да вземете под внимание особеностите на нашия регион. И да ни помогнете – на тези, които останахме, защото някои вече си тръгнаха, а ние ще ги последваме.

От името на всички в МБАл – Видин
Павлина Павлова,
председател на СО към ФСЗ-КНСБ

Бележка „ние”:
Ниското заплащане на видинските лекари и медицински сестри вече толкова години е срам и позор за отношението на властоимащите към всички, които упражняват най-хуманната професия. Хората, които са  се нагърбили с мисията да пазят здравето и спасяват живота ни, да дават живот на всяко новородено не заслужават съдбата на хора, които не могат да скърпят двата края на своето жалко битуване. Защото дори и в държавата на парадоксите не може вместо заплати, да се подхвърлят трохи за оцеляване точно на тези, които, докато се борят всеки Божи ден с безконечната човешка болка, скъсяват собствения си живот!
Ето защо в. „НИЕ” ще се постарае да събере и да представи в следващите броеве гледните точки към този проблем на институции и граждани.
Вестник НИЕ 28феруари-2март 2011г. брой 16

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.