Блогът на Видин Онлайн Блогът на Видин Онлайн

Демокрафска катастрофа – Видин

04.05.2011 · Posted in Новини

Демокрафска катастрофа - Видин

Демокрафска катастрофа - Видин

Демографски срив и разруха тресат Северозападния регион – най-беден е не само в България, но и в ЕС. Видинският край с 11-те си общини е единственият в страната, в който от 1946 г. не е установено увеличение в броя на населението. Наред с ниската раждаемост и висока смъртност, трудният делник пропъди хиляди жители. За последните 10 г. броят на учениците във Видинско е намалял двойно. Преди 5-6 г. в областта е имало 51 училища. Днес са 38. Малцината останали млади в по-малките общини преживяват или от социални помощи, или от мизерните си заплати по програмите за временна заетост. Общините Бойница, Макреш и Чупрене обезлюдяват. Лоша пътна инфраструктура, кретаща икономика, пустеещи земи.

“Животът при нас мъждука”, каза Николай Гергов, кмет на община Грамада, където по последни данни живеят 1987 души, предимно пенсионери.

Обезлюдяването засяга главно Северозападните области като Видин и Монтана, става ясно от данните на служба “ Гражданска администрация и административно обслужване” (ГРАО) към строителното министерство. От 53 общини под “санитарния минимум” от 6000 жители осем са във Видинска област. В Монтанско и Кюстендилско има по пет такива общини.

trud.bg


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.