Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Джеймс Уорлик защити ромите – и те били българи с права

02.28.2011 · Posted in Новини от страната
Американският посланик у нас заяви, че е дълбоко ангажиран с въпросите, свързани с ромската общност в България Сн.: БГНЕС

Американският посланик у нас заяви, че е дълбоко ангажиран с въпросите, свързани с ромската общност в България Сн.: БГНЕС

Ромите също са граждани на България, те имат своите права и заслужават защитата, която вие и организациите ви могат да им предоставят.

Това заяви посланикът на САЩ Джеймс Уорлик по време на среща за обучение на балкански ромски лидери под наслов “Ромски лидери за регионално сътрудничество”, съобщава БТА.

По думите на посланика на САЩ  той е дълбоко ангажиран с въпросите, свързани с ромската общност в България.
“Това, което съм видял е, че ромската общност в България няма свой “глас” и поради това от много от тях могат да се възползват безскрупулни хора”, каза Уорлик. Посланикът посочи, че през последните години има постоянно търсене на “златно решение” на проблемите на ромите, което да промени нещата, но такова не е лесно да се намери.

Ръководителят на Представителството на ЕК в България Зинаида Златанова каза на форума, че хората от ромски произход освен български са и граждани на Европа и днес те са най-многобройното етническо малцинство в Европа – между 10 и 12 млн. души.
“Ромите не се нуждаят от отделен пазар на труда, нито от отделни училища, които продължават сегрегацията на техните деца, те не искат и ремонтирани ромски гета, каза Златанова. По думите й целта е ромите да бъдат интегрирани в обществото.

Националният омбудсман Константин Пенчев каза, че при него постъпват малко жалби от роми, което не значи, че те няма от какво да се жалват.
“Нашето общество е огромен длъжник не само на ромите, но и на всички бедни хора, които не могат да си позволят адвокатска помощ”, заяви Пенчев и бе категоричен, че проблеми с ромите в България има.

Пенчев посочи, че България е осъдена от Комитета по социални права на Съвета на Европа за едно събаряне на ромско гето от незаконни постройки, като в решението се посочва, че държавата е създала условия да има незаконно строителство. Пенчев помоли всички ромски организации да дойдат при омбудсмана и да поставят проблемите си.


One Response to “Джеймс Уорлик защити ромите – и те били българи с права”

  1. ivailo казва:

    Във всяко гърне меродия е тоя хубавец а иначе ако стане върпос да ги приеме в USA ще почне да заеква

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.