Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Джим от село Връв

01.28.2012 · Posted in Новини

Джим Хоукинс

Джим Хоукинс

Британски диджей, работил активно в централна Англия през 90-те години. Около 15 сезона. В град Хъл е съсед на прочутия Фетбой Слим.

На 63 Джим Хоукинс кипи от направо атомна енергия. Не се спира, подскача, танцува и все нещо майстори.

Пълна британска загадка. Решил е да заживее със съпругата си във възможно най-бедната и мизерна точка на Европа – село Връв, Видинско.

Какво накара един сравнително популярен англичанин да се засели в едно призрачно село, в което светещ прозорец вечер е извънредно събитие?

“С жена ми Триш пътувахме много в тази част на Европа. Тя е скална катерачка и обикаляхме Гърция, Хърватия и Сърбия. Логично стигнахме и до България. И се влюбихме в това място. Природата и хората са много по-различни. Пълна противоположност на това, което е в Англия”, казва Джим.

Роден е под друго име, но като малък приятелите му дават това на героя в “Островът на съкровищата” и той решава така да си остане.

Докато с Триша били на гости на друго британско семейство във въпросното село Връв, Джим решава, че няма да е зле да се огледа и той за някоя къща в този спокоен рай. Предлагат му цели три – кафява, червена и бяла. Спира се на последната.

Белия дом

Белия дом
Белия дом

Находчивият британец моментално измисля системата как да избяга от мечтания английски “парадайз” (за нас) и да заживее в земите на тоталната мизерия (пак според нас).

Дава хубавата си къща в град Хъл под наем, прехвърля спестяванията си в наша банка – заради по-изгодна лихва, и запретва ръкави. Докато майсторите започват пълната реставрация на огромната съборетина, която е купил, мистър Хоукинс използва огромните си инженерни познания, за да подчини природата.

Изобретява сложна самоделна система, която да събира дъждовната вода. Филтрира я, пречиства я, вкарва я в резервоари и я грее на слънце. Оттам специални помпи я вкарват в къщата за домакински дейности и баня. Отпадъчната вода се филтрира наново и пак чрез сложни помпи, вкопани на 20 метра под земята, се влива в голямото дворно езеро, пълно със стотина шарана.

“Всички английски семейства, които се заселват тук, задължително си правят басейн в двора. Аз реших, че ще приготвям любимото си барбекю до езеро с риби. Просто така ми харесва!”

Джим увековечава всеки миг от близо 4-годишната реставрация на старите селски постройки. Там, където преди е било полуразрушено мазе, цялото в мухъл, сега се намира снежнобяла ултрамодерна кухня, а фотосите на стената показват етапите от преобразяването на мястото.

В “Белия дом” Джим си е направил видео и аудио студио. Натъпкано догоре с апаратура, DJ-джаджи и компютри. Пред студиото на специално легло спи приютеното бездомно черно куче Боби – комбинирана многократно порода.

“Боби много харесва DJ! Той винаги разбира кога един диджей ми идва на гости!”, казва Джим. Триша допълва: “Първия път, когато излязох заедно с кучето из селото, една възрастна жена ме спря и започна нещо да ме пита, много притеснено. Чак по-късно ми обясниха, че ме е питала дали не съм си загубила овцете”.

Приятели

Джим Хоукинс дружи с много малка част от английските заселници в Северозапада. Откровено споделя, че в България пристигат най-вече британци, които са аутсайдери на Острова, защото тук животът им е лесен и пиенето е много. Страни от такива хора. Предпочита българите. Дори във Facebook профила му англичаните се броят на пръсти, а всичките му приятели са от България.

Британският заселник се вълнува от живота на българите, особено в бедстващия Северозападен район. (Най-бедният в България, а понеже България е и най-бедната в ЕС, то значи най- от най-бедната.) Много съжалява, че не може да гласува в различните избори, но се включва във всякакви възможни граждански инициативи.

Поне по една седмица в месеца прекарват във Велико Търново. Там е паркирана и тяхната каравана, с която обикалят района и Триша намира терени за катерене. После отново оставят караваната на паркинг и с колата се прибират на Северозапад.

Наскоро англичанинът е направил суперсделка с един от местните – купил e стар ретро мотор с кош в много занемарено състояние. Сега се кани цяла зима да го възстановява, за да зарадва Триша с него.

Нейната мечта пък е да се вози на мотора из селото, а в коша да е кучето Боби с каска и очила и само ушите му да се веят от вятъра.

Музикалната къща

Наред с къщичките за кълвачи и всякакви други чудати неща, в селския дом на мистър Хоукинс има супер ефектна екстра – музикални говорители, вградени в стрехите на къщата. От тях се носят почти постоянно миксираните му диджейски сетове с ретро, рок и хаус.

Джим Хоукинс започва кариерата си, като китарист в рок група през 70-те. Странното при тази формация е, че целият им репертоар е само и единствено от кавъри на Джими Хендрикс. За нашия човек Хендрикс е бог, а портретът му е на централно място над диджейския пулт в студиото.

Всъщност за Джим и Триша сигурно никой нямаше и да чуе, ако не беше срещата и запознанството им с видинския диджей и радиоводещ Джефи (по паспорт Тодор Живков). Запознават ги общи познати, Джим споменава, че е бил “колега” в Англия и донася в радио “Скай” няколко диска със свои миксове. Джефи му предлага да опита с едночасово шоу на живо в ефир. И така тръгват нещата.

В първия си сезон стартиралото през септември 2010-а радиошоу носи името “Jim Hawkins In The Mix”. Отскоро форматът е леко променен, а сетовете на Джим са вече под заглавието “Let’s Dance”.

През лятото на 2011-а Джим Хоукинс за първи път се изяви като DJ на живо и пред видинска публика, гостувайки в сета на DJ Джефи на традиционния “DJ Retro Fest – Завръщането на старата школа”. В кратките 30 минути участие Джим заложи само на здрав класически рок.

63-годишният британец много се гордее с трите групи от родния му град Хъл, придобили световна слава през 80-те и 90-те на миналия век: The Housemartins (оттам започва Норман Кук, прочул се след това като Фетбой Слим), The Beautiful South и Everything But The Girl.

Нощен живот

Не разбира и не иска да разбира чалгата в България. Не разбира и отношението на публиката към проявата дискотечно парти. Особено в северозападналия край.

“В цяла Британия, когато младите хора отиват на дискотека, те го правят с една единствена мисъл, че ще танцуват. Още с влизането си в клуба, те застават на дансинга с чаша питие в ръка и до края остават там. В България забелязвам, че много трудно някой се решава да танцува на дансинга, освен ако не е употребил солидно количество алкохол.”

Позитивният англичанин с нетърпение очаква и третото издание на “DJ Retro Fest – Завръщането на старата школа” (година трета) през август. Отсега се подготвя за събитието с техника и миксове.

През юли, когато Джим ще навърши 64 години, се е заканил да направи голямо парти в двора си с участието на поне десетина български диджеи и най-малко 100 души, танцуващи на открито около езерото с шараните му.

Разбира се, ние всички ще го подкрепим, защото вече е един от нас.

“За мен най-важното е хората да са щастливи на дансинга. Затова, моля ви, идвайте на моите партита в България – задължително с обувки за танци.”

webcafe.bg


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.